Što se krije iza otpisa dugova? / Banke spremne poslušati Vladu, blokirani tvrde - mažu nam oči!

Nakon dugoočekivane vijesti za 150 tisuća građana da su pregovori oko otpisa duga blokiranima napokon počeli, što konkretno stoji iza čistog starta - još je nejasno. Bankari su rječitiji i spremniji na pregovore no ikad. Ipak, kad će se prilika za novi život i pružiti najsiromašnijima koji su zaglibili u dugovima, još se ne zna.

2.9.2014.
18:55
VOYO logo

Njezine probleme dijeli 150.000 građana u Hrvatskoj - dug do 10.000 kuna, koji će joj, nada se - oprostiti.

"Uvijek je račun najveći za struju, to su najveći iznosi uvijek", kaže MarijaVujoševićCarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalije na red još nisu došle, Vlada se tek sastala s predstavnicima teleoperatera i banaka. Detalji se ne znaju, samo da će se dugovi opraštati najsiromašnijima.

Od 144.000 dužnika 71.000 - dakle polovina - su nezaposleni i umirovljenici, 11.000 su korisnici socijalne pomoći.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Banke su spremne sudjelovati u rješavanju problema prezaduženosti prihvaćajući argumentaciju ministra da se radi o socijalnoj mjeri da se pomogne dužnicima koji ne mogu vraćati svoje dugove", rekao je predsjednik Hrvatske udruge banaka ZoranBohaček.

Trećina dužnika u problemima je zbog telefona - njih 55.000. Teleoperaterima su dužni 141 milijun kuna. Kako će se njihov dug tretirati još se ne zna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U ovom trenutku ne možemo davati konkretnije komentare s obzirom da tek trebamo vidjeti o čemu se točno radi, koji je postupak, kriteriji, opseg i u konačnici učinci predložene inicijative na naše poslovanje", priopćio je Hrvatski Telekom.

U udruzi Blokirani sastankom nisu impresionirani. Nije jasno ni što znači 10.000 kuna - uključuje li to samo glavnicu ili kamate, a osim toga, dogovori očito nisu ni počeli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Od toga nema ništa, to je bacanje prašine da se vidi neko događanje. Nema koristi čim su oni uvjete pronašli", rekao je AntunRupa iz Udruge Blokirani.

Uvjet je taj da bi država vjerovnicima za oprost zauzvrat novac priznala kao trošak, pa bi platili manji porez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo