RAT PROTIV ISLAMSKE DRŽAVE / Obama dobio podršku Kongresa za borbu protiv džihadista

Image
Foto: AP

Predstavnički dom kojim prevladavaju republikanci odobrio je u rekordnom vremenu plan opremanja i uvježbavanja umjerenih sirijskih pobunjeničkih skupina koje bi trebale povesti kopnenu ofenzivu na IS u Siriji.

18.9.2014.
8:29
AP
VOYO logo

WASHINGTON - Plan američkog predsjednika BarackaObame oko naoružavanja sirijskih pobunjenika dobio je zeleno svjetlo u američkom Kongresu u srijedu, dok se u Iraku vojska potpomognuta američkim zračnim napadima borila s džihadističkom skupinom, Islamskom državom (IS).

Predstavnički dom kojim prevladavaju republikanci odobrio je u rekordnom vremenu plan opremanja i uvježbavanja umjerenih sirijskih pobunjeničkih skupina koje bi trebale povesti kopnenu ofenzivu na IS u Siriji. Taj plan, prvi dio strategije koju je prošlog tjedna predstavio Barack Obama, Senat bi trebao definitivno usvojiti do petka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kongres se srema dopustiti Baracku Obami da pokrene ambiciozni plan pomoći sirijskim pobunjenicima, gotovo četiri mjeseca nakon što je predsjednik obećao značajnije podržati sirijsku oporbu u govoru na vojnoj akademiji West Point.

No, američki predsjednik, koji je u srijedu posjetio glavni stožer središnjeg Zapovjedništva za Bliski istok i Središnju Aziju, sa sjedištem u Tampi na Floridi, ponovio je da neće poslati američke vojnike u borbu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iranski predsjednik HasanRohani, u razgovoru za američku TV postaju NBC, izrazio je sumnju u mogućnost da SAD pobijedi IS bez boraca na tlu.

Na terenu su se iračke elitne postrojbe u srijedu već drugi dan borile protiv džihadista na manje od 50 km od Bagdada, u sektoru Fadhilija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Američki borbeni zrakoplovi napali su tri mete IS-a južno od glavnog grada Iraka, usmrtivši najmanje četiri džihadista, po vojsci i plemenskim vođama.

Irački borci "borili su se do pola noći ali nisu uspjeli prodor", kazao je šef plemena Džanabi, ističući da pripadaju "Zlatnoj brigadi", koja je poznata kao jedna od najboljih postrojbi u zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo