Biskup uoči početka nastave / 'Fast-food tečajevi za produbljenje otajstva susreta s Bogom nisu dobri'

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Upozorio je da 'fast-food' tečajevi, bilo u pripravi za sakramente, bilo oni vezani uz produbljenje otajstva susreta s Bogom ili koji drugi oblik navještaja, ne ostavljaju dovoljno prostora za stvaranje ozračja autentična susreta među dionicima evangelizacijskog procesa.

1.9.2014.
19:07
Davor Javorovic/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Vijeća HBK-a za katehizaciju Đuro Hranić uputio je danas, u povodu početka katehetske i školske godine 2014./2015., poziv školarcima na pohađanje vjeronauka, a vjeroučiteljima i katehezama poručio da budu "radosni glasnici vjere" kako bi župne zajednice postale "mjesta novih nada i novih snaga, koje vjernike ohrabruju da nastave živjeti svoj svakodnevni život snagom svjetla vjere".

"Svjesna činjenice da je istina o kraljevstvu Božjemu jedina koja u potpunosti može čovjeka učiniti sretnim, Crkva želi iznova tražiti put do susreta s njim, kako bi mu posvjedočila istinu da 'radost evanđelja ispunja srce i cijeli život onoga koji susretne Isusa'. Ostvariti takav susret preduvjet je i bitna dimenzija svakoga evangelizacijskog i katehetskog djelovanja Crkve", istaknuo je Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pritom je upozorio da "fast-food" tečajevi, bilo u pripravi za sakramente, bilo oni vezani uz produbljenje otajstva susreta s Bogom ili koji drugi oblik navještaja, ne ostavljaju dovoljno prostora za stvaranje ozračja autentična susreta među dionicima evangelizacijskog procesa.

Usto se nekada "spasenjsko sredstvo milosrđa zamijeni oružjem strogosti" na različitim područjima crkvenog djelovanja. "Tako umjesto mostova gradimo barikade, na kojima se nikada nije moglo, niti se može ostvariti iskren i autentičan susret te upoznati prava istina o onomu kojega naviještamo", kaže Hranić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto stručnjake za apokaliptička pitanja ili namrgođene suce, drugi u nama moraju vidjeti radosne glasnike, stoji u njegovoj poruci katehetama, vjeroučiteljima i svećenicima.

Hranić je djeci, mladima i roditeljima poručio da ih crkvena zajednica na početku nove katehetske i školske godine poziva na susret koji će se voditi "riječju koja je nošena ljubavlju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za "bratsko putovanje s Crkvom" ništa drugo nije potrebno osim otvorenog srca. To se putovanje može ostvariti u vjeronauku u školi, u katehezi u župnoj zajednici, te u drugim oblicima života i djelovanja Crkve", napominje Hranić.

"Jedino se na takav način, u susretu, u odnosu utemeljenom na riječi koja je nošena uzajamnom ljubavlju, može susresti prava Istina", kaže Hranić dodajući kako je toj istini ime Isus Krist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo