manjinska vlada / Kukuriku koalicija bez većine u Saboru: Vladu spašava Pupovac

Stranke Kukuriku koalicije u Saboru više nemaju većinu ruku. S povratkom u saborske klupe Marine Lovrić Merzel, kojoj je mandat počeo teći 11. rujna, ali ga Sabor još nije službeno potvrdio, vladajuća koalicija past će na svega 75 ruku, a za većinu je potrebno njih 76. Vladu Zorana Milanovića na vlasti održavaju zastupnici manjina i drugi nezavisni zastupnici koji joj povremeno daju potporu, no takva je većina značajno nestabilnija i kompliciranija.

18.9.2014.
17:37
VOYO logo

Kad Sabor i formalno potvrdi aktiviranje zastupničkog mandata bivše sisačke županice Marine Lovrić Merzel i prestanak mandata njezina zamjenika u saborskim klupama Zorana Vasića, vlada Zorana Milanovića postat će manjinska, budući da stranke koje čine Vladu u Saboru više neće imati kvalificiranu većinu, no vladajući poručuju kako zbog toga nisu zabrinuti, jer još uvijek imaju stabilnu većinu.

"Vladajuća koalicija ima većinu, u ovom trenutku imamo 83 glasa. Za sada nas to još ne zabrinjava", rekla je novinarima SDP-ova potpredsjednica Sabora Dragica Zgrebec.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stranke koje sudjeluju u Vladi - SDP, HNS, IDS i HSU, u početku mandata zajedno su imale 81 zastupnika, no SDP je kasnije napustila Mirela Holy, iz stranke su isključeni Slavko Linić i Marina Lovrić Merzel, Damir Kajin napustio je IDS, a Natalija Martinčević i Petar Baranović HNS.

Čačić opet upozorava: 'U svakom trenu možemo rušiti većinu!'

Broj zastupnika Kukuriku koalicije tako je spao na 75, što je jedan manje od natpolovične većine svih zastupnika, čime Milanovićeva postaje manjinska.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U HDZ-u kažu kako će idući dani pokazati koliko je stabilna potpora Kukuriku vladi u Saboru.

"Postoji li i dalje vladajuća većina u Saboru pokazat će idući dani i tjedni, ali veći je problem nedostatak ikakvog sadržaja koji bi pomogao Hrvatskoj. Ovo je samo još jedan dodatni element nestabilnosti, a to potpuno potvrđuje ono što je HDZ zatražio još prošle godine, a to je da idemo u prijevremene izbore", rekao je HDZ-ov Goran Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje hoće li HDZ opstruirati rad Sabora i pokušati rušiti Vladu, odgovorio je: "Vidjet ćemo kako će se stvari razvijati".

"U ovom trenutku je prerano za takvu ocjenu, jer mi se čini da ipak i dio zastupnika koji nisu stalno uz vladajuću većinu daju njoj potporu. Naravno, i oni kalkuliraju jer se vjerojatno plaše idućih parlamentarnih izbora i gubitka svojih pozicija u Saboru", uvjeren je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vladu i dalje podržava osam zastupnika nacionalnih manjina, zbog čega vladajući i računaju da imaju stabilnu potporu 83 zastupnika. Milanovićevu Vladu od statusa manjinske vlade, dakle, spašavaju manjine i SDSS Milorada Pupovca.

Milanovićevu vladu načelno podupire i nezavisni Damir Kajin, koji poručuje kako je "prije svega svoj", ali i kako iznimno cijeni premijera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje bi li podržao Milanovića kad bi njegova većina došla u pitanje, odgovara kako bi dizao ruku za zakone za koje drži da mogu pomoći prilikama i građanima u Hrvatskoj. "Na moj glas mogu računati, ali ne u svakoj situaciji", poručio je Kajin.

Milanović ne može računati ni na bivše partnere.

"Bez obzira što izgleda da Vlada ima većinu, Vlada nema većinu. Reformisti je mogu u svakom trenutku srušiti, u svakom i to smo jasno rekli na pitanju prevoza učenika", poručio je danas bivši prvi potpredsjednik Vlade, Radimir Čačić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zastupnik bošnjačke manjine Nedžad Hodžić danas je osnovao klub sa Slavkom Linićem i bivšim laburistom Brankom Vukšićem, no i dalje podržava Milanovićevu vladu. "Ova većina ima određene manjkavosti, ali problemi koje su zatekli kad su došli su puno veći nego što javnost može znati. Mogu bolje i moraju bolje, ali moja podrška u ovoj vladi bit će i dalje u stvarima s kojima se slažem. Mi nemamo nikakav formalni potpisani sporazum, ja ih uglavom podržavam i to nema veze s mojim članstvom u novom klubu", rekao je Hodžić.

Slavko Linić tumači pak, da se vladajuća većina osipa jer nakon gotovo tri godine vlasti nije pokazala rezultate ni ostvarila svoje programe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Cijena strasti
default_cta
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
Obiteljske tajne
default_cta
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
Gajin svet
default_cta
VOYO logo