Doznajte sve / Zavirite iza zidova njemačkog parlamenta - Bundestaga

Ovotjedna Berlinska konferencija o Zapadnom Balkanu uzburkala je mnoge duhove zbog najave da bi Jadransko – jonska autocesta mogla doći do Dubrovnika kroz teritorij Bosne i Hercegovine. Hrvoje Krešić, koji je za RTL izvještavao iz Berlina, iskoristio je priliku i zavirio iza zidova njemačkog parlamenta. Evo što je otkrio.

31.8.2014.
18:32
VOYO logo

Bundestag je centar njemačke političke moći i radno mjesto čak 631 parlamentarnog zastupnika.

Među njima je od 2005. i Josip Juratović, socijaldemokrat rođen u Koprivnici najbolji je mogući vodič kroz njemački parlament i njegove znamenitosti, od kojih jedna upada u oko pri samom ulasku u zgradu: plenarna sala je ispod razine zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Simbolika toga je da se mora znati da je narod gore, a mi, koji smo na neki način odabrani da služimo narodu, mi smo uvijek ispod naroda'', komentira Juratović.

A to nije jedina stvar koja služi svakodnevnom podsjećanju na povijest i simboliku: zidove Bundestaga krase grafiti na - ćirilici. Ostavili su ih ruski vojnici kad su 1945. umarširali u Berlin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A na temeljima znanstveno dokazane i zdravo prihvaćene povijesti, kaže Juratović, grade se zidovi demokracije.

No ipak ni u Bundestagu nije sve onako kakvim se na prvi pogled čini. Ovo nije zid, ovo su - prazne kutije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po jedna predstavlja svakog demokratski izabranog zastupnika od 1919 do 2000. godine. Na kutijama onih koje su ubili nacisti je crna traka, ali tu je i Hitlerova kutija - ne bježi se od činjenice da je i njega izabrao narod. Ipak, i ova instalacija ima jasnu poruku koju je objasnio Juratović.

''Ovdje je jedna kutija, ona je crna, i ona predstavlja period od 1933 do 1949, u tom razdoblju nije bilo demokracije nego je prvo vladala fašistička diktatura, a potom drugi.''

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ako je u tom trenutku Njemačka dosegnula dno, danas je vjerojatno na vrhuncu. Svoja je vrata država otvorila mnogima, pa tako i vrata svojih institucija poput Bundestaga, koje privlače milijune turista.

Kupola u sklopu Bundestaga možda je i najveća njegova atrakcija. Otkako je svečano otvorena, dosad ju je posjetilo više od 30 milijuna ljudi. Nijemci među njima dolaze ovdje s jednom idejom – da prate što se događa u srcu njemačke politike, da nadziru kako se stvara njihova budućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemački parlamentarci to shvaćaju ozbiljno, pored svih svojih obaveza, Josip Juratović triput mjesečno drži predavanja školarcima i pokazuje im kako funkcionira njemačka demokracija.

''Mi želimo jedan otvoreni parlament, gdje ljudi mogu vidjeti o čemu se razgovara, o čemu se debatira, kako se mi ponašamo, u nadi da dobiju vjeru da se, na koncu konca, njihov porez koji plaćaju, dobro investira u budućnost naše zemlje'', objasnio je Juratović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No da bi mogli razmišljati o budućnosti, valja poznavati prošlost pa tako Nijemci svake ljetne večeri mogu saznati sve o podizanju, a potom i o padu Berlinskog zida - kroz projekcije na zidovima Bundestaga.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo