HRVATSKA POD VODOM / Pogledajte dramatične snimke poplavljenih područja iz zraka!

Sjeverozapad Hrvatske još uvijek se bori s nabujalim rijekama.

15.9.2014.
19:43
VOYO logo

21:48 - Međumirci se i dalje uspješno odupiru povijesno najvišem vodostaju rijeke Mure, od čijeg je vodenog vala, nakon Murskog Središća, večeras uspješno obranjen Goričan pa je, prema riječima zamjenika međimurskog župana Zorana Vidovića, situacija na tom području stabilna i pod kontrolom.

Vrhunac vodenog vala stigao je do Domašinca i Goričana oko 18 sati gdje je, uz zečje nasipe i 25000 vreća pijeska postavljenih na kritičnim točkama, te zahvaljujući angažmanu dobrovoljnih vatrogasca iz cijelog Međimurja i samih mještana, taj dio Međimurske županije uspješno obranjen od nadiruće Mure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najkritičnije je bilo na nasipima potoka Trnave, no pad razine Mure konačno je omogućio otjecanje vode iz potoka i najgora strahovanja nisu se ostvarila. Situacija će se pratiti tijekom noći, a na terenu su sve potrebne službe kao i građani", izjavio je Vidović za Hinu.

Međimurcima je ostalo još obraniti Kotoribu, do koje će vodeni val stići u ranim jutarnjim satima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 20 sati vodostaj Mure kod Murskog Središća je iznosio 514 centimetara, a u Goričanu 546 centimetara. I dalje je na snazi izvanredno stanje obrane od poplava.

21:16 - Zbog nadiranja rijeke Drave, danas poslijepodne evakuirano je 80-ak mještana romskog naselja Autoput nedaleko Drnja u Koprivničko-križevačkoj županiji, koji su nakon napuštanja domova smješteni u mjesnoj školi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Evakuirano 80-ak mještana romskog naselja

Mještani Drnja u očekivanju su vodenog vala koji bi trebao stići tijekom noći. On bi trebao dodatno podići razinu Drave, koja je već potopila brojna dvorišta na rubnim dijelovima tog mjesta. Zbog poplave prekinut je i promet na nekoliko lokalnih prometnica u mjestima uz Dravu.

Na terenu su angažirane sve mjerodavne službe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

20:55 - Međimurju i dalje prijeti visoki vodostaj rijeke Mure. Iako posljednjih nekoliko sati razina vode pada, još uvijek je ugroženo mjesto Goričan zbog nabujalog potoka Trnava koji se ne može izlijevati u Muru.

Isti potok umalo se izlio i na autocestu Zagreb-Goričan, no vodu je zaustavio zečji nasip sagrađen tijekom dana. Stotine vatrogasaca i mještana i ovu će noć provesti uz kritične točke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

19:50 - Reporteri RTL-a imali su danas priliku nadletjeti područja pogođena poplavom. Kao što i sami možete vidjeti u videu, razmjeri poplave na sisačkom području su katastrofalni.

Podsjetimo, na sisačkom području najgore je u Letovaniću, a sam grad još očekuje vrhunac vodenih valova na Savi i Kupi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Ilovi i Banovoj Jaruzi situacija je bolja nego prethodnih dana, a voda se povlači i na karlovačkom području.

Najveća prijetnja je Mura koja je je u Murskom Središću zabilježila povijesni vodostaj od čak 536 centimetara - 30 više od dosad ikada izmjerenog. Bujica se kreće prema Goričanu gdje se zbog pritoke Mure - potoka Trnave grade zečji nasipi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dramatičnu snimku poplavljenih područja iz zraka pogledajte OVDJE!

18:53 - Vrećama pijeska mještani Letovanića pokušavaju obraniti kuće. Od prevelike količine vode zečji nasip jutros je popustio - najgore je ipak izbjegnuto. Selo nema kanalizaciju pa se mještani zbog poplave boje zaraze.

Više pročitajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

18:44 - "U Letovaniću imamo sto pripadnika koji rade na izradi, utvrđivanju i osiguranju zečjeg nasipa. Kupa se izlila i prijeti opasnost da nam zatvori promet i da sve ove kuće se poplave. Držimo da ćemo ostvariti našu zadaću i da ćemo zaštititi kuće koje se ovdje nalaze", rekao je zapovjednik Zapovjedno-operativnog centra Glavnog stožera IvanJurić za RTL Danas dodajući da će oružane snage u Letovaniću ostati cijelu noć.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kako se poplave šire, tako i pripadnici oružanih snaga odrađuju svoje zadaće na zahtjev Hrvatskih voda. U prostoru Sunje imamo 120 pripadnika, a možemo reći da smo u pojedinim dijelovima korak-dva ispred ove nadolazeće vode. na prostoru Jasenovca smo krenuli s izgradnjom nasipa", izjavio je Jurić.

18:35 - Nešto prije 17 sati stanovnike Žažine, naselja na lekeničkom području, sirena za opću opasnost pozvala je na postavljanje vreća s pijeskom na kruni nasipa Kupe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S obzirom na to da je vodostaj dva centimetra viši od onoga u veljači, potrebno je postaviti još jedan red vreća. Također je uspostavljeno cjelonoćno dežurstvo uz nasipe. Iako vodotoci na području Sisačko-moslavačke županije rastu, stanje je pod nadzorom, a stručnjaci najavljuju najviši vodeni val Save i Kupe noćas i sutra.

Zahvaljujući zajedničkom angažmanju mještana u ugroženim naseljima i vojske, nasipi na najkritičnijim mjestima su sanirani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
Image
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Kod Koprivnice grade zečji nasip

Vodostaj kod Crnca dosegnuo je u 15 sati 168 centimetara i lagano raste. Zbog punjenja retencije Lonjskog polja, voda je poplavila državnu cestu Sisak-Popovača, na kojoj je promet od danas prekinut. Kritično bi moglo biti na jasenovačkom području, gdje od danas na podizanju zečjih nasipa radi i 130 pripadnika Hrvatske vojske.

Vodostaj Une kod Hrvatske Kostajnice opada oko dva centimetra na sat pa je opasnost uglavnom prošla. Ipak, državna cesta prema Dvoru još je pod vodom pa se njome ne prometuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I vodostaj Ilove, koja je ugrozila nekoliko obiteljskih kuća u moslavačkom mjestu Ilovi, znatno opada pa je opasnost prošla.

17:09 - Voda koja iz rijeke Drave dotiče starim rukavcima u naselje Drnje nedaleko Koprivnice raste iz minute u minutu zbog rijeke Mure koja se ulijeva u nju desetak kilometara uzvodno kod naselja Legrad. Već su poplavila prva kućanstva u tom naselju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mještani užurbano samoinicijativno grade zečje nasipe i pokušavaju spasiti imovinu jer je načelnik općine Slavko Loth na traženje pomoći rekao da im se može pomoći samo evakuacijom, ali ne i kupovinom pijeska ili vreća za zečje nasipe.

Prema predviđanjima mjerodavnih, od zečjih nasipa neće biti koristi jer vodostaj rijeka Drave i Mure raste, što potvrđuje i neuobičajno veliki broj djelatnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na terenu te članova Županijskog kriznog stožera. (Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa


16:39 - "Centar mjesta je sačuvan uz velike napore vatrogasaca, civilne zaštite, policije i građana. Na potoku gdje je bila velika ugroza nasip se malo raskvasio, prelilo se preko, ali kuće su na povišenom dijelu pa nije ušlo u same kuće. Poplavljena je starija kuća koja nije useljena", rekao je za RTL Vijesti gradonačelnik Muskog Središća Dražen Srpak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nasip nije puknuo, došlo je do prelijevanja. Nasip je lani bio povišen, ali ovo su nenormalne vode. Ovo nikad nije zabilježeno i jednostavno se prelilo", kaže Srpak.

Više pogledajte OVDJE!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16:35 - Nakon današnje izvanredne sjednice Stožera za zaštitu i spašavanje Sisačko-moslavačke županije na kojoj je bila i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš članovi tog stožera i ministrica obišli su neka ugroženija mjesta u Pokuplju.

Ministrica Mrak-Taritaš pohvalila je stožer, ističući da je dobro organiziran i da zna što treba činiti.

"Nažalost, imamo iskustvo iz veljače pa smo sada spremni", rekla je ministrica, dodajući kako nam je priroda pokazala da nam vraća sve ono što smo joj do sada činili.

16:14 - Tatjana Dovranić Farkaš iz Hrvatskih voda kazala nam je kako se vrhunac vodenog vala Kupe očekuje sutra.

"Nema preklapanja vodenih valova Save i Kupe jer je Sava već na ulazu u Sisak", rekla je Dovranić Farkaš dodavši kako se sutra očekuje premašivanje vodostaja iz veljače od 998 centimetara.

14:50 - Zagrebačka policija je u ponedjeljak u 13.10 dobila dojavu o klizištu u Kvaternikovoj ulici preko puta broja 167, veličine 25x60 metara. Nema opasnosti za okolne kuće.

14:10 - Za dva do tri dana vodeni val Savom stići će do Cvelferije (područja koje obuhvaća ovih 9 sela županjskog kraja: Vrbanja, Soljani, Strošinci, Drenovci, Đurići, Račinovci, Gunja, Rajevo Selo i Posavski Podgajci).

"Ugroze nema zasad", kaže ZoranĐuroković iz Hrvatskih voda. "No, idućih 36 sati ključno je hoće li biti novih oborina, posebice u Bosni, što bi moglo utjecati na vodotoke - pritoke Save pa bi u Posavini moglo biti kritično".

Đuroković dodaje kako su retencije uzvodno popunjene i ako kiša ne bude, ne bi smjelo biti prelijevanja.

Užurbano se radi u Rajevu Selu na nasipu koji je probijen u svibnju. Sava je napunila špornjeve, ali nije došla do prednasipa.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

13:30 - Na područje Jasenovca upućeno je novih 130 pripadnika Hrvatske kopnene vojske sa 17 motornih vozila, koji će braniti područje od poplava, a na poplavama ugroženim područjima trenutačno je angažirano 415 pripadnika Oružanih snaga RH.

13:05 - Vodostaj Mure u proteklih je sat vremena kod Murskog Središća pao za 6 centimetara te sada iznosi 530 cm.

13:00 - Počela je izgradnja zečjeg nasipa u Goričanu, pokraj Crnog mosta, napokon su stigle vreće s pijeskom.

12:55 - ​Župan IvanVučić proglasio je elementarnu nepogodu za grad Karlovac samo nekoliko sati nakon što mu je pristigao zahtjev gradonačelnika DamiraJelića. Očekuje se da će šteta od ovih poplava nadmašiti onu koja je građane snašla u veljači, javlja KAportal.

Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Image
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL



12:40 - "Svaka čast ljudima na organizaciji i obrani Murskog Središća, svaka čast županu MatijiPosavcu i gradonačelniku Murskog Središća DraženuSrpaku na koordinaciji. Vodostaji koji se javljaju danas nikad nisu viđeni, 30 cm je viši vodostaj nego ikada u povijesti. Moramo početi razmišljati o tome da se pripremamo na nove okolnosti. Velika je stvar da su građani Međimurja zaštitili svoje. Priroda je bila hirovita, ali ljudi su bili odlični", kazala je VesnaPusić danas u Murskom Središću. Nakon toga se zaputila u Sveti Martin na Muri i Goričan, javlja emedjimurje.hr

12:30 - Stotinu ljudi na nasipu uz rijeku Muru u Goričanu stiglo je obraniti selo, no na raspolaganju imaju samo 5 lopata i nekoliko kubika pijeska. Još uvijek nisu stiglu vreće za veće nasipe.

12:15 - Kao što su mnogi i predvidjeli, puštanje industrijskog željezničkog prijelaza na Ilovcu u Karlovcu iznad potopljenog podvožnjaka nije bila baš u potpunosti dobra ideja, javlja Kaportal

12:00 -  Nakon današnje sjednice karlovačkog Stožera za zaštitu i spašavanje, gradonačelnik DamirJelić rekao je kako tek slijedi utvrđivanje štete, a prema dosad poznatim podacima, poplavljeno je oko 750 kuća (u veljači je bilo poplavljeno oko 500 kuća). Zato će tijekom dana gradonačelnik zatražiti od župana IvanaVučića proglašenje elementarne nepogode.

11:45 - Načelnik Općine Lekenik je za Radio 101 izjavio da u Letovaniću nije na snazi opća opasnost. "Sirena koja se oglasila nije bila poziv na opću opasnost, već je poziv vatrogascima da dođu na teren, jer je voda na jednom dijelu probila zečji nasip i ugrozila jednu kuću. To je krivo prenijeto", dodao je.

Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Image
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL


11:30 - Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova VesnaPusić danas dolazi na lice mjesta na poplavljena područja u Međimurskoj županiji, javlja emedjimurje.hr

10:45 -  ​U nedjelju navečer zbog izlijevanja Trnave i u ponedjeljak ujutro zbog rasta vodostaja Mure u Goričanu je oglašena opća opasnost, javlja eMeđimurje. Mura je dosegnula povijesno najveći vodostaj od 535 cm, pa su lokalne vlasti pozvale u pomoć sve stanovnike. 

Na sastanku Stožera zaštite i spašavanja rečeno je da je nužno izgraditi zečji nasip od 15 tisuća vreća kod starog toka rijeke Mure. Potrebno je 200-tinjak ljudi.

10:15 - U Karlovcu je upravo sirena oglasila prestanak opće opasnosti. U poplavama je u Karlovcu stradala sportska infrastruktura, pod vodom su stadion NK Karlovca, Atletski stadion i vježbalište na Foginovom, uključujući i prostorije Atletskog kluba, javlja KAportal.

10:00 - U ulici Struga u karlovačkoj gradskoj četvrti Gaza zbog posljedica poplava je propala cesta na kolektoru. Fotografije pogledajte OVDJE!

Image
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul-Fabac/PIXSELL

09:45 - Poplavljena je škola u Žakanju, općini u Karlovačkoj županiji, na granici sa Slovenijom.

09:30 - U Karlovcu i dalje traje izvanredno stanje zbog poplave, iako je na gradskim mjernim stanicama zabilježen pad vodostaja Kupe od maksimalnih 844 centimetara prije dva dana na 773, te Korane s 845 na 780 centimetara.

Nastavljene su aktivnosti na obrani od poplave na istočnom dijelu nizvodno od Karlovca. Uslijed izuzetno visokih vodostaja karlovačkih rijeka te činjenici da je poplavljen veliki broj prometnica, otežan je redovni, ali i promet operativnih snaga zaštite i spašavanja.

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nastava se u školama odvija redovno prema rasporedu, a učenicima koji su uslijed izvanredne situacije spriječeni u dolasku na nastavu, izostanak će biti opravdan, izvjestio je gradski Stožer za saštitu i spašavanje.

Zbog izlijevanja rijeka zatvorene pruge diljem Hrvatske

Prema odluci Stožera, sinoć je za sav promet otvoren industrijski pružni prijelaz Ilovac kao alternativni pravac, s obzirom da je visoka voda ispod tog nadvožnjaka koji prelazi državnu cestu D1. Takva će regulacija biti na snazi sve dok se voda potpuno ne povuče, jer je unatoč učestalim ispumpavanjima na tom dijelu opasno prometovanje.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

09:00U Hrvatskoj Kostajnici proglašeno je izvanredno stanje, a vodostaj Une i dalje raste. Stanovnici se boje da Sava na ušću ne prima Unu i da će to prouzročiti daljnji porast vodostaja.

08:20  - U Letovaniću je proglašena opća opasnost jer je rijeka Kupa probila zečji nasip i zaprijetila stambenom objektu, odnosno kući.

07:45Rijeka Mura i dalje raste, a u 8 sati ujutro kod Murskog Središća dosegnut je još jedan rekordan vodostaj od 535 centimetara.

Mura raste i nizvodno, pa je u Goričanu izmjereno 463 centimetra. I dalje iz Slovenije ne stižu dobre vijesti, jer Mura kod Gornje Radgone još uvijek raste, tako da se očekuje novi porast u sljedećim satima i u Hrvatskoj.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.

Nasipi u gornjem dijelu Murskog Središća sinoć su popustili pa je voda poplavila taj dio grada i dospjela do samih kuća i gospodarskih zgrada. Vatrogasci i građani i dalje nastavljaju utvrđivati obalu vrećama s pijeskom.

I dalje je za cijelo područje rijeke Mure u Hrvatskoj na snazi izvanredno stanje obrane od poplave.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Iako se očekivao tijekom noći, vrhunac vodenog vala Kupe tijekom noći nije stigao do Žažine. Mještani tvrde da je, što se tiče nasipa sve pod kontrolom, sve je spremno. Očekuju dolazak vodenog vala i nadaju se da će biti sve u redu.

I Letovanić se sprema na dolazak vodenog vala, izgradili su zečji nasip u dužini od 400 metara u samom mjestu i u dužini od 500 metara kod ribnjaka gdje žele spriječiti ulazak Kupe. Nakon što je vrhunac vodnog vala prošao Karlovcem opasnost od visokog vodostaja Kupe seli se na područje Siska.

Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Image
Foto: Goran Jakus/PIXSELL



Inače, najviši vodeni val na sisačkom području očekuje se u utorak, do kada za mještane naselja iz Kupu i Savu neće biti opuštanja.

07:00Prošle su noći nasipi u sisačkom Pokuplju izdržali pritisak nabujale Kupe, a mještani uz pomoć pripadnika Hrvatske vojske nastavljaju učvršćivati i podizati nasipe, budući da se poslijepodne očekuje najviši vodni val Kupe.

Predstavnici Hrvatskih voda su najavili kako će osigurati dovoljne količine pijeska i vreća za podizanje zečjih nasipa.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo