UTRKA S VREMENOM / Karlovac u strahu od porasta vodostaja: Vojnici podižu zečji nasip

Image
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

U Gornjem Mekušju, jugoistočnom predgrađu Karlovca uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, vojnici namjenski organizirani za pomoć poplavljenim područjima pune vreće i podižu tzv. zečji nasip, zbog očekivanog rasta vodostaja rijeka u večernjim satima.

12.9.2014.
16:52
Dominik Grguric/PIXSELL
VOYO logo

KARLOVAC - U Gornjem Mekušju, jugoistočnom predgrađu Karlovca uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, vojnici namjenski organizirani za pomoć poplavljenim područjima pune vreće i podižu tzv. zečji nasip, zbog očekivanog rasta vodostaja rijeka u večernjim satima.

Nasip nije uz riječne obale, već uz kuće tog naselja koje su bile poplavljene proljetos, a da bi se spriječio ponovni prodor visokih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Karlovački gradonačelnik DamirJelić obišao je to i druga ugrožena naselja te za Hinu izjavio da se porast vodostaja rijeka očekuje u večernjim satima, pa je potrebno žurno djelovati. No, javnosti je poručio da ovakav preventivni rad nije rješenje, jer Karlovčani trpe štete i strahuju za svakih jačih kiša, već da treba završiti gradnju sustava obrane od poplava.

"Za ovaj dio grada potrebno je završiti gradnju trajnog nasipa uz Pročistač otpadnih voda. Predlažem zato da se država odrekne onih dvadeset milijuna kuna koji su na račun proračuna grada sjeli greškom, za područja posebne državne skrbi, da bi mi odmah krenuli u gradnju nasipa, a ne da traži da taj novac vratimo", istaknuo je Jelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasio je kako je za završetak ukupnog karlovačkog sustava obrane od poplave potrebno znatno više novaca i neodgodiv angažman Hrvatskih voda. Iz MORH-a su izvijestili kako će daljnji angažman vojske na terenu ovisiti o procjeni Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

BiljanjaŽeljeznjak, voditeljica karlovačke Ispostave Hrvatskih voda, rekla je Hini da je u 15 sati vodostaj Korane bio 723, a Kupe 740 centimetara te da su pod vodom državna cesta D36, gradske karlovačke ceste Mala Švarča i Selce (prema Husju), te cesta kod nogometnog stadiona prema Gornjem Mekušju. Na svim tim mjestima poplavne vode blizu su kuća, upozorila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moguće je da kuće ne budu poplavljene, jer je uzvodno Kupa u padu i prema sadašnjoj situaciji vrhunac će biti u nekoliko narednih sati, a ni na Korani se ne očekuje veći rast. Nažalost, sve ipak ovisi o obimu daljnjih najavljenih padalina", rekla je Željeznjak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo