rtl danas otkriva / Milanović krajem mjeseca u SAD-u: Lika nova Silicijska dolina?

Vlada Zorana Milanovića mahnito traži investicije! Premijer Zoran Milanović krajem mjeseca odlazi u Ameriku. U Hrvatsku želi dovesti investicije divova iz Silicijske doline. Na prodaju nudi vojne objekte, a kao mjesto na kojem bi bila farma mega servera spominje se Lika!

9.9.2014.
17:34
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović krajem rujna putuje u Sjedinjene Države gdje će posjetiti pet velikih američkih informacijsko tehnoloških kompanija kako bi razgovarao o potencijalnoj suradnji, potvrdio je Hini glasnogovornik vlade Nikola Jelić.

Premijer Milanović posjetit će Cisco, IBM, Microsoft, Oracle i Hewlett-Packard (HP), odnosno boravit će u San Franciscu, New Yorku i Seattleu. Razlog putovanja je razgovor o potencijalnoj suradnji s tim tvrtkama, a dogovoren je u suradnji s Američkom gospodarskom komorom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva stanica je Seattle, gdje bi se Milanović trebao sresti s čelnim ljudima Microsofta. Potom će se nekoliko dana zadržati u Silicijskoj dolini kod San Francisca, gdje će razgovarati sa šefovima CISCO-a, HP-a i ORACLE-a. Zadnja stanica je New York i IBM. Sve te tvrtke Milanović će nagovarati da dođu ulagati u Hrvatsku.

U ovome trenutku još uvijek se ne zna s kim će se premijer Milanović sastati, a očekuje se da će to biti vodeći ljudi navedenih kompanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U delegaciji s premijerom bit će ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar i ministar zdravlja Siniša Varga, a moguće je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, jer se konačni sastav izaslanstva još dogovara.

No, ulagači iz Hrvatske su skeptični. Već godinama uspješno na noge postavljaju tvrtke koje se bave informatičkim tehnologijama, a od države često nemaju previše pomoći. Štoviše, naglašavaju kako ih i državna i lokalna administracija guši.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, ovog puta Milanović možda konačno ima konkretne projekte u džepu. Neslužbeno se doznaje da bi se američkim tvrtkama moglo prodati ili ustupiti na korištenje državnu imovinu - prije svega nekoliko vojnih objekata, poput zapuštenih vojnih kompleksa bivše JNA.

S Milanovićem i ministrima u Ameriku će i čelnici nekoliko državnih institucija i agencija koje su također zainteresirane za suradnju s američkim tvrtkama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će tijekom boravka u Americi premijer sastati i s predstavnicima hrvatske dijaspore.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo