NA PODRUČJU GDJE TRAJU SUKOBI / 'Moramo početi razgovore o stvaranju nove države'

Image
Foto: AP Images

Prvi put je Putin jasno progovorio o mogućnosti buduće države na istoku Ukrajine u pokrajinama u kojima su proruski pobunjenici proglasili otcjepljenje od središnje vlasti u Kijevu.

31.8.2014.
16:01
AP Images
VOYO logo

Moskva ne može stajati po strani gledajući kako po Ukrajini ubijaju ljude, rekao je u nedjelju ruski predsjednik VladimirPutin u televizijskom intervjuu u kojem je prvi put spomenuo mogućnost stvaranja nove države na istoku Ukrajine.

"Mora vam biti jasno da Rusija ne može stajati po strani i gledati kako ubijaju ljude", rekao je Putin za televiziju Kanal 1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da drži Zapad odgovornim za ukrajinsku krizu jer je, ne razmišljajući o posljedicama, podržao prosvjedni pokret kojim je u veljači "državnim udarom" srušen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Upitan može li se predvidjeti kraj krize, Putin je odgovorio: "Ne. To prije svega ovisi o političkoj volji sadašnjih ukrajinskih vlasti", javlja Reuters, pozivajući se na ruske agencije RIA i Itar-Tass.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi put je Putin jasno progovorio o mogućnosti buduće države na istoku Ukrajine u pokrajinama u kojima su proruski pobunjenici proglasili otcjepljenje od središnje vlasti u Kijevu, piše agencija AFP.

"Moramo odmah početi opsežne razgovore o pitanjima kao što su politička organizacija društva i stvaranje države na jugoistoku Ukrajine kako bismo zaštitili legitimne interese tamošnjeg stanovništva", rekao je. Dosad je Rusija tek pozivala na to da istočne ukrajinske pokrajine, nastanjene pretežito rusofonim stanovništvom, dobiju veću samoupravu u decentraliziranom saveznom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tom interjvuu, snimljenom u petak, Putin nije spominjao prijetnju Europske unije novim sankcijama Rusiji zbog vojnog upletanja u sukob na istoku Ukrajine. Europski čelnici su u subotu navečer u Bruxellesu odredili tjedan dana za pripremu novih sankcija Rusiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo