NA METI IS-a I HRVATI / Islamska država odaslala još jednu jezivu poruku!

Image
Foto: YouTube screenshot

Organizacija Islamska država (IS) pozvala je u ponedjeljak svoje pristaše da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije za borbu protiv te džihadističke skupine u Iraku i u Siriji, napose Amerikanaca i Francuza, a jordanski kralj ocijenio je da je svijet prekasno shvatio veličinu prijetnje te terorističke organizacije.

22.9.2014.
11:40
YouTube screenshot
VOYO logo

BAGDAD - Organizacija Islamska država (IS) pozvala je u ponedjeljak svoje pristaše da ubijaju građane zemalja međunarodne koalicije za borbu protiv te džihadističke skupine u Iraku i u Siriji, napose Amerikanaca i Francuza, a jordanski kralj ocijenio je da je svijet prekasno shvatio veličinu prijetnje te terorističke organizacije.

"Ako možete ubiti američkog ili europskog nevjernika - napose zle i prljave Fracuze - ili Australca ili Kanađanina, ili bilo kojeg (...) građanina zemalja članica koalicije protiv Islamske države, uz Božju pomoć ih ubijajte na bilo koji način", rekao je Abu Mohamed al Adnani, glasnogovornik IS-a, u poruci objavljenoj na više jezika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako piše Novi list, u koaliciju je ušla i Hrvatska. Lijepa Naša nalazi se na popisu pedesetak država i organizacija koje će krenuti u borbu protiv IS-a. To što se Hrvatska nalazi na popisu nije nikakvo iznenađenje.

Na popisu su, primjerice, i Europska unija i NATO, a Hrvatska je članica i jedne i druge asocijacije, pa se onda pretpostavlja i da je Hrvatska prihvatila izravno sudjelovanje u kampanji protiv Islamske države, baš kao što su to učinile Austrija, Belgija, Bugarska, Njemačka, Francuska, Nizozemska, Litva, Češka, Danska, Grčka, Mađarska, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Malta, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska i Velika Britanija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjedinjene Države i Francuska su dosad u Iraku izvodile zračne udare na položaje IS-a, skupine koja je u srpnju proglasila "kalifat" na dijelu teritorija Sirije i Iraka, kojih velike dijelove kontroliraju.

Sjedinjene Države i druge zemlje morale su u Siriji ranije intervenirati kako bi spriječile napredovanje IS-a, rekao je jordanski kralj Abdulah II.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačanje IS-a se "moglo spriječiti da je međunarodna zajednica bolje i složnije nastojala da financiranje i pomoć prvim (islamističkim) skupinama u Siriji ne poprime ovakve razmjere", rekao je kralj Abdulah II. u razgovoru za američku televiziju CBS u nedjelju.

IS sada ima pristup naftnim izvorima, što će ga dodatno ojačati, rekao je kralj odgovarajući na novinarska pitanja u New Yorku, kamo je došao na UN-ovu opću skupštinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novcem od prodaje nafte mogu "platiti strane borce i kupovati oružje", dodao je.

Abdulah II., koji misli da se čelnike IS-a ne bi smjelo zvati "muslimanima", rekao je da se svijet mora ujediniti u borbi s tom skupinom koja je zauzela velike dijelove Iraka i Sirije, gdje je proglasila "kalifat" u kojemu se islamski zakon tumači radikalno i čine se zločini poput razapinjanja na križ i odsijecanja glave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Islamska država je potaknula osvješćivanje: vrijeme je da se priključimo borbi dobra protiv zla", ocijenio je.

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo