političke kupoprodaje / Hoće li slučaj Sabo poslužiti kao opomena onima koji vlast žele kupiti?

Političari svih boja - koji se često međusobno nabacuju optužbama za političku trgovinu - danas uglavnom šute. Kažu zbog nepravomoćnosti presude.

2.9.2014.
18:12
VOYO logo

Politička trgovina, kupoprodaja mandata, trženje volje birača - sve to zbijeno u dvije rečnice koje bi bivšeg gradonačelnika Vukovara mogle odvesti u zatvor. Političari svih boja - koji se često međusobno nabacuju optužbama za političku trgovinu - danas uglavnom šute. Kažu zbog nepravomoćnosti presude.

"Tražite od mene da komentiram presudu, ali to ne mogu učiniti i koliko god ovdje stajali i to tražili od mene odgovor će uvijek biti isti...", kazao je PeđaGrbin (SDP), predsjednik Odbora za Ustav.

"Ne mogu komentirati nepravomoćnu presudu jer sam saborska zastupnica", dodaje MirelaHoly, predsjednica ORAH-a.

Oni rijetki koji o tome govore, bolje bi im bilo da šute. Jer je otvorena relativizacija političke korupcije i mita - poput ovakve kakvu je izgovorio potpredsjednik SDP-a ZlatkoKomadina - doista nesvakidašnja.

"Pa, kažu - politička korupcija... Jedan termin po kojem će kolega Sabo sigurno ući u anale političke i sudske prakse u RH. Ono što treba reći je da pojavu treba osuditi, ali druga Sabu treba spasiti", smatra ZlatkoKomadina (SDP), potpredsjednik SDP-a.

Sabo je prvi osuđen, no definitivno nije i jedini koji je pokušao kupiti vlast. Na isti dan kad je osuđen Sabo, u obližnjim Vinkovcima SDP optužuje HDZ da je 100 postotnim povećanjem naknade potpredsjendicima gradskog vijeća - kupio lojalnost koalicijskih partnera.

"To iznosi 5300 kuna. Raspravu su vodili 147 sekundi, a zato su nagrađeni stopostotnim povećanjem naknade", kaže DamirRimac (SDP), predsjendik SDP-a Vinkovci.

Image
Image



Više puta dosad USKOK je istraživao postizborne kupoprodajne kombinacije, čudni transferi tradicija su posljednjih 20 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među najpoznatijima su prelazak HSS-ovaca Šporera i Bukovića na stranu HDZ-a za vrijeme zagrebačke krize, transfer Ranka Marinkovića i Miroslava Šuteja iz HDZ-a k Bandićevom SDP, slučajevi iz Zadra, Dubrovnika, Splita - gotovo da nema respektabilne stranke koja u političkoj kupoprodaji nije nikad sudjelovala.

"I ovaj slučaj pokazuje da postoji veliki problem lokalne korupcija i da se moža korupcija nekad i isplati jer uz institucije progona su spore, a i birači ne kažnjavaju takve političare", poručuje DraganZelić, izvršni direktor GONG-a.

Hoće li slučaj Sabo biti opomena političkim opcijama koji se na političku trgovinu odluče? Sigurno. Hoće li je iskorijeniti? Sigurno ne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo