borba sa zdravstvenim sustavom / Majci petero djece oboljeloj od raka ne daju lijek koji joj spašava život

S jedne strane troše se milijunski iznosi na bespotrebnu opremu i pogodovanja, a s druge pacijenti ne dobivaju potrebnu skrb, zaključili su HUBOL-ovci koji su na konferenciju za novinare pozvali i jednu pacijenticu oboljelu od karcinoma, koja zbog štednje u sustavu ne može dobiti prijeko potreban lijek.

19.9.2014.
14:33
VOYO logo

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) upozorila je danas na slučajeve pogodovanja u javnoj nabavi medicinske opreme, te navela primjer dviju tvrtki u vlasništvu supružnika, prijavljenih na istoj adresi u Zagrebu, koje su tijekom petnaest mjeseci s Ministarstvom zdravlja sklopile poslove vrijedne 104 milijuna kuna.

Riječ je o ultrazvučnim aparatima, operacijskim stolovima i ECMO uređajima, a javna nadmetanja i isporuka provedeni su za mandata bivšeg ministra Rajka Ostojića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji visok stupanj sumnje da se u tim javnim nabavama pogodovalo", rekao je predsjednik HUBOL-a Trpimir Goluža novinarima i pozvao nadležne institucije da ispitaju poslovanje dviju tvrtki čija imena nije htio otkriti.

S jedne strane troše se milijunski iznosi na bespotrebnu opremu i pogodovanja, a s druge pacijenti ne dobivaju potrebnu skrb, zaključili su HUBOL-ovci koji su na konferenciju za novinare na koju su pozvali i jednu pacijenticu, oboljelu od karcinoma, koja zbog štednje u sustavu ne može dobiti prijeko potreban lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Privatne fotografije
Image
Foto: Privatne fotografije

Majka petero maloljetne djece Lovorka Hančić, kojoj je prije tri godine dijagnosticiran rijedak oblik tumora s metastazama na jetri, ustvrdila je da zbog HZZO-ove preporuke o propisivanju generičkih lijekova ne može dobiti znatno skuplji Glivec, jedini lijek koji se pokazao učinkovitim i bez jakih nuspojava.

"Prije točno 3 godine dijagnosticiran mi je rijedak oblik tumora GIST na duodenumu, s metastazama na jetri. Otkriven je sasvim slučajno, nakon sedam godina zdravstvenih tegoba   upornog pokušavanja utvrđivanja njihova uzroka. Hitan operativni zahvat na duodenumu i jetri bio je uspješan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon operacije, onkolog mi je propisao lijek Glivec. To je najučinkovitiji lijek za moju bolesti. Glivec je tzv.“pametni lijek”, pojednostavljeno on napada samo stanice raka, ali ne i zdrave stanice pa nije agresivan za organizam kao klasična kemoterapija. Aktivna supstanca ovog lijeka se zove imatinib. Glivec sam dobro podnosila i bolest je bila pod kontrolom, što je potvrđeno mnogim pretragama kao što su CT, UZV, krvnim testovima...

U svibnju ove godine, odlukom povjerenstva za lijekove, Glivec mi je zamijenjen generičkim lijekom pod nazivom Imakrebin. Nakon pete tablete dobila sam jaku mučninu praćenu stravičnim bolovima u želucu, te sam završila na hitnoj gdje su mi bolove ublažavali lijekovima na bazi morfija. Liječnik mi je zabranio daljnje uzimanje lijeka Imakrebin i uputio me mom onkologu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onkolog me savjetovao da sve nuspojave prijavim HALMED-u (Agencija za lijekove i medicinske proizvode) HZZO-u, Ministarstvu zdravlja, Ravnatelju bolnice te Povjerenstvu za lijekove, što sam i učinila 29.05.2014. godine, te osobno odnijela Zamolbe za odobrenjem liječenja lijekom Glivec, gdje su zaprimljeni i urudžbirani. Pojasnio mi je da ne mogu dobiti Glivec jer je pravilnikom određeno da se, ako postoji, mora davati generički lijek.

Isto tako Zakon o javnoj nabavi nalaže da se raspiše natječaj za nabavku lijekova. Na natječaju za nabavu lijeka imatinib odabran je lijek Imakrebin proizvođača Alvogen s Cipra, te svi pacijenti u RH koji trebaju primati imatinib dobivaju ovaj lijek bez iznimke. Ipak, u Pravilniku o lijekovima HZZO-a stoji da se pacijentima daje generički lijek, ali liječnik specijalist može propisati i drugi odgovarajući lijek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz HZZO-a i Ministarstva zdravlja dobila sam vrlo brzo odgovor da se obratim nadležnom liječniku specijalisti koji jedini može promijeniti terapiju. Od Povjerenstva za lijekove,  nakon 8 dana čekanja, primila sam odgovor u kojem su odbili moj zahtjev za liječenjem Glivec-om i gdje se kao razlog navodi da nemaju sigurne dokaze da su moje tegobe uzrokovane Imakrebinom. Odgovor Ministarstva zdravlja također me uputio nadležnom liječniku. Od HALMED-a nikada nisam zaprimila odgovor", kaže Lovorka u svom pismu javnosti.

Cijeli pismo Lovorke Hančić možete pročitati OVDJE.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


'Ne tražimo kazneni progon Rajka Ostojića'

Inače, u HUBOL-u ne traže kazneni progon bivšeg ministra Rajka Ostojića, već samo žele ukazati na propuste, objasnio je Goluža. Dokumentaciju koju posjeduju spremni su proslijediti mjerodavnim institucijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U udruzi nisu htjeli otkriti ni sastav povjerenstava koja su odlučivala o spornim nabavama, na što su neki novinari ustvrdili da i sadašnji ministar Siniša Varga u tajnosti drži povjerenstva zadužena za reviziju raspisanih natječaja.

Dopredsjednik HUBOL-a Pavao Kostopeč spomenuo je slučaj javne nabave kojom se tražila najbolja ponuda za usluge pranja rublja za Kliniku za tumore i Kliniku za traumatologiju KBC-a Sestre Milosrdnice, u kojem je ta usluga već godinama prepuštena privatnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri ponude pristigle na natječaj, raspisan u svibnju prošle godine, otvorene su tek pet mjeseci kasnije. Posao je dobila najskuplja ponuda, a jeftinije su odbačene zbog "suludih detalja", kaže Kostopeč - nedostavljanja potvrde o nekažnjavanju ili nepravilnog obilježavanja stranica.

"Jesmo li zaista toliko bogati i principijelni da zbog krivo obilježenih stranica platimo milijun kuna više", pita Kostopeč.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O rasipanju novca u zdravstvu govorila je i dopredsjednica udruge Ada Barić, navevši slučaj poništenja natječaja vezanog za građenje i rekonstrukciju Opće bolnice Pula, u kojemu je žalba koštala 200.000 kuna.

Spomenula je i stručnu studiju o outsourcingu, od koje se odustalo nakon što je plaćena 700.000 kuna, te masterplan bolnica, plaćen 200.000 eura, koji je povučen iz procedure i vraćen na doradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Novac očito odlazi u džepove kriminalaca koji se predstavljaju velikim menadžerima", rekao je Goluža te ustvrdio da je zbog toga zdravstveni sustav neučinkovit i stvara gubitke.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo