BOLEST ODNIJELA 2.461 ŽIVOT / Dramatično Obamino obraćanje: 'Ebola izmiče kontroli!'

Image
Foto: AP

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u utorak da epidemija ebole u zapadnoj Africi "izmiče kontroli" te je zatražio od međunarodne zajednice da što brže djeluje kako bi se zaustavilo širenje smrtonosne bolesti.

17.9.2014.
7:32
AP
VOYO logo

ATLANTA - Američki predsjednik BarackObama rekao je u utorak da epidemija ebole u zapadnoj Africi "izmiče kontroli" te je zatražio od međunarodne zajednice da što brže djeluje kako bi se zaustavilo širenje smrtonosne bolesti.

"Svijet ima odgovornost učiniti više", rekao je, dodajući da su SAD spremne odigrati vodeću ulogu pred epidemijom koja napreduje "eksponencijalnom brzinom". Naglasio je da bi brzi međunarodni napori mogli spasiti od zaraze stotine tisuća ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je epidemija koja nije samo prijetnja regionalnoj sigurnosti, to je potencijalna prijetnja svjetskoj sigurnosti", upozorio je Obama, predstavljajući u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti u Atlanti glavne crte američkog akcijskog plana.

Najavio je formiranje zračnog mosta kako bi se brže uputilo osoblje i oprema u zapadnu Afriku, kao i bazu u Senegalu koja bi pomogla da se "brže distribuira pomoć na terenu". Predsjednik Obama kazao je da bi se trebalo utemeljiti i vojno zapovjedništvo u Liberiji koje bi poduprlo napore u regiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ranije je jedan američki dužnosnik kazao da će predsjednik Obama poslati 3.000 osoba u zapadnu Afriku kako bi se izgradili centri za liječenje i obučili tamošnji zdravstveni radnici kako pokušati zaustaviti širenje ebole.

Obama je također rekao da je mogućnost da dođe do epidemije u Sjedinjenim Državama iznimno mala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u utorak da je dosad od ebole umrla 2.461 osoba u zapadnoj Africi, a 4.985 je oboljelo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo