'nema šverca preko srbije' / RTL doznaje kuda idu hrvatske svinje

Ruska zabrana uvoza prehrambenih proizvoda iz Europske Unije u potpunosti je poremetila tržište i u Hrvatskoj. Dok su, kako smo već izvještavali, neretvanski uzgajivači mandarina u velikim problemima, snašli su se, čini se, hrvatski uzgajivači svinja. Naime, čak četiri puta je povećan izvoz u Srbiju za koju ruske sankcije ne vrijede.

21.9.2014.
18:30
VOYO logo

Kuda idu hrvatske svinje? Rusija je zabranila uvoz iz zemalja Europske Unije, ali ne i iz Srbije. Pa su susjedi, brže bolje, iskoristili priliku. Direktor tvrtke iz Slavonskog Broda, objašnjava što se događa.

"Svaki problem na jednoj strani, stvara priliku na drugoj strani i oni su jedan veliki dio svoje proizvodnje usmjerili prema Rusiji po konkurentnim cijenama i samim time se stvorio prostor za kupovinu tovnih svinja iz okolnih država", pojasnio je Đuro Vincetić, direktor svinjogojske tvrtke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je u srpnju ove godine iz Hrvatske u Srbiju izvezeno svinja u vrijednosti 18,2 milijuna kuna, što je četiri puta više nego u istom mjesecu srpnju prošle godine.

Osim gubitka ruskog tržišta, pojavili su se i drugi problemi. Svinjogojci iz zemalja Unije panično traže nova tržišta, pa paralelno raste uvoz svinja u Hrvatsku po niskim cijenama. Ništa zabinjavajuće – poručuje ministar poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, pa ne možemo zatvoriti naše granice, dio smo unutarnjeg tržišta EU i da uvoz donekle raste, ali puno više me vesele ovi podaci o izvozu hrvatskih proizvoda", kazao je Tihomir Jakovina.

Hrvastke svinjogojce sada, čini se, upravo spašava potražnja za svinjama u Srbiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da nema tog izvoza u Srbiju, mi bi zaista bili u velikim problemima, jer teško da bi bili konkurentni tim cijenama koje stižu iz Danske", rekao je Goran Jančo, Svinjogojska udruga osječko-baranjske županije.

U Srbiji su se pak, pojavili šverceri koji preprodaju hrvatske svinje u Rusiju – no Srbija ne želi ugroziti svoju povlaštenu poziciju – poručuje srpski ministar trgovine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Taj sporazum eksplicitno zabranjuje svaki reexport i kontrole su u značajnoj mjeri pojačane jer smo već imali jedna problem reexporta s jednom firomom, kojoj je onda zabranjen izvoz u rusku federaciju", kazao je Rasim Ljajić, potpredsjednik Vlade Srbije.

A i iz Hrvatske gospodarske komore pozivaju svinjogojce koji izvoze u Srbiju na oprez jer svako igranje u tom smislu, kažu, neće naštetiti samo tvrtki nego i cijelom gospodarstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo