STIŽU TEMELJITE IZMJENE? / Evo što bi Josipovićeve promjene Ustava donijele Hrvatskoj!

Pet mjeseci nakon što je po prvi put u travnju u Uredu predsjednika okupio sedam profesora ustavnog prava te s njima i drugim stručnjacima krenuo u izradu prijedloga promjena Ustava, Ivo Josipović je završio "prvi nacrt". No, javnosti ga još ne želi pokazati, nego obećaje da će to napraviti uskoro, najkasnije iza predsjedničkih izbora.

10.9.2014.
18:33
VOYO logo

Je li došlo vrijeme za temeljite izmjene Ustava? Predsjednik Republike ne samo da misli da jest, nego je već spreman za akciju.

"Radili smo, kako se to kaže, po duši, po srcu, po najboljem uvjerenju. Moja je ideja da nakon predsjedničkih izbora ponudim jedan cjeloviti tekst na raspravu, tu će sigurno biti promjena i usaglašavanja. Vidjet ćemo hoće li i u kojoj će mjeri stranke biti voljne prihvatiti takav koncept. Za takav jedan novi koncept ja sam spreman tražiti povjerenje na referendumu", poručuje Ivo Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako o konceptu ne želi detaljno, promjene na kojima radi su - brojne.

Josipović bi izmjenama Ustava stvorio pretpostavke za decentralizaciju i regionalizaciju Hrvatske, promjene u političkom i izbornom sustavu; tražio bi veću unutarstranačku demokraciju, unaprijedio ljudska prava te u ustav uveo održivi razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opovrgava da je za predsjednika Republike tražio veće ovlasti.

"Ne bih ja to nazvao povećanjem predsjedničkih ovlasti, mislim da se one moraju precizirati. Moraju se učiniti funkcionalnim, ali nikakvih novih ovlasti u ovom tekstu nije bilo", uvjerava Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme, HDZ je na drugom kraju grada potpisivao predizborni sporazum s HSLS-om. Novi partneri su podršku obećali HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji KolindiGrabarKitarović, pa je šef HDZ-a Josipovićevu inicijativu gledao isključivo u tom kontekstu.

"Da je predsjednik Josipović ustavne izmjene najavio na početku svoga mandata rekao bih da ima dobre namjere. Ali to najaviti prije izborne kampanje za predsjednika Republike nije dobro jer je percepcija da to radi u svrhe svoje predizborne kampanje", tvrdi Tomislav Karamarko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No Josipovićevi kolege s Pravnog fakulteta u Zagrebu, ali i iz političke arene, se ne slažu. Promjene Ustava su nužne, a kako svaka ozbiljna izmjena Ustava zahtijeva konsenzus, ne mora biti loše što će građani moći sve detaljno pratiti.

"Možda je bolje da se donose sada, kad predstavljaju i neku vrstu političkog programa za kojeg se kandidat misli zalagati", smatra saborski zastupnik JosipKregar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No čak i ako program bude zanimljiv javnosti, u konačnici će o izmjenama Ustava odlučivati Sabor, i to ne bez snažne sugestije iz Vlade. I dok šef saborskog odbora za ustav nije imao komentara na najave predsjednika Republike, iz Vlade između redaka poručuju - ne bi bilo dobro temeljito mijenjati Ustav u izbornoj godini. Josipovića stoga očito čeka još puno teških rundi.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo