osijek spreman za poplave / 'Uskladištili smo gotovo jednu i pol milijardu kubnih vode!'

U Hrvatskim vodama očekuju daljnji rast vodostaja na Dunavu, ali ne i proglašavanje mjera redovne obrane od poplava.

18.9.2014.
14:22
VOYO logo

"Vodu smo privremeno opustili u Lonjsko i Morko polje, i druga prirodna poplavno retencijska područja na slivu rijeke Save. Uskladištili smo gotovo jednu i pol milijardu kubnih vode i na taj način olakšali prijenos ovog velikog vodnog vala prema nizvodnom području", izjavio je za RTLDanas voditelj Glavnog centra obrane od poplava ZoranĐuroković.

"Ostvarili smo puno niže vodostaje u samom koritu rijeke Save, olakšali smo pronos vodnog vala i kroz Sisak, Jasenovac i vide se rezultati, nasipi su uzdržali. Sada ove vode mirno otječu prema Županjskoj Posavini", dodaje Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za nekoliko dana ćemo moći reći kako je opasnost potpuno prošla, no ni sada nema razloga za brigu. Do tada treba biti oprezan jer incidenti se uvijek mogu dogoditi".

"Ne očekujemo velikih problema kada voda stigne do Županjske Posavine jer bi vodostaji tada trebali biti za četiri metra niži od onih koji su izazvali poplave", poručio je.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sela, poplave

Zbog rasta vodostaja Drave proglašeno je izvanredno stanje za nasip Donji Miholjac-Sv. Đurađ, a izvanredna obrana od poplava proglašena je za područje kod Terezinog Polja te nasipe Terezino Polje-Vrbovka Noskovci-Soplje, izvijestio je danas osječki vodno-gospodarski odjela Hrvatskih voda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamjenik rukovoditelja Centra obrane od poplava DavorHaničar kazao je na konferenciji za novinare kako je redovna obrana od poplava proglašena za područje od Sv. Đurđa do ušća Drave u Dunav, dok je za tok Dunava u Baranji na snazi pripremno stanje.

Dodao je kako su u tijeku opsežni radovi na zaštiti vikend naselja Karašica, kod Osijeka, gdje se na više mjesta ojačava postojeći zemljani zečji nasip te je započeta izgradnja zečjeg nasipa od vreća s pijeskom, u čitavoj duljini naselja. Tijekom noći je postavljeno 4000 vreća s pijeskom, a očekuje da će do kraja dana završiti izgradnja zečjeg nasipa, rekao je Haničar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je kako su kod graničnog prijelaza Terezino Polje, s obje strane ceste, sagrađeni zečji nasipi, kako bi se spriječilo nadiranje Drave prema nižim područjima, a u mjestu Sveti Đurađ postavljene su box-barijere i oko 7.800 vreća s pijeskom. Tijekom dana, s obzirom na nove prognoze dodatno će se, za oko 10 centimetara, povisiti postojeći zečji nasipi.

Napomenuo je kako grad Donji Miholjac nije ugrožen, već nasip Donji Miholjac-Sv. Đurađ te dijelovi naselja Sv. Đurađ, koji su u nižim područjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Sveti Đurađ, poplave

Izvijestio je kako je na sustavu obrane od poplava angažirano 30 djelatnika Hrvatskih voda, 23 djelatnika licenciranih tvrtki koje za Hrvatske vode provode mjere obrane od poplave, 150 pripadnika Hrvatske vojske te 100 ljudi koji je angažirao Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Dodao je kako je do sada ugrađeno 105 metara box barijera, 22.100 vreća s pijeskom, a da se na skladištu nalazi još 1.350 kubnih metara pijeska, 37.900 napunjenih vreća s pijeskom te oko 370 tisuća praznih vreća i 375 metara box-barijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskim vodama očekuju daljnji rast vodostaja na Dunavu, ali ne i proglašavanje mjera redovne obrane od poplava. Također očekuju da će zbog rasta Dunava, sporije rasti Drava, zbog čega bi kulminacija vodostaja u Osijeku, za koji se trenutačno procjenjuje da bi mogao iznositi 430 centimetara, mogla biti u subotu ili nedjelju.

Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL
Image
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

U Osijeku je sve spremno za obranu od poplava

U Osječko-baranjskoj županiji, gdje postoji opasnosti od poplave Karašice i Drave, sve su službe i potrebna logistika za obranu od poplave poslane na teren, rečeno je na sastanku Stožera zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan VladimirŠišljagić, koji je i predsjednik tog stožera, rekao je kako je danas oko 11 sati proglašeno izvanredno stanje za rijeku Karašicu, odnosno za istoimeno vikend-naselje u blizini Osijeka, koje podrazumijeva sve mjere - od moguće evakuacije stanovnika do spašavanja imovine.

Kazao je kako je od jučer za pomoć na terenu angažirano 150 pripadnika Hrvatske vojske te je napunjeno 20.000 vreća. Isto toliko vreća s pijeskom bit će napunjeno danas te tijekom sutrašnjeg dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Među mjestima koja mogu biti ugožena poplavom istaknuto je Belišće, točnije nekoliko objekata u blizini Drave, poput Citadele kojom se koristi Udruga "Zvona", čiji su članovi djeca i mladi s posebnim potrebama.

Rijeka Drava kod Osijeka svoj bi maksimum, rekao je Šišljagić, trebala dosegnuti sa subote na nedjelju, kad bi mogla porasti za 60 centimetara i dosegnuti 420 centimera. Dodao je kako je vodostaj Drave kod Osijeka izmjeren 2013. godine bio 514 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župan je pohvalio sve službe na terenu, ističući da u slučaju ugroze hitno reagiraju i zovu Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije koji danonoćno dežura. Na sjednici tog stožera bili su i gradonačelnici i načelnici općina Osječko-baranjske županije.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Sela, poplave

Na sisačkom području vodostaji su u opadanju, no još uvijek su vrlo visoki pa su sve snage u stanju pripravnosti i na terenu do sutra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoke vode Kupe ulijevaju se i dalje kroz Odru u Odransko polje i to će trajati prema procjeni još dva dana, no ne očekuje se opasnost poput one u veljači. U mjestu Sela ugroženo je još 50-ak kuća.

U Čičkoj Poljani, na velikogoričkom području, vodostaj Odre raste po jedan centimetar u dva sata, dio prometnica lagano je poplavljen, ali se njima normalno prometuje uz dodatan oprez i znakove upozorenja, izvijestio je oko podneva Stožer za zaštitu i spašavanje Velike Gorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kuće koje su na mjestima moguće ugroze opskrbljene su vrećama s pijeskom.

Mještani se upozoravaju da i dalje prate prognozu i obavijesti Hrvatskih voda i Stožera za zaštitu i spašavanje. Za sve svoje potrebe stanovnici Čičke Poljane se mogu javiti na broj 091/258 6600, naveli su iz Stožera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo