pred odlučujući tjedan / SOA istražuje tko je otkrio informaciju o zatvaranju sisačke rafinerije!

Istražuje li SOA podzemni rat neslužbenim informacijama u INA-i? Kako je RTL-u neslužbeno potvrđeno iz izvora bliskih vladi i kompaniji, u INA-i se provodi interna istraga o tome tko je u medije pustio navode o zatvaranju sisačke rafinerije. Slučaj je, kako neslužbeno doznajemo, došao i pod lupu hrvatske sigurnosno obavještajne službe jer je ocjena da medijski rat neslužbenim informacijama šteti nacionalnim interesima.

21.9.2014.
18:33
VOYO logo

Objava informacije da INA gasi sisačku rafineriju digla je na noge javnost, ali, kako neslužbeno doznajemo, i tajne službe. Iz više izvora bliskih kompaniji i Banskim dvorima, RTL-u je neslužbeno potvrđeno kako se u INA-i interno, ali i od strane SOA-e, provjerava tko u medije plasira uznemirujuće scenarije koji zasad nemaju utemeljenje u odlukama Uprave te kompanije.

"Taj medijski rat naravno šteti interesima radnika INA-e", kazala je predstavnica radnika u Nadzornom odboru INA-e Maja Rilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rat na relaciji mađarski MOL - Ministarstvo gospodarstva mogao bi eskalirati ove srijede. Na dnevnom redu uprave INA-e očekuju se čak tri sporne odluke: ona o gašenju rafinerije, o otpuštanju viška radnika te o prepuštanju benzinskih crpki privatnicima.

Resorni ministar pred kamere danas neće, ali kaže kako je posljednjih dana bio jasan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prvo ćemo sačekati da vidimo hoće li do te odluke doći, a nakon toga poduzet ćemo sve u našim mogućnostima da ne naštetimo INA-i", istaknuo je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.

Donošenje tih odluka, među radnicima nema dileme, bilo bi štetno.

"Pola radnika ostat će bez posla ako se te odluke donesu", upozorila je predstavnica radnika u Nadzornom odboru INA-e Maja Rilović.

Predsjednik Nadzornog odbora INA-e Siniša Petrović od Vlade je pismeno zatražio jasne upute kako se postaviti u odlukama koje slijede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako neki mediji objavljuju kako se i hrvatski članovi uprave namjeravaju prikloniti odluci o gašenju rafinerije u Sisku, izgledan je scenarij da će se uprava u kojoj sjede tri mađarska i tri hrvatska člana o tom pitanju podijeliti.

Trenutni model vladanja INA-om omogućuje da u tom slučaju šef uprave Zoltan Aldot ima odlučujuću riječ, ali resorni ministar upozorava mađarsku stranu - taj ugovor je na arbitraži.

"Danas je važeći ugovor koji im je Sanader dao i mi možemo biti na upravi preglasani. Pokrenuli smo arbitražu da bi došli do utjecaja u INA-i ali oni to odbijaju", pojasnio je Vrdoljak prije nekoliko dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pozadini rata oko INA-e odvija se i odlučivanje o postupku protiv Zsolta Hernadija. Kako RTL neslužbeno doznaje, suci Ustavnog suda u roku od 15-ak dana odlučivat će o njegovim tvrdnjama da hrvatski sudovi ugrožavaju ljudska prava i takvu žalbu - odbiti.

Uz to, čeka se još samo pravorijek Vrhovnog suda i suđenje Hernadiju u odsutnosti može početi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi smo protiv te odluke podnijeli žalbu i čekamo rješenje Vrhovnog suda. Čim Vrhovni sud odluči o tome, procesne pretpostavke će se posložiti da se eventualno krene s postupkom", rekao je Goran Mikuličić, odvjetnik Zsolta Hernadija.

Koliko će proći do te odluke, Hernadijeva obrana ne želi nagađati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško je to predvidjeti jer naprosto tu neke velike prakse nema. Može trajati mjesec, dva, a može i dulje", dodao je Mikulić.

Bilo kako bilo, izgledno suđenje Hernadiju u Hrvatskoj sve je bliže i ta je činjenica neizostavni dio konteksta o  najnovijoj eskalaciji sukoba oko INA-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo