NEMA PANIKE U KARLOVCU / Jakovina za RTL: 'Vrijeme ne možemo kontrolirati - nismo superjunaci!'

Kakvo je stanje u gradu na četiri rijeke otkrili su nam ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i voditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

12.9.2014.
18:40
VOYO logo

Ogromna količina kiše, još od jučer izaziva kaos diljem Dalmacije, ali i središnje Hrvatske. Na šibenskom se području tek pokušavaju oporaviti od vodenog udara, dok oni na karlovačkom području vodeni val tek očekuju.

Kakvo je stanje u gradu na četiri rijeke otkrili su nam ministar poljoprivrede TihomirJakovina i voditelj Centra za obranu od poplava Hrvatskih voda ZoranĐuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pratimo već par dana situacija s padalinama. Vidimo da je kroz jučerašnji i današnji dan gotovo sto litara kiše palo po kvadratnom metru. Sve institucije su na terenu i rade svoj posao. Radimo sve kako bismo smanjili i umanjili štete. Ljudi nisu ugroženi. Napravljeni su planovi za evakuaciju stoke i opreme ukoliko bi situacija eskalirala. Mislimo da je situacija trenutno pod kontrolom", izjavio je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina i nastavio:

"U mom mandatu ovo su šeste velike poplave. Gotovo u svim regijama smo imali stogodišnje ili milenijske vode. To ne možemo kontrolirati, nismo superjunaci. Vrijeme i klimu ne možemo kontrolirati. Padaline su takve da možemo sve napraviti da šteta bude što manja", kaže ministar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Problem u Karlovcu je nedovršen susatav za zaštitu od poplave. Jeste li upoznati s tim?

"Da, ovdje intenzivno radimo na tome. U izradi je treća i peta faza sustava obrane koji je vrijedan oko 19 milijuna kuna. Hrvatske vode ulažu na mnogo mjesta. Govorimo o gotovo 4.000 kilometara nasipa o kojima skrbimo i novih nasipa koji se rade", zaključio je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zorana Đurokovića upitali smo koliko je ozbiljna situacija u Karlovcu.

"Pripremili smo se za ovu noć. Gotovo cijeli tjedan su obilne količine oborina pale u skoro cijeloj Hrvatskoj. Maksimalan vodostaj rijeke Kupe i Korane očekujemo u ovim trenucima, a tijekom noći stagnaciju i lagano opadanje. Ali, s obzirom na nove količine padalina za očekivati je sutra novi porast rijeka Korane i Kupe koje mogu ponovno zaprijetiti Karlovcu", pesimističan je Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko ste spremni za ove nevjerojatne količine oborina?

"Na vrijeme smo se pripremili. I Hrvatska vojska je stigla pomoći. Nadamo se da će se prognoze pokazati pogrešnima. No, i ukoliko se ostvare prognoze - spremni smo intervenirati. Najavljuju se i novi vodni valovi s mogućnošću da i Sava sutra ozbiljnijim dotokom dođe u Hrvatsku, ali za sve scenarije smo spremni. Vjerujemo da ćemo sve na vrijeme napraviti", rekao je Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo