Struka složna: to vodi u cenzuru / Opasan presedan: RTL mora Bandiću platiti 50.000 kn zbog premijerove izjave!

RTL Televizija mora Milanu Bandiću platiti - 50 tisuća kuna jer je premijer Zoran Milanović u razgovoru za RTL Danas otvoreno posumnjao da u Gradu Zagrebu postoji korupcija i klijentelizam. Bandić je tvrdio da ga je tako Milanović oklevetao, a sud mu je - povjerovao. Nakon izrečene nepravomoćne presude struka poručuje: Ova odluka vodi k cenzuri!

2.9.2014.
18:29
VOYO logo

Zagrebački gradonačelnik MilanBandić, barem u prvom stupnju, sudski je pobijedio RTL Televiziju. Bez obzira na to što je, nakon posljednjih lokalnih izbora, stanje u Gradu Zagrebu i samog Milana Bandića kritizirao - predsjednik Vlade.

"Smatram da tu sve smrdi na korupciju, ali ako građani žele izabrati najgore od najgoreg, neka izaberu. Rajko Ostojić je kandidat kojem Milan Bandić nije ni do gležnja, ni po poznavanju, ni po karijeri ni po iskustvu. Ljudi nažalost, ja to moram reći, često ne razlikuju hiperaktivno glavinjanje i poremećaj pažnje od sustavnog rada na sebi", sporna je izjava premijera Zorana Milanovićam izrečena u eteru RTL-a 20. svibnja prošle godine.

'Mi smo hrvači rimskim stilom, a drugi imaju manire kafanske makljaže'

Zbog prenošenja ove, ali i sličnih drugih izjava o Bandiću, zagrebački je gradonačelnik za nanošenje duševne boli i štete ugledu tužio premijera, ali i RTL Televiziju, a Općinski građanski sud u Zagrebu odlučio je u njegovu korist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image



Drugim riječima, RTL je kažnjen jer je prenio izjave u razgovoru uživo a da pritom nije tražio stav druge strane, iako je to u takvoj formi fizički nemoguće. Struka stoga poručuje - ovo je opasan presedan.

"Zbog toga što mislim da je javni interes u svakom slučaju da se prenese točno onako kako je rečena kada predsjednik Vlade nešto tako kaže. Mislim da se sud ovako, ovom vrlo čudnom odlukom opredijelio za cenzuru, a protiv slobode medija", izjavio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva ZdenkoDuka.

Odgovornost za svoje izjave, tvrde pravnici, prije svega snose političari; javnosti, pak, treba pružiti potpunu i neiskrivljenu sliku o njima.

"Najviši državni dužnosnici su odgovorni za izjave koje iznose i pronose, a mediji imaju pravo s punim povjerenjem pouzdati se da će najviši državni dužnosnici iznositi svoje tvrdnje odgovorno, da će imati svoje argumente za njih, na medijima je da budu slobodni kanali za pronošenje ideja i stavova najviših državnih dužnosnika", kazala je odvjetnica VesnaAlaburić.

Takva praksa postoji svuda u svijetu - kad je britanski BBC 8. siječnja 2010. prenio izjavu Ive Josipovića u kojoj je politički koncept Milana Bandića ocijenio kao močvaru, tužbe nije bilo. Bandić stoga, tvrdi šef saborskog odbora za medije, koristi priliku.

"Milan Bandić je znao koga može tužiti, znao je da baš Milanovića ne može, i zato je sutkinja trebala tužbu odnaciti kao neosnovanu.Ovo je strašan napad na slobodu medija, svi bi se novinari trebali pobuniti", smatra predsjednik Saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije Branko Vukšić.

Milan Bandić danas nije imao reakcija, no sa ili bez njih, redakciju Informativnog programa RTL-a nije pokolebao.

Ovo je strašan napad na slobodu medija, svi bi se novinari trebali pobuniti", poručio je Branko Vukšić (HL)."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je naravno loša poruka, mi kao građani i kao novinari poštujemo pravosuđe, ali ćemo učiniti sve da dokažemo neodrživost ovakve presude. Ovdje se ne radi samo o RTL-u nego o slobodi medija koja nema cijenu. Mi bez obzira na ovakvo zatiranje prava na izvještavanje i bez obzira što ovaj ili onaj političar učinio namjeravamo raditi svoj posao profesionalno i svi novinari i urednici RTL-a će nastaviti raditi svoj posao na korist hrvatske javnosti zbog koje i postojimo", poručio je glavni urednik Informativnog programa RTL Televizije IgorBobić.

I zbog koje će nastaviti postojati, bez obzira na ovakve sudske presude.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo