računalno-informacijski sajam / Što su hrvatske tvrtke ponudile tržištu teškom 160 milijardi dolara?

U Turskoj danas završava jedan od najvećih svjetskih računalno-informacijskih sajmova. Ne bi to bilo tako zanimljivo da najveći strani izlagač s 29 tvrtki nije upravo Hrvatska. Što domaće kompanije nude na tržištu teškom 160 milijardi dolara i kakve su im šanse u Istanbulu?

14.9.2014.
19:11
VOYO logo

Ovo je ICT reprezentacija Hrvatistana. Najbolji je to opis čak 29 hrvatskih tvrtki koje su na golemi računalno- informacijski sajam Cebit u Istanbulu stigle ponuditi svoje proizvode.

U hrvatskim bolnicama već postoji e-naručivanje. Kompanija koja ga je izumila s istom se idejom pokušava probiti i na jako istočno tržište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U tri jednostavna klika omogućuje liječniku da iz ordinacije obiteljske medicine pregledom bolnica, odabirom termina dođe do potvrđene narudžbe u bolnici. Svako osiguravajuće društvo, svaka vlada koja ima javno-zdravstveni sektor, je prvi cilj", pojasnio je Siniša Košćina.

A kako taj cilj ostvariti – možda i najbolje zna tvrtka koja s turskim telekom operaterima posluje već nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U većini slučajeva traže inventivnost. Mi smo radili prošlu godinu na uvođenju bežičnog interneta u studentske domove, što je uključivalo 81 grad, 580 studentskih domova, 2 milijuna studenata", rekao je Danko Roter.

Zahvaljujući ovakvim i sličnim proizvodima, izvoz komunikacijske i infromacijske tehnologije u pet godina rastao je za 80 posto. Upravo je to jedan od razloga zašto je vlada ovaj sektor naznačila kao pokretača industrije u industrijskoj strategiji Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ono što moramo napraviti, moramo investirati u te ljude, moramo im omogućiti kvalitetnije poslovanje, moramo ih rasteretiti adminstrativnih prepreka, i na neki način to je obuhvaćeno mjerama koje namjeravamo kroz industrijsku strategiju ostvariti", naglasio je Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva.

S troškovima nastupa pomogli su ministarstvo gospodarstva i gospodarska komora, pa je hrvatski štand najveći strani među čak 700 izlagača na CeBITu. Zapazili su to i domaćini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Suradnja je i dosad bila dobra, ali uvijek se može poboljšati. Nadam se da ćemo 2015. Hrvatsku vidjeti kao partnersku zemlju ovdje", rekao je Murat Özer, predstavnik sajma CeBIT.

Mogućnosti su bezgranične – brzorastuće tursko gospodarstvo mjesto je susreta Zapada i Istoka, Europe i Azije. Koliko su u mističnom Istanbulu profitirali Hrvati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svi naši gospodarstvenici imaju unaprijed dogovorene sastanke koji će, nadamo se, donijeti one partnerske veze koje su nam potrebne kako bi razvili poslovanje u Turskoj i sjevernoj Africi i Bliskom istoku", kazao je Tomislav Bronzin, Hrvatska gospodarska komora.

ICT sektor elita je domaćeg biznisa. Pred njim je sad proboj na tržište teško 160 milijardi dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo