nikako se ne mogu dogovoriti / Voda kao da je odnijela i Vladine bombastične najave reformi...

Što se točno događa s outsourcingom, odnosno spin-off-om javnih službi, čini se da se ne mogu dogovoriti ni u samoj Vladi. Dok premijer Milanović tvrdi jedno, iz HNS-a poručuju nešto sasvim drugo. Čeka li ista sudbina i ideju o otpisu dugova socijalno ugroženim građanima?

16.9.2014.
18:15
VOYO logo

Čini se kao da nisu otišli samo dijelovi tla... nego voda kao da je odnijela i gotovo sve planirane reforme ove vlade. Posljednja među njima je outsorcing javnih službi, odnosno spin-off, protiv kojeg se odjednom pobunio HNS, iako premijer poručuje: "To nije istina".

"Ne ne, Vlada ne odustaje od uvođenja reda u državu, naravno vodimo računa o tome da tu budu pošteđeni oni koji su najslabiji, pa makar i zaposleni, i to je cijelo vrijeme na vagi. Dakle ništa nije sveto slovo. HNS je inače po prirodi stvari tu skloniji ovom prvom modelu, mi tu uvijek gledamo više socijalnu stranu", kazao je premijer ZoranMilanović.

Koju god stranu gledali, nešto između koalicijskih partnera ne štima. Iako priča o outsorcingu traje već mjesecima, u HNS-u tvrde da još nitko nikad u cijeloj Vladi nije izračunao koliko bi se takvom reformom uštedilo.

"Bez izračuna i bez jamstva da će bilo koji od tih modela dovesti do smanjenja troška i povećanja učinkovitosti, mi to ne možemo podržati. Takvih izračuna sada nema, mi tražimo da se to sada napravi. Mi nemamo projekcije koje su uvjerljive", poručio je saborski zastupnik IgorKolman (HNS).

Zato su u Vladi uvjereni da će jednu stvar ipak uspjeti ostvariti, a to je - oprost dugova građanima. I dok ministri financija i pravosuđa zajedno s potpredsjednicom Vlade definiraju kriterije kome i kako otpisati dug, premijer iz Podravine poručuje: Računamo na razumijevanje banaka i telekom operatera, jer ovrhe su im preskupe.

"Od toga jedino koristi fiškali imaju, koji uzimaju tarifu za to, nek se ne uvrijede ali to je pogrešno sa stajališta nekakve socijalne države. Ovo je jedan pokušaj da se ljudima pomogne da predahnu, ali ne da shvate da se može uvijek tako, ovo je jedan put, prvi put i zadnji", dodaje Milanović.

No ministar financija očito ne misli tako te traži - trajno rješenje.

"Mora čovjek uvijek imati izlaz i po tome se prepoznaje jesmo li socijalna država, a ne da plaća vjerovnicima dugove do iznemoglosti. A sad, hoćemo li govoriti o oprostu ili moratoriju, to su sve tehnike, mi kao civilizirano društvo moramo imati taj institut i da se zapravo naplate svih tih vjerovnika, jer gdje dužnici na kraju odlaze, odlaze kod kamatara, i to je ono što mi ne smijemo dopustiti kao socijalna država", smatra ministar financija BorisLalovac.

Iz Udruge banaka poručuju - spremni smo surađivati s Vladom i pomoći građanima, ali i podsjećaju:

Banke su tijekom krize za dužnike koji su se našli u problemima donijele i provode niz odluka i mjera, kao što su reprogram, moratorij, refinanciranje i slično. Banke će i dalje tražiti najbolja rješenja, za svakog klijenta pojedinačno.

Što znači da će građani, kad konačno kriteriji za otpis duga budu poznati, morati sve dogovarati izravno s vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo