vodostaj mure i dalje raste / U Žažini mještani i vojska cijelu noć gradili zečje nasipe

'Karlovac je obranjen, krećemo nizvodno niz Savu i primijenit ćemo ista iskustva. U Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji angažirano je oko 700 vojnika, a aktivni su i u Požeško-slavonskoj', izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je u nedjelju obišao Sisak i okolna ugrožena mjesta.

14.9.2014.
9:50
VOYO logo

21:00 - I ove noći mještani naselja u sisačkom Pokuplju će zbog porasta vodostaja Kupe na najugroženijim mjestima, u Žažini, Staroj Drenčini, Letovaniću i drugima nastaviti s izgradnjom zečjih nasipa, u čemu im pomaže i vojska.

Naime, uz mještane, na izgradnji nasipa na sisačkom području angažirano je 700 pripadnika Hrvatske vojske, koje je večeras u Žažini posjetio ministar obrane Ante Kotromanović. Što je rekao u razgovoru za RTL Danas, pročitajte OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Ante Kotromanović

20:35 - Vodostaji rijeke Save u laganom su opadanju uzvodno od Rugvice, a prestalo je i prelijevanje preko preljeva Jankomir, dok su vodostaji Save nizvodno od Zagreba u porastu, izvijestile su večeras Hrvatske vode.

U 18 sati vodostaj na području Rugvice iznosio je plus 856 centimetara, a Dubrovčaka plus 799 cm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanrednu sjednicu održao je večeras Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, na kojoj je istaknuto da su zbog opadanja vodostaja Save uzvodno od Zagreba prestale važiti redovite mjere obrane od poplave te je na snazi pripremno stanje.

Nizvodno od Zagreba na snazi su izvanredne mjere zaštite od poplave, a na ugroženim područjima nadvisuju se nasipi, priopćeno je večeras iz Zagrebačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na širem području Zagrebačke županije tijekom dana na terenu su bili i vatrogasci, a intervencije su uglavnom vezane uz oborinske, a ne slivne vode.

U općinu Pokupsko poslano je 1000 dodatnih vreća za pijesak, a pripreme zaštite objekata se provode i u Čičkoj Poljani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, s obzirom da je vodostaj Kupe vrlo visok, a Savom nadolazi vodni val, iz Hrvatskih voda upozoravaju na opasnost stvaranja povratnog vodnog vala koji bi tijekom sljedećih dana mogao krenuti prema Čičkoj Poljani.

Za razliku od veljače ove godine, trenutno nisu visoke zaobalne vode, što je pozitivno za Čičku Poljanu, rečeno je na izvanrednoj sjednici županijskog Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zahtjev načelnika Stožera RudolfaVujevića sve operativne službe - Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, županijski Zavod za hitnu medicinsku pomoć, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, županijska Vatrogasna zajednica i Policijska uprava zagrebačka - i dalje su u stanju pripravnosti.

Nakon sjednice Stožera, načelnih Vujević u pratnji suradnika otišao je u stožere zaštite i spašavanja Velike Gorice i općine Orle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz županijskog Stožera i dalje apeliraju na stanovnike ugroženih područja da zaštite svoju imovinu te da redovito prate medije.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Letovanić, Žažina, Staro Pračno, Stara Drenčina, poplave

19:00 - Uz cijeli tok rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi su izvanredne mjere obrane od poplave, a visina vodostoja kod Murskog Središća i dalje raste te je u 18 sati izmjereno 493 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar TihomirJakovina poslijepodne je posjetio Mursko Središće gdje je obišao nasip na rijeci Muri. Novinarima je izjavio da će se, nakon što se vode povuku i poplave prestanu prijetiti, povući maksimalna sredstva iz Europskih fondova za sanaciju šteta.

Na novinarsko pitanje što će učini da se što prije otvore zatvoreni granični prijelazi, od kojih su dva u Međimurju, jedan cestovni i jedan željeznički, Jakovina je rekao kako su sada prioriteti ljudi, a ne prijelazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izrazio je uvjerenje kako će nasipi u Murskom Središću izdržati te da će se grad obraniti od Mure.

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Tihomir Jakovina, poplave

17:00 - Najdramatičnije je trenutačno na sisačkom području koje očekuje dosad nezapamćene količine vode. Stanje je vrlo ozbiljno u prigradskim naseljima na području Starog Praćna, Žabna, Sela, Palanjka, Prelošćice te selima u Lonjskom polju, kao i u Letovaniću i Žažini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogobrojnim građanima i vatrogascima pomaže i 450 vojnika opremljenih mehanizacijom i amfibijom koji su radili cijelu noć na podizanju i jačanju nasipa, kako bi obranili kuće.

Nitko ne zna što se uopće može očekivati jer se očekuje dosad neviđena pojava. Na područje Siska bi trebala udariti dva ogromna vodena vala koji Savom stižu iz Zagreba, a Kupom iz Karlovca. Zasad su informacije da ipak neće udariti u isto vrijeme. Rekordni vodostaj Kupe u Sisku iz veljače ove godine bit će premašen za oko pola metra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:34 - Na poplavljenim područjima u Hrvatskoj od petka do danas angažirano je ukupno 698 pripadnika Oružanih snaga RH - od toga na području Karlovačke 130, Sisačko-moslavačke 467 i na području Požeško-slavonske županije 101 pripadnik OS RH.

Na svim poplavom ugroženim područjima tijekom protekle noći bila su angažirana 164 pripadnika OS RH, priopćeno je danas iz Ministarstva obrane RH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Karlovačkoj županiji, od ukupno 130 vojnika, u mjestu Gornje Mekušje, Kobilić Pokupski i Husje 40 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) sa šest čamaca i jednom amfibijom rade na evakuaciji stanovništva i stoke, te je evakuirano 20 osoba.

Amfibija je angažirana i za prijevoz oko 150 vreća s pijeskom do mjesta Vodostaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Vojska pomaže u obrani od poplave

U mjestu Rakovac angažirano je 90 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, koji su zajedno sa stanovništvom punili oko 10 000 vreća s pijeskom i podizali nasip u dužini 1300 metara.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, od ukupno 467 angažiranih vojnika, u mjestu Sunjsko Selišće (Letina) 85 pripadnika HKoV-a s tri teretna motorna vozila, jednim autobusom i jednim sanitetskim vozilom pune 7000 vreća s pijeskom i grade nasip.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U mjestu Žažina angažiran je 141 pripadnik HKoV-a s pet teretnih motornih vozila, u punjenju vreća s pijeskom i gradnji nasipa. Tijekom noći, na području Žažina 60 vojnika gradilo je nasip.

Također, na području Sisačko-moslavačke županije noćas se pojačavao nasip Drenčina, a dio vojnika gradio je nasip i punio vreće s pijeskom u Letovaniću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na poplavljenom području Pleternice, u Požeško-slavonskoj županiji angažiran je 101 pripadnik HKoV-a sa 16 motornih vozila i dva čamca, koji su radili na očuvanju nasipa i punili vreće s pijeskom.

Vojska je upućena na teren u poplavom ugrožena područja triju županija na temelju odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i zahtjeva Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS), navode iz MORH-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

15:00 -  Vrh vodnog vala Kupe noćas je prošao Karlovac, na području Letovanića se očekuje sutra, a u Sisku prekosutra. Zagrebom je noćas prošao vrh vodnog vala Save, a sutra se očekuje u Sisku. Iako se vrhovi kupskog i savskog vodnog vala u Sisku neće spojiti u isto vrijeme, u utorak se očekuje najteža situacija, s obzirom da se radi o dosada nezabilježeno velikoj količini vode. To je rečeno na prijepodnevnoj  konferenciji za novinare u sjedištu sisačke gradske uprave kojoj su nazočili ministar unutarnjih poslova RankoOstojić, glavni ravnatelj Policije VladoDominić, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanja JadranPerinić, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, rukovoditelj centra za obranu od poplava Hrvatskih voda ZoranĐuroković,  general Hrvatske vojske IvanJurić, gradonačelnica KristinaIkićBaniček, načelnik sisačkog Stožera za zaštitu i spašavanje MarkoKrička i drugi.  

Ministar Ostojić na konferenciji u Sisku rekao je da nitko ne može obećati da voda neće prodrijeti, ali možemo obećati da ćemo svim silama nastojati izbjeći opću katastrofu. Pohvalio je i napore tamošnjeg stanovništva te izjavio da se Letovanić i Žažina brane kao da je tamo 1000 ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL


Ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je na poplavljenim područjima u nedjelju angažirano ukupno 698 pripadnika Oružanih snaga. Na području Karlovačke je 130, Sisačko-moslavačke 467 i na području Požeško-slavonske županije 101 pripadnik OS RH. Vojnici su dežurali i tijekom noći.

Vojska je u Rakovcu sa stanovništvom napunila oko 10.000 vreća s pijeskom te su podizali 1300 metara dugi nasip. 85 vojnika u Sunjskom Selišću u Sisačko-moslavačkoj županiji također je radilo na punjenju 7000 vreća s pijeskom, a nasip su gradili i u Žažini.

14:30 -  Zbog obilnih kiša u mjestu Rude kod Samobora jutros se aktiviralo klizište, koje je oštetilo jednu obiteljsku kuću, doznaje se u samoborskoj policiji.

Policija ističe kako od jutra traje sanacija te da zasad osim oštećenja obiteljske kuće drugih šteta nije bilo. Obilne kiše prouzročile su i prelijevanja potoka u mjestu Rude pa je zatvorena tamošnja cesta.

13:30 - Zbog velike količine padalina i poplava rano jutros je za područje najveće međimurske općine Nedelišće proglašena opća opasnost.

Sirene su na uzbunu zvonile u 5,30 sati, a kako je rekao načelnik općine Darko Dania, najkritičnije je u naseljima Črečan i Macinec, gdje se voda prelila iz potoka Zelina i poplavila cijelo središte mjesta.

Problemi su i u Trnovcu gdje se izlila Trnava, a grade se zečji nasipi kako bi se zaustavilo daljnje nadiranje vode. Bujica je odnijela dio pruge na samoj granici sa Slovenijom, pa je do daljnjega zatvoren međunarodni željeznički promet između Macinca i Središća ob Dravi u Sloveniji.

Image
Foto: mnovine.hr
Image
Foto: mnovine.hr

Poplava u Međimurju

13:00 -Dio naselja na karlovačkom području danas ima maksimalni vodostaj jer se noćašnji vodni val Korane spustio nizvodno i dodatno razlio, a to je uzrokovalo i poplavu na karlovačkom pročistaču otpadnih voda te je on izvan funkcije, pa ga otpadne vode zaobilaze i idu izravno u Kupu kao i prije gradnje pročistača.

Nakon sjednice gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje, karlovački gradonačelnik DamirJelić rekao je kako je u objektima pročistača sada 50 do 60 centimetara vode, zbog čega će i štete biti velike. "Ako štete budu minimalne iznosit će milijun kuna, a moguće je da će iznositi i milijun eura", kazao je Jelić. 

Dodao je da su sadašnji vodostaji "takvi kakve ne bilježe ni knjige koje se o zbivanjima u gradu bilježe pet stotina godina", ali i istakno kako su sve poduzete akcije pomoći i spašavanja bile vrlo dobro organizirane. Opća opasnost i dalje je na snazi, jer je čitav prostor od Logorišta do Mostanja pod vodom.

Za posljedice poplave kazao je kako će biti dugotrajne, a procesi obnove i izgradnja sustava obrane od poplave trajat će možda i desetak godina.

12:50 - UNICEF je objavio mjere zaštite i preporuke za ponašanje u kriznim situacijama. Mjere možete pogledati OVDJE.

12:30 - Nadležne službe građane uvjeravaju kako je situacija stabilna te, zasada, evakuaciju ne očekuju. Procjenjuju da će vodostaj Kupe biti 20 centimetara viši nego u veljači, kao što je bio i u Karlovcu. Sisak i okolna ugrožena mjesta danas su obišli ministar unutarnjih poslova RankoOstojić, ravnatelj Državnog ureda za zaštitu i spašavanje JadranPerinić, direktor Hrvatskih voda IvicaPlišić te general IvanJurić, koji su se sastali s gradonačelnicom KristinomIkićBaniček te ostalim predstavnicima nadležnih službi. 

"Karlovac je obranjen, krećemo nizvodno niz Savu i primijenit ćemo ista iskustva. U Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji angažirano je oko 700 vojnika, a aktivni su i u Požeško-slavonskoj. Oni koji su na kritičnim točkama su u prednosti, jer se pripreme ne rade u zadnji čas. Još nije došlo do katastrofe, a nadam se da ni neće", izjavio je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, koji je u nedjelju obišao Sisak i okolna ugrožena mjesta.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL


12:00 -  Danas popodne ili navečer u Sisku će se spojiti dva velika vodna vala Kupe i Save. Na sisačkom području stanje je pod kontrolom, no vrlo ozbiljno, javlja Sisak.info. Prema zadnjim informacijama, Sisak nije ugrožen, no stanje je ozbiljno  u prigradskim naseljima, naročito na području  Starog Praćna, Žabna, Sela, Palanjka, Prelošćice te selima u Lonjskom polju.

Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
Image
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL


11:00 - U nedjeljno jutro neumoljiva kiša poplavila je i zagrebačko naselje Kajzericu. Na nekoliko mjesta stvorila su se jezera koja su potopila nekoliko parkiranih auta i garaže.

Vapaj iz Gradca: Sve su kuće odsječene, pomozite kako god znate!'

10:15 -  Mještani Gradca poručuju mjerodavnim vlastima da im je rijeka Kupa ušla u kuće te da su odsječeni od ostatka svijeta i zaboravljeni.

"Sve su kuće odsječene, ne možemo van, sve je pod vodom. Vojska mi je jučer jedva bacila par vreća, svi idu za Donje Mekušje, nitko ne spominje Gradac. Od Selca mi smo odsječeni. Grozno nam je. Svi uz Kupu smo odsječeni. Ne možemo doći ni jedni do drugih. Da bi došli k meni morate imati velike čizme, a cestom ide čamac. Onda znate kako je, meni je Kupa spojena 'pravo' u dvorište", rekla je za Radio Mrežnicu jedna mještanka.

"Pomozite nam kako god znate, svinje su nam otpeljali jučer u selo, kokoši su mi u vodi, no mi smo odsječeni. Nitko ne pita za ovaj kraj", dodaje.

Đuroković za RTL: Hidrološki, ovo je na granici fenomena!

Image
Image

"Danas bi najkritičnija situacija mogla biti u Sisačko-moslavačkoj županiji gdje će se istovremeno spojiti vodeni valovi Kupe i Save. Hidrološki ovo je na granici fenomena. Riječ je iznimno velikom opterećenju na iznimno velikom području. Sve je spremno za eventualnu evakuaciju stanovništva", kazao je sinoć ZoranĐuroković iz Hrvatskih voda za RTL.

Korana i Kupa i dalje polako opadaju, no problemi su prisutni na širem karlovačkom području koje je poplavljeno od njihovih bujica koje su noćas doživjele vrhunac.

Po podacima Hrvatskih voda, u 8 sati Kupa u Karlovcu je na 837 centimetara što je ipak 7 centimetara manje od najvišeg vodostaja koji je dosegnula u 1 sat poslije ponoći.

Korana opada još od ponoći, te je pala za 5 centimetara tako da su Hrvatske vode u 8 izmjerile visinu od 840 centimetara. 

Kritične točka u Sisačko-moslavačkoj županiji su Letovanić, Žažina, Petrinja i Staro Pračno, gdje se već poduzimaju mjere zaštite. Kako je rekao dožupan Zdenko Vahovec, stanje je ozbiljno, ali pod kontrolom. Na području Županije već je angažirano i 250 pripadnika Hrvatske vojske, koji se nalaze na području Letovanića, Žažine i Sunjskog Selišta, a očekuje se dolazak još 220 vojnika, koji će biti raspoređeni u Letovaniću, Petrinji i Starom Pračnu. U obrani su angažirani i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava, te mještani. Kako je rečeno, za sada pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa ima dovoljno.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Još 250 vojnika upućeno u Sisačko-moslavačku županiju

Još 250 vojnika otišlo je danas u pomoć lokalnoj zajednici i stanovnicima poplavom ugroženog područja u Sisačko-moslavačku županiju, izvijestili su večeras iz Ministarstva obrane RH.

Vojnici su upućeni temeljem odluke ministra obrane Ante Kotromanovića i na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Također, tijekom dana upućeno je i 100 pripadnika Namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH sa šest čamaca na poplavljena područja u Pleternicu u Požeško-slavonskoj županiji.

Stotinjak pripadnika Oružanih snaga RH, šest čamaca i jedna amfibija pomažu u evakuiranju stanovništva i gradnji zečjih nasipa u mjestima Donje Mekušje, Husje i Kobilić Pokupski uz Kupu na području Karlovačke županije, gdje je proglašena opća opasnost.

09:00 - Korana opada još od ponoći, te je pala za 5 centimetara tako da su Hrvatske vode u 8 izmjerile visinu od 840 centimetara. U 8 sati Kupa u Karlovcu je na 837 centimetara što je ipak 7 centimetara manje od najvišeg vodostaja koji je dosegnula u 1 sat poslije ponoći.

Voda se povlači polako pa Karlovčani ipak mogu odahnuti. Zečji nasipi i zidovi koji brane Karlovac od njegovih rijeka su izdržali

08:30 - Voda se povlači polako pa Karlovčani ipak mogu odahnuti. Zečji nasipi i zidovi koji brane Karlovac od njegovih rijeka su izdržali.

Jučerašnju borbu s vodenom bujicom pogledajte OVDJE!

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo