Je li batina izišla iz raja? / Treba li dijete koji put dobiti po guzi ili su riječi jedina ispravna metoda?

Malo tko od nas, zbog dječjih nestašluka, nije dobio po guzi. A gotovo svi smo, barem nekoliko puta u životu, čuli legendarnu izreku - batina je izišla iz raja. Ana Miščević to je odlučila i provjeriti. Prema Obiteljskom zakonu djecu ne smijete tući, no prema zakonu mnogih obitelji to nije uvijek tako. Što kažu psiholozi, a što roditelji?

2.9.2014.
18:09
VOYO logo

Ta najslađa stvorenja na svijetu, složit ćete se, na jedinstven vam način ponekad začine svakodnevicu zbog čega mnogi pomisle na onu - Batina je iz raja izašla! No, je li to uistinu tako?! Riječi ili batine, pitanje je sad!

Ana i njezina dvoipolgodišnja kći EvaMaria o svemu se dogovaraju. Batina?! Za njih je to posve nepoznat pojam! Razgovor je jedina metoda kojom se ova 35-ogodišnja mama služi u odgoju svog djeteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nisam za to da se djeca tuku. Evo, moja Eva sad ima svoj napadaj i sad će se malo ljutiti", kaže AnaKuhanecBrašnović.

I doista, u komunikaciji ove dvije mlade dame dogovor zlata vrijedi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ona mene sluša. Kad kažem to se ne može, to se ne može, naravno da to nije uvijek tako i da će se dogoditi situacija kada će dijete napraviti nešto što se zaista ne smije i ako se to ne dogodi pustim joj da ima svoje izljeve emocija", kaže Ana.

S metodama ove majke slažu se i psiholozi koji batinu nikako ne vide u raju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kad ta jedna velika osoba, jedna tako važna figura udari dijete, čak i ako fizički ne boli, to utječe na dijete da bude razočarano, tužno, da se osjeća nevažnim i nesigurni", kaže psihologinja TatjanaGjurković.

Ono što je Ani nezamislivo metoda je kojom se, ukoliko je to bilo potrebno, znala poslužiti Ana Marija čija kći danas ima 24 godine. Kažnjavanje batinom točnije rukom po guzi uopće ne shvaća tragično!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše batina za nju "zlata vrijedi. Ja sam mama i odrasle kćeri, dobila je masu puta to turu i nije mi žao zbog toga. Nije kriminalac, ima posao, poštuje roditelje i obitelj", kaže Ana Marija Jurinec.

Njezinu će iskrenost i odgojnu metodu - vjerojatno mnogi prozvati lošom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa ja mislim da ja nisam nimalo loš roditelj tim što sam ja svoje dijete udarila po guzi kad je bila zločesta. Nisam za maltretiranje djece, ali nisam ni za to da su nam djeca gospodari", kaže.

Zastarjeti jedino nikada neće bezuvjetna ljubav koju vaše dijete treba. A metode odgoja  ukoliko su u ime ljubavi doista ponekad treba prepustiti roditeljima koji svojem djetetu žele samo najbolje!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ne zaboravite - u Hrvatskoj je tjelesno kažnjavanje djece zabranjeno, pa vas kazna za 'malo po guzi' može stajati i do 15 tisuća kuna. Ljubav i lijepa riječ su oduvijek bile i ostat će besplatne.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo