turbulentni početak rujna / U Dubrovniku pala rekordna količina kiše, izlila se Mura

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Nakon neuobičajeno hladnog i kišnog početka rujna, i danas nas očekuje oblačno vrijeme praćeno pljuskovima i grmljavinom.

2.9.2014.
11:49
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
VOYO logo

Tijekom noći s ponedjeljka na utorak gotovo u cijeloj zemlji je padala kiša nošena ciklonom Simeon. U Dubrovniku je u nepuna 24 sata pala 191 litra kiše po metru četvornom, što odgovara tromjesečnom prosjeku padalina u jesenskim mjesecima, a u Međimurju i na varaždinskom području proglašene su redovite mjere obrana od poplava.

Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Uslijed velikih kiša zamutili su se izvori Omble u Komolcu, Palate u Zatonu, Zavrelja u Zavrelju i Duboke Ljute u Platu. Takva mutna voda nije za piće na području Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina, Elafita i Župe dubrovačke pa ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puno posla za dubrovačke vatrogasace

U Dubrovniku je za nepuna 24 sata palo 191 litara kiše po metru četvornom, što odgovara tromjesečnom prosjeku padalina u jesenskim mjesecima, a uslijed nevremena i velike količine oborina dubrovački vatrogasci imali su jučer dvadesetak intervencija.

Najviše je bilo ispumpavanja vode iz poplavljenih podruma, poslovnih prostora, suterena, stanova, uklanjanje blokiranih vozila s ceste i srušenih stabala uslijed nevremena. Najugroženija područja su bila Kantafig, Šipćine, Obala Stjepana Radića, Lapadska obala i dio Mokošice te Zaton.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U intervencijama su sudjelovali JVP Dubrovački vatrogasci, DVD Rijeka dubrovačka i DVD Zaton, s ukupno 30 vatrogasaca i 10 vozila.

Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Image
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Na dubrovačkom području zamućenje vode iz vodovoda

Uslijed obilne kiše koja je jučer padala na dubrovačkom području, zamućen je izvor rijeke Omble iznad propisane vrijednosti u Komolcu i izvoru Palate u Zatonu, odakle se vodom napaja grad Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedom toga zamućena je voda u vodoopskrbnoj mreži grada Dubrovnika, Zatona, Orašca, Trstenog, Brsečina i Elafita.

Takva mutna voda ne udovoljava Zakonu o vodi za ljudsku uporabu pa se preporuča da se voda za piće prije upotrebe prokuha. Voda se može koristiti za kuhanje, tuširanje i ostale sanitarne potrebe, priopćeno je iz Vodovoda Dubrovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Međimurju su jutros proglašene redovite mjere obrane od poplave na rijeci Dravi. Protok rijeke Drave na brani hidroelektrane Varaždin premašio je 800 metara kubnih u sekundi uz zabilježeni protok od 902 kubna metra i ima tendenciju daljnjeg porasta, izvijestio je čakovečki Centar 112.

I dalje su na snazi redovite mjere obrane od poplave za rijeku Muru, a jutros je u Murskom Središću izmjerena visina od 401 centimetra. Izvanredne mjere obrane od poplave proglašavaju se kada vodostaj Mure dosegne 460 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izlijevanja najsjevernije hrvatske rijeke za promet je zatvoren malogranični državni prijelaz Sveti Martin na Muri - Hotiza.

Redovite mjere obrane od poplave za rijeku Dravu od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice proglašene su jutros zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji koje su prouzrokovale porast vodostaja Drave. Mjere se odnose na područje grada Varaždina te općina Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinski Centar 112 jučer je izdao izvanredno izvješće o dolasku vodenog vala, odnosno prelijevanju viška vode kod hidroelektrana Varaždin i Čakovec u staro korito Drave.

Inače, vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok oko 900 kubnih metara u sekundi, dok je zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na 1000 do 1200 kubnih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukinute redovite mjere obrane od poplave na varaždinskom području

Nakon što je rano jutros za područje rijeke Drave od Varaždina do hrvatsko-slovenske granice proglašena redovna mjera obrane od poplave, nešto poslije deset sati ta je mjera ukinuta, a na snazi je ostala pripremna mjera obrane od poplave, doznaje se u varaždinskom Centru 112.

Po njihovim informacijama, zbog obilnih padalina u Austriji i Sloveniji došlo je do porasta vodostaja rijeke Drave, a kao što je i predviđeno, vrhunac vodenog vala dogodio se tijekom noći te danas prijepodne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Redovite mjere obrane od poplave bile su proglašene za područje grada Varaždina te općine Sračinec, Petrijanec i Cesticu.

Po informacijama iz Centra 112, vodeni val prilikom prelaska iz Austrije u Sloveniju imao je protok oko 900 kubičnih metara u sekundi, dok je zbog dodatnih padalina u Sloveniji, prilikom ulaska u Hrvatsku narastao na 1.000 do 1.200 kubičnih metara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Image
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL

Ograničenja u prometu zbog olujnog vjetra

Velike probleme, posebno u prometu, stvara olujna bura zbog koje su zatvorene brojne ceste duž Jadrana. Zbog olujnog vjetra za sav promet zatvorena je D54 Maslenica-Zaton Obrovački, autocesta A1 između čvorova Maslenica i Posedarje u smjeru Zagreba otvorena je samo za osobna vozila (u smjeru Splita otvorena je za sve skupine vozila), izvijestio je jutros Hrvatski auto klub (HAK).

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene su A1 između čvorova Sveti Rok i Maslenica u smjeru Zagreba, A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica, Jadranska magistrala (D8) između Senja i Svete Marije Magdalene te Paški most.

Na Krčkom mostu zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupina), a na Jadranskoj magistrali (D8) između Bakra i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava vožnju na autocesti A1 između čvorova Zadar 2 i Skradin te na autocesti A6 Rijeka-Zagreb na mostu Riječina.

Jako nevrijeme nasukalo jedrilice, kajakaš živ i zdrav

Zbog jakog nevremena, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer je duž obale koordinirala niz akcija spašavanja, priopćilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Središnjicu je jučer rano poslijepodne zaprimljen poziv voditelja grupe od sedam kajakaša koji su krenuli iz Visa prema Komiži, ali se nakon prolaska uvale Oključna jedan kajakaš, izraelski državljanin, odvojio od skupine te su ga izgubili iz vidokruga. Srećom, već u 15.04 sati Pomorska policije dojavila je da je kajakaš pronađen živ i zdrav.

Nedugo potom, u 15.15 sati, zaprimljena je dojava da se u uvali Stiniva na otoku Visu pod jakim udarima juga nasukala jedrilica. Prema prikupljenim podatcima, u kontaktu sa voditeljem privatne jedrilice „Tom“, sa šest članova posade, svi Austrijanci od kojih nitko nije ozlijeđen, ustanovljeno je da se dogodio kvar pogonskoga stroja što je uzrokovalo nasukanje. Pogonski stroj popravljen je u 18 sati, a kako na jedrilici nisu uočena ozbiljnija oštećenja uspješno je odsukana, te je nastavila prema luci Vis. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Središnjicu je u 15.15 sati zaprimljen poziv pogibelji od posade jedrilice koja se nasukala kod Dugog otoka. U komunikaciji sa voditeljem jedrilice „Aphia II“, sa sedam njemačkih državljana, utvrđeno je da ih je za plovidbe uz Dugi otok iznenadilo jako nevrijeme te su se nasukali u zaljevu Pantera. Kako nitko od članova posade nije ozlijeđen, a u jedrilicu nije prodiralo more, posadi je poručeno da pričeka smirivanje nevremena, te je upućeno plovilo tvrtke specijalizirane za pomoć na moru. Jedrilica je uspješno odsukana u 19.10 sati, nakon čega je samostalno nastavila daljnju plovidbu. Na mjestu nasukanja nije uočeno onečišćenje mora.

Kakvo će vrijeme biti danas?

Danas će biti pretežno oblačno povremeno s kišom, pljuskovima, a na Jadranu i u Slavoniji ponegdje i grmljavinom, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda za Hrvatsku za danas. Mjestimice obilnija kiša očekuje se u sjeverozapadnim krajevima i gorju. Sunčanih razdoblja bit će na Jadranu te u istočnoj Slavoniji, Baranji i Podravini. Vjetar većinom slab, u sjevernijim krajevima i gorju povremeno umjeren sjeverni, a na Jadranu umjerena i jaka bura mjestimice s olujnim udarima. Najviša temperatura između 11 i 17, u istočnoj Slavoniji i na sjevernome dijelu Jadrana od 18 do 23, na južnome od 23 do 27 stupnjeva Celzija, prognoza je DHMZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo