nesvakidašnja situacija / Nikad složniji HDZ i SDP protiv referenduma udruge 'U ime obitelji'

Rijetko kada složni, SDP i HDZ uoči početka još jednog prikupljanja potpisa za referendum u Hrvatskoj stoje na istoj strani. No razlozi zašto neće podržati Inicijativu ‘U ime obitelji’ i dati svoj glas za izmjene Izbornog zakona – različiti su.

20.9.2014.
18:51
VOYO logo

Na osječkom glavnom Trgu sve je već spremno za prikupljanje potpisa za još jedan referendum. Od sutra pa sve do nedjelje 5. listopada - volonteri udruge ‘U ime obitelji’ opet su u akciji.

“Ovakvih mjesta ima 2000 - u 750 gradova i mjesta, naravno i ispred crkava. No nije im dovoljno, u Splitu su tražili 80 lokacija, a dobili su samo 4”, komentira volonter Ivan Župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo što želi Željka Markić ovaj put. Preferencijalno glasovanje bez cenzusa, smanjenje izbornog praga s 5 na 3%, veće izborne jedinice i ujednačavanje vrijednosti glasova, uvođenje elektroničkog i dopisnog glasovanja, da 3000 potpisa bude preduvjet za kandidaturu izvanparlamentarnih stranaka, i - dozvoliti koaliranje stranaka tek nakon izbora.

Očekivano - SDP je protiv. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel na svom blogu nazvao ju je lukavom manipulatoricom koja želi sniženje izbornog praga zato da ga ona prijeđe. Građanima poručuje da se probude iz anestezije - i ne potpisuju paket - u kojem je jedina dobra stvar preferencijalno glasovanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A ovaj put - U ime obitelji je i bez potpore HDZ-a. Tomislav Karamarko na Saboru mladeži rekao je da su ‘U ime obitelji’ dosad podržavali ali sada ne. Kažu - ovaj je referendum nepravedan prema Hrvatima izvan zemlje, a snižavanje izbornog praga bi uzrokovao kaos.

Željku Markić nedostatak potpore HDZ-a - ne brine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prikupljanje potpisa za referendume postao je popularan sport u kojem građani rado sudjeluju. Protiv Zakona o radu 2010. potpisalo se 813 000 ljudi. Za zaštitu definicije braka 740 000, protiv ćirilice  650 000, protiv outsourcinga 624 000.

Ako je suditi prema dosadašnjim, prikupljanje potpisa ni ovaj put - neće biti problem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo