cilj rasterećenje učenika / Mornar: Nova školska godina počet će bez velikih promjena

Image

Jedno od pitanja novinara odnosilo se na promjene koje će nastupiti u programu zdravstvenoga odgoja u novoj školskoj godini, a one, po riječima ministra Mornara neće biti dramatične, o kakvim će se promjenama doista raditi znat će se idući tjedan.

2.9.2014.
15:43
VOYO logo

Nova školska godina - 2014./2105., počet će 8. rujna bez velikih promjena, ali to ne znači da se ne radi na promjeni školskih programa kojoj je cilj rasterećenje učenika, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta VedranMornar na današnjem susretu s novinarima u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS), prvome otkako je imenovan.

U razgovoru su sudjelovali i ministrov zamjenik RokoAndričević, pomoćnica ministra za odgoj i obrazovanje SabinaGlasovac, pomoćnik ministra za standard, strategije i posebne programe StašaSkenžić, a razgovor je moderirala glasnogovornica MZOS-a GordanaZuccon.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno od pitanja novinara odnosilo se i na promjene koje će nastupiti u programu zdravstvenoga odgoja u novoj školskoj godini, a one, po riječima ministra Mornara neće biti dramatične, o kakvim će se promjenama doista raditi znat će se idući tjedan kada će biti poznati rezultati evaluacije toga programa koju je proveo Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO). Novinare je zanimalo i hoće li te promjene izazvati nove ustavne tužbe, a Mornar je u odgovoru ponovio svoju spremnost da čuje različita mišljenja. Pri tomu, smatra, moguće je postići dogovor jer, dodao je, "pitanje je moramo li baš u zdravstveni odgoj 'ugurati' rodnu ideologiju". Kad se pak radi o građanskome odgoju on će se, najavio je ministar, u novoj školskoj godini predavati kao međupredmetni sadržaj.

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Novinari su puno pitanja postavili pomoćniku Skenžiću koji je i sam potvrdio da "njegov sektor doista uključuje puno toga", a jedno od pitanja bilo je i hoće li djeca kojima je potreban asistent u nastavi "u novu školsku godinu 8. rujna 'ući' sa svojim asistentima". Skenžić je objasnio da je u tijeku evaluacija natječaja 'vrijednoga' oko 5,8 milijuna eura osiguranih iz socijalnoga fonda Europske unije (EU) koji je u završnoj fazi, a regulirat će način financiranja rada asistenata u nastavi čiji su rad do sada financirali osnivači škola. Na novinarsku primjedbu da se, po nekim informacijama, pojedine županije uopće nisu prijavile na spomenuti natječaj, Skenžić je odgovorio da su u svim županijama održani info dani na kojima su podastrijeti potrebni podatci za prijavu. Najavio je da će uskoro biti raspisan i drugi natječaj u iznosu od osam milijuna kuna, a na koji će se moći javiti udruge za djecu s posebnim potrebama. Podatci koji će biti prikupljeni na oba natječaja bit će, uvjeren je Skenžić, temelj da se iduće godine natječaj još bolje pripremi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Škola, obrazovanje, učenje, učenici, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta

Na pitanje o motivaciji učenika koji će u novu školsku godinu "ući bez velikih promjena", ministar je odgovorio konkretnim brojkama koje su 'ocrtale' okvir za moguće promjene.

Tako se, rekao je, od sedam milijarda kuna osiguranih u proračunu za osnovno i srednje školstvo, za plaće troši 91 posto toga iznosa, a 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza učenika, za što će država osigurati i dodatnih stotinu milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz napomenu da MZOS iz svoga proračuna osigurava tih 300 milijuna kuna za subvencioniranje prijevoza, ministar je iznio i podatak da, primjerice, Ministarstvo za godišnje troškove svih hrvatskih znanstvenih instituta osigurava 331 milijun kuna.

Ministar Mornar vjeruje kako će uskoro u Hrvatskome saboru biti donesena Strategija obrazovanja, znanosti i tehnologije koja će biti temelj za potrebne zakonske promjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo