MJEŠTANI SANIRAJU ŠTETU / Orljava protutnjala kroz pleternički kraj, 30-ak kuća još pod vodom

Od vode nije ostala pošteđena ni zapadna Slavonija. Nabujala Orljava u bujicama je protutnjala kroz pleternički kraj. Cijeli dan mještani saniraju štetu, a 30-ak kuća još je pod vodom. Isti scenarij mještani su doživjeli prije nepuna četiri mjeseca.

14.9.2014.
19:08
VOYO logo

Tek što su stavili nove podove, nakon poplave u svibnju, obitelj Ćiško iz Pleternice, ponovno pliva. Kuću su branili zečjim nasipima, no kad je bujica krenula, spašavala se živa glava.

"Nismo uspjeli, kad je krenulo morali smo se povući i krenuti u kuću i odmah u kuću je išlo", ispričao nam je Stjepan Ćiško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stradalo je stotinjak kuća i željeznička pruga, zbog čega je obustavljen promet prema Požegi. Voda se u međuvremenu povukla, no tridesetak objekata u naselju Gradac ostalo je pod vodom.

"Ovo je drugi put već, ona prva poplava je bila gora od ove, i sad se isto sve ponovilo", rekao je Ante Pavković iz Gradca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preostalu vodu pokušavaju izvući pumpama. Bagerima prave nove kanale, a prekopat će i županijsku cestu.

"Rješavamo sad parcijalno problem prekopavanjem ceste i odvodnjom te vode koja je ostala s ove strane ceste", rekao je ravnatelj Županijske uprave za ceste Požega Mijo Jozak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradske vlasti i mještani ogorčeni su što Hrvatske vode nisu napravile nasip uz Orljavu.

"Mi smo nakon one prve poplave načelno dogovorili s Hrvatskim vodama da se krene u projekt Akumulacije Kamenske, kojom bi trebalo definitivno riješiti ovaj problem, no međutim, po žurnom, odnosno hitnom postupku mora se krenuti rješavati nasip", rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Projekt stoji jer nema građevinsku dozvolu. U međuvremenu, stanovnici ostaju bez imovine. Jedina pomoć koju su dobili je po 4000 kuna od Crvenog križa.

"Nismo zaboravili prvu prljavštinu i vodu i blato, a ovo nas je sad dotuklo", kaže Ćiško.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obiteljima su uništeni ogrijev i usjevi. "Ako smo u Gunji nakon katastrofe koja ih je pogodila mogli graditi nasipe po hitnom postupku, ja pretpostavljam i vjerujem da uz dobru volju se to može napraviti i ovdje kod nas na području Pleternice", rekla je Jozić.

Svi strahuju od jeseni i novih kiša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo