KRITIČNO KOD MIHOLJCA / Drava bi mogla stvoriti probleme na osječkom području

Image
Foto: Snimio čitatelj

Vodeni val Drave prolazi Podravinom i za dva dana bi trebao stići na osječko područje. Najviše problema očekuje se kod Donjeg Miholjca. Vodeni val Save ne bi trebao prouzročiti štete u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

17.9.2014.
14:28
Snimio čitatelj
VOYO logo

(FOTO: Čitatelj nam je danas poslao ovu fotografiju

Na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i temeljem odluke ministra obrane RH Ante Kotromanovća novih 100 pripadnika Oružanih snaga RH stiglo je u vikend naselje Karašica, koje će se naći na udaru Drave. Kako nam javljaju reporteri s terena, vreće s pijeskom intenzivno se pune i šalju na ugrožena područja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novih 150 vojnika u obrani od poplava u Osječkoj županiji

U Sisačko-moslavačkoj županiji je danas angažirano 506 pripadnika Oružanih snaga RH te 49 teretnih motornih vozila, četiri sanitetska motorna vozila, jedan autobus, šest terenskih motornih vozila i pet čamaca.

Na području Jasenovca 130 vojnika sa 14 teretnih motornih vozila i tri terenska vozila angažirano je na utvrđivanju nasipa. Na punjenju vreća i utvrđivanju nasipa na području Sunjskog Selišća i Donje Letine radi 60 vojnika s tri teretna motorna vozila i sanitetskim vozilom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Žažini 50 pripadnika OSRH s četiri motorna vozila angažirano je na nadzoru i utvrđivanju nasipa, a u Letovaniću 10 vojnika radi na kontroli nadzora nasipa. Na području Starog Pračnog i Stare Drenčine 36 pripadnika OSRH s tri motorna vozila angažirano je na patroli nasipa. U poplavljenim područjima Sisačko-moslavačke županije angažirano je i 7 pripadnika Zapovjedništva za potporu koji s tri vozila dostavljaju hranu, vodu i opremu.

Preostalih 213 pripadnika Oružanih snaga RH nalazi se u pripravnost u vojarnama u Petrinji, te će se prema potrebi, priključiti ekipama na terenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvanredno stanje na sisačkom području

Na sisačkom području još je uvijek izvanredno stanje. Kupa je na mjernoj postaji u Farkašiću pala, a sada se radi na procjeđivanu nasipa i još uvijek je visoka spremnost na moguće izvanredne situacije.

Vinkovci ne strahuju: 'Nasipi mogu izdržati vodostaj od 970 cm!'

Sava je u mjestu Crnac sinoć dosegla svoj maksimum i u padu je, ali val koji prolazi sisačkim područje bit će dugotrajan. Iako vodostaji padaju, rijeke su još toliko visoke pa voda raste u retenciji Odransko polje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog toga se javlja problem u selu Sela kod Siska gdje je voda jutros došla do nekoliko kuća. Odransko polje punit će se još danas i sutra pa postoji opasnost da budu ugrožeen još nekoliko kuća.

Petrinji još uvijek radi problem voda iz smjera Nove Drenčine gdje je desetak kuća i dvorista potopljeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Drava prijeti osječkom području

Što se tiče Drave u Podravini, vodeni val prolazi tim područjem u dužini 50-ak kilometara i sutra će vjerojatno uslijediti vrhunac tog vala. Očekuje se da će vodostaji na tom području maksimalno narasti još 30-ak centimetara.

Iz Hrvatski voda najavljuju  da bi vodeni val za dva dana trebao stići u Donji Miholjac. I tu sada postoji bojazan kada se Drava bude ulijevala u Dunav, no vjeruju da ugroze grada Osijeka ne bi smjelo biti jer Dunav, iako raste, nema toliku visinu da bi zaustavio ulijevanje Drave. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, tamo gdje vodostaji padaju i dalje nije sigurno jer nasipi mogu popustiti.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo