Ponovno prekršeno primirje / U blizini zračne luke Donjeck čula se topnička paljba

Image
Foto: AP Images

Cilj dogovora o prekidu vatre potpisanog 5. rujna između Kijeva i separatista bio je okončati petomjesečni sukob na istoku zemlje u kojemu je smrtno stradalo više od 2.700 ljudi. I unatoč tomu što je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ovaj tjedan izrazio zadovoljstvo 'radikalnom promjenom' situacije zahvaljujući primirju, oružje nije u potpunosti utihnulo.

14.9.2014.
15:42
AP Images
VOYO logo

Primirje u Ukrajini u nedjelju je ponovno prekršeno u blizini zračne luke Donjeck, uporišta proruskih pobunjenika, a napetosti između Kijeva i Moskve ponovno rastu, izvješćuju agencije.

Cilj dogovora o prekidu vatre potpisanog 5. rujna između Kijeva i separatista bio je okončati petomjesečni sukob na istoku zemlje u kojemu je smrtno stradalo više od 2.700 ljudi. I unatoč tomu što je ukrajinski predsjednik PetroPorošenko ovaj tjedan izrazio zadovoljstvo "radikalnom promjenom" situacije zahvaljujući primirju, oružje nije u potpunosti utihnulo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nedjelju ujutro, kao i u subotu navečer, blizu zračne luke Donjeck, strateški važnog mjesta pod kontrolom ukrajinskih vojnih snaga čula se topnička paljba, izvijestio je novinar AFP-a na mjestu događaja.

"Sad je 9,30 i stanje je napeto", rekao je jutros gradonačelnik Donjecka, dodavši kako je noć protekla bez sukoba, no da se mogla čuti sporadična pucnjava. I stanovnici su novinaru AFP-a na terenu kazali kako je u trima gradskim četvrtima odjekivala pucnjava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapad na primirje gleda s nepovjerenjem i smatra ga nedovoljnim za jamčenje trajnoga mira. Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso zatražio je "postizanje političkog rješenja koje se temelji na načelu suverenosti Ukrajine".

Kijev i Zapad optužuju Rusiju da aktivno sudjeluje u sukobu na strani pobunjenika, na način da im šalje oružje i svoje regularne vojne snage, što Kremlj uporno opovrgava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
Samit
default_cta
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbapapa
default_cta
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo