vodeni val u petak / Vinkovci ne strahuju: 'Nasipi mogu izdržati vodostaj od 970 cm!'

Image
Foto: RTL

'Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save. Nama su presudne bosanske rijeke, a na njima je situacija povoljna', kazala je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda, Mirjana Šota.

17.9.2014.
8:55
RTL
VOYO logo

Vodeni val koji dolazi rijekom Savom, u Vukovarsko-srijemsku županiju trebao bi ući u petak, ali se ne očekuje da bi mogao prouzročiti značajnije štete, rečeno je na sjednici Stožera zaštite i spašavanja Vukovarsko-srijemske županije održanoj danas u Vinkovcima.

Naime, procjenjuje se da bi maksimalni vodostaj Save kod Županje mogao doseći razinu od 800 centimetara dok su nasipi projektirani da izdrže puno veći vodostaj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Stožera ZdravkoKelić naglasio je kako se bez obzira na očekivanja da vodeni val neće ugroziti područje Vukovarsko-srijemske županije uz rijeku Savu, poučeni iskustvom svibanjskih poplava koje su prouzročile ogromne štete u županjskoj Posavini, županijski Stožer zaštite i spašavanja poduzima sve potrebne mjere.

Na terenu su sve službe, od policije, vatrogasaca, pripadnika Hrvatskog crvenog križa i Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predzaštitini nasipi - koji su nakon svibnjskih poplava napravljeni kod Rajevog Sela i Račinovaca dok se ne završi izgradnja porušenih nasipa koji su popustitli pod nabujalim savskim vodama poplavivšu Gunju, Rajevo Selo, Račinovce i još nekoliko sela - izgrađeni su da mogu izdržati vodostaj u visini od 970 centimetara, rekla je voditeljica Vodno-gospodarske ispostave Biđ-Bosut Vinkovci Hrvatskih voda, MirjanaŠota.

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

"Ne bi trebalo zaista biti nikakvih problema da se ovaj vode val sprovede i neće se dogoditi nikakva prelijevanja i izlijevanja Save. Nama su presudne bosanske rijeke, a na njima je situacija povoljna", kazala je Šota.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglasila je da se nakon poplava u svibnju u županjskjoj Posavini intezivno radi na izgradnji srušenog dijela savskog nasipa kod Rajevog Sela i Račinovaca te ojačavaju pojedina mjesta na nasipu kod Bošnjaka i Topole.

Vodostaji premještaju obrane od poplava nizvodno

Vodostaji na nekim hrvatskim rijekama su u opadanju i mjere obrane od polava postupno zamjenjuju sanacije terena, ali nizvodno, osobito u Sisačko-moslavačkoj i Koprivničko-križevačkoj županiji poplave i dalje prijete brojnim kućama, cestama i drugim građevinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema izvješću Državne uprave za zaštitu i spašavanje, na području Međimurske županije prijavljeno je poplavljivanje oko 5150 građevina, ali su većinom u pitanju manja plavljenja podruma podzemnim vodama, pa su vatrogasci imali samo na 229 njih intervencije ispumpavanja. Nije bilo evakuacija.

Sisak: Vodostaji Kupe i Save stagniraju ili u padu

Vodostaji Kupe i Save na sisačkom području stagniraju ili su u padu, pa nema nove opasnosti od poplava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su nasipi kod Žažine, Letovanića, Starog Pračna i drugih naselja izdržali, i nadalje je organizirano stalno dežurstvo, a mještani, vatrogasci i vojska spremni su za intervencije.

Vodeni val se kreće prema Jasenovcu, gdje su mještani uz pomoć 130 pripadnika Hrvatske vojske poduzeli sve mjere zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod Letovanića, donedavno najugroženijeg pokupskog sela, vodostaj Kupe je noćas opao za pet centimetara.

Sada su napori branitelja usmjereni saniranju šteta i opskrbi stanovnika u 20-tak još uvijek poplavljenih kuća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujuići donacijama trgovačkih društava trenutačno imamo dovolne količine pitke vode, kruha i mlijeka. U pružanju pomoći angažirani su i djelatnici sisačkog Crvenog križa i Caritasa Sisačke biskupije", rekao je predsjednik Mjesnog odbora Letovanića Stjepan Kušan

Napomenuo je da je vodostaj Kupe ovaj put bio 12 centimetara viši nego u veljači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sisak odolijeva Kupi, opasnost predstavljaju zaobalne vode

Vodeni val rijeke Kupe u srijedu ujutro prolazi Siskom. Sam grad nije ugrožen, no jesu prigradska naselja.

Nasipi zasad odolijevaju, no opasnost su zaobalne vode koje su poplavile dvorišta u Selima. Mještani, vojska i vatrogasci su cijelu noć utvrđivali nasipe kako bi grad spasili od poplave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kritične točke bile su u Žažini gdje se raskvasio nasip. Nije se spavalo ni noć prije kada je u Sisak dolazio vodeni val sa Save.

Drava ne bi trebala ugroziti Osijek

Drava bi u idućim danima mogla porasti do 400 cm u Osijeku, što znači da će se preliti na lijevu obalu, što je uobičajeno i ništa alarmantno. Ugroze grada Osijeka ne bi smjelo biti jer Dunav, iako raste, nema toliku visinu da bi zaustavio ulijevanje Drave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, redovne mjere obrane od poplave proglašavaju se pri visini vodostaja od 350 centimetara, a to se očekuje u četvrtak, ako ne i prije.

Sinoć je održan Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije. Oni idu danas u obilazak područja koja su pod izravnom ugrozom zbog visokog vodostaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL
Image
Foto: Dominik Grguric/PIXSELL

Poplava, Zečji nasip

Vodeni val prolazi Virovitičko-podravskom županijom

U Koprivničko-križevačkoj županiji Drava se svaki sat spusti u prosjeku za dva centimetra, tako da se smanjila opasnost u odnosu za jučer.

Vodeni val trenutno prolazi kroz Virovitičko-podravsku županiju. Najgore stanje je kod mjesta Križnica pored Pitomače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tamo su kuće u vikendaškom dijelu sela pod vodom, dok je ostatak sela odsječen, ali nije u opasnosti. Naime, taj dio sela je dosta povišen iznad Drave pa se evakuacija ne planira.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo