milanović o dokapitalizaciji / 'ACI je važna tvrtka i nitko je neće dobiti po babi i po stričevima'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Vlada je na sjednici prihvatila Nacrt prijedloga industrijske strategije RH za razdoblje od 2014. do 2020., po kojem bi industrijska proizvodnja u tom razdoblju rasla po godišnjoj prosječnoj stopi od 2,85 posto godišnje.

11.9.2014.
10:28
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je na današnjoj sjednici prihvatila Nacrt prijedloga industrijske strategije za razdoblje od  2014. do 2020.

"Ciljevi koje definira stategija su 2,85 posto godišnji rast industrijske proizvodnje, rast broja novozaposlenih te rast izvoza od 30%. Prvih nekoliko godina očekujemo manji rast, no taj broj će se s vremenom povećavati. Novozaposlenih u industriji do 2020. bi trebalo biti 85 tisuća, od toga većina visokoobrazovanih", rekao je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Vrdoljak je nabrojao i četiri ključna poteza koja uključuje strategija; stvaranje stabilnog investicijskog okruženja, poticanje suradnje industrije i obrazovanja, restrukturiranje javne uprave te razvoj tržišta kapitala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama je velik posao kako bi strategija ispunila ove ciljeve", kazao je Vrdoljak.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina pružio je Vrdoljaku punu potporu te izrazio zadovoljstvo međuresornom suradnjom.

Na dnevnom redu je bio i nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna za prvo polugodište 2014. godine i Nacrt prijedloga polugodišnjeg izvještaja o primjeni fiskalnih pravila za prvo polugodište 2014. godine.

"U prvih šest mjeseci imali smo minus na PDV-u od 6,8 posto. Kada gledamo lokalnu jedinicu, oni su prvih šest mjeseci bili u plusu milijardu kuna. U osam mjeseci situacija je nešto bolja nego u prvih šest mjeseci. Kolovoz je bio prvi mjesec gdje smo bili u suficitu. U prvih šest mjeseci deficit proračuna je 7,9 mlrd. kn (2,4% BDP-a). Prihodovna strana veća je nego prošle godine",  kazao je ministar financija Boris Lalovac.

Vlada je i usvojila prijedlog davanja mišljenja Hrvatskome saboru na Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Hrvatskoj radioteleviziji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Treba pratiti prihodovnu stranu HRT-a i naći rješenje za moguće smanjenje plaćanja pristojbe s obzirom na socijalne razrede", napomenula je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić.

Premijer Zoran Milanović očitovao se i o dokapitalizaciji ACI-ja, nakon što je saborska zastupnica Mirela Holy anonimnim pismom zatražila Vladu da se očituje o svojim namjerama s tom tvrtkom jer je čula kako Vlada pregovara s turskim investitorima.

"Jedna je saborska zastupnica temeljem anonimnog pisma postavila pitanje o dokapitalizaciji ACI-ja. Bez obzira na motive, dobro je da se to pitanje postavlja", rekao je Milanović.

Premijer je naglasio kako upravljanje nad ovom važnom tvrtkom neće dobiti nitko dok se istraži tko je on i kakvi su mu interesi.

"Igraju se u pozadini svakave igre, imat ćemo fokusirano oko na tome, imat će i javnost, već sad se vrte priče tko kome pogoduje. ACI je važan, strateška tvrtka, treba mu kapital koji Vlada u proračunu nema. Dobro je da ovako rano postoji ovakav interes, neće moći biti ništa napravljeno bez nadzora javnosti u traženju najboljeg rješenja za hrvatski nacionalni interes. ACI je važna tvrtka, neće je dobit nitko po babi i po stričevima i neće nitko moći dobiti upravljanje njom, a da se detaljno ne pretrese tko je, što nudi i kakvi su interesi", rekao je Milanović.

"Naši motivi su rad u najboljem interesu Republike Hrvatske, a vidjeli smo ranije kako je to znalo izgledati kad se odlučuje o strateškim nacionalnim tvrtkama. Ovaj put to tako neće biti", zaključio je premijer.

ACI je najveći sustav marina u Hrvatskoj, u većinskom državnom vlasništvu koji se, prema ranijim najavama iz nadležnih ministarstava pomorstva, prometa i infrastrukture te turizma, sprema za dokapitalizaciju kao jedan od mogućih modela investiranja i traženje strateškog partnera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U travnju je Uprava ACI-ja informirala da je u procesu finaliziranja uvjeta suradnje s financijskim, pravnim i tehničkim savjetnicima kako bi u što kraćem roku počele aktivnosti vezane za dubinsko snimanje tvrtke, izradu dugoročnog poslovnog plana i procjene vrijednosti ACI-ja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na sjednici Vlade RH bit će predstavljeno godišnje izvješće o radu Ureda za sprječavanje pranja novca, koji je lani zbog sumnje u pranje novca i financiranje terorizma obradio 3125 transakcija i izdao 46 naloga za privremenom blokadom u iznosu od 52,5 milijuna kuna.

Uz to, Ured je zbog sumnje u pranje novca povezano s korupcijom, analizirao transakcije 149 fizičkih i 18 pravnih osoba, vrijedne nešto manje od 59 milijuna kuna, stoji uz ostalo u izvješću o radu Ureda za prošlu godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada će na sjednici razmatrati i Nacrt prijedloga industrijske strategije RH za razdoblje od 2014. do 2020., po kojem bi industrijska proizvodnja u tom razdoblju rasla po godišnjoj prosječnoj stopi od 2,85 posto godišnje.

Strategijom se predviđa otvoriti više od 85 tisuća novih radnih mjesta te ostvariti rast izvoza za 30 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo