natječaj za nekretnine / RTL Danas ekskluzivno doznaje: Tko želi Goli otok i Vjesnik?

Završio je javni poziv Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom za dostavu prijedloga za kupnju, najam ili zakup 100 odabranih nekretnina. Među njima se ističu Goli otok, vila Čingrija u Dubrovniku, Vjesnikova zgrada u Zagrebu, Titova politička škola u Kumrovcu te niz vojnih objekata na obali. Iz Ureda poručuju kako će službene podatke objaviti sutra. No, RTL Danas doznaje za koje nekretnine vlada najveći interes te koje se ideje nude.

17.9.2014.
18:48
VOYO logo

Bivši zatvorski kompleks na Golom otoku jedna je od 100 odabranih nekretnina koje država želi prodati, dati u zakup ili najam. Kako doznaje RTL Danas, na natječaj, zaključen prije dva dana, samo za Goli otok stiglo je oko 20 prijava. Među njima i inicijativa udruge Documenta, koja ga želi urediti kao spomen-područje.

"Smatramo da treba nekako povezat i pronać pravi način povezivanja spomen sadržaja i sadržaja koji bi imao neko ekonomsko-turističko opravdanje jer ljeti tamo dolazi jako puno turista", pojasnila je Vesna Teršrlič iz Documente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goli otok savršen je za gay-rizort, misle u Ekološko-socijalnom forumu. Procjenjuje se da LGBT osobe u Europi na godinu na putovanja troše i do 52 milijarde eura. Zašto dio tog novca ne bi bio potrošen u Hrvatskoj, pitaju se u Forumu, pa su se javili na natječaj.

"Mislim da Hrvatska treba odabrati želi li živjeti u povijesti od spomeničkih renti ili se okrenuti nečemu što stvarno donosi novac", kazao je predsjednik udruge Ekološko-socijalni forum Aljoša Babić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ponudi su i bivši vojni objekti oko Pule. Grad želi da im država, uz ostalo, prepiše vojarnu Muzil, dio zemljišta u Štinjanu za proširenje groblja i Valelungu, gdje bi se gradio putnički brodski terminal. Misle da će tom imovinom upravljati bolje nego država.

"Dakle, ukoliko država ne zna što bi, mi smo donijeli prostorne planove. Neka prepusti tu imovinu lokalnoj zajednici kako bi je čim prije stavili u funkciju razvoja i kako bi građani Grada Pule imali od toga konkretne korsiti", naglasio je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik je interes i za vilu Čingrija u Dubrovniku. I ovdje gradska vlast misli da će nekretninu iskoristiti bolje nego privatnik. U bogatom gradskom proračunu za to su predvidjeli 14 milijuna kuna.

"Investicija koja će se uz visoki iznos najma kroz nekoliko godina isplatiti i na kraju neće biti trošak za proračun Grada", smatra gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za 14 praznih katova Vjesnikova nebodera u Zagrebu zainteresirane su udruge, ali i mali obrtnici. Jedan bi otvorio teretanu. Potencijalni investitori zainteresirani su i za niz atraktivnih vila na obali i otocima, nekoliko konkretnih prijedloga došlo je i za Sisačku željezaru. S druge strane, osim lokalnih inicijativa, pravog interesa za bivšu komunističku političku školu u Kumrovcu - i dalje nema.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo