KOMPLIMENTI IZ SAD-a / 'Hrvatska je stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska je važan i pouzdan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije, rekao je u ponedjeljak načelnik američkog združenog stožera general Martin Dempsey, primajući u Zagrebu odličje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

22.9.2014.
12:35
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - Hrvatska je važan i pouzdan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije, rekao je u ponedjeljak načelnik američkog združenog stožera general MartinDempsey, primajući u Zagrebu odličje Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom.

Odličje mu je u na svečanosti u MORH-u uručio ministar obrane AnteKotromanović za izniman doprinos neovisnosti, cjelovitosti i međunarodnom ugledu Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo je odličje koje Hrvatska dodjeljuje samo istinskim prijateljima", kazao je Kotromanović i dodao  da je dolazak američkog generala u Hrvatskoj priznanje svima u hrvatskim oružanim snagama, a posebno onima koji su za Hrvatsku dali svoje živote.

Kotromanović je istaknuo da su Sjedinjene Države uvijek bile važan strateški partner Hrvatskoj u svim važnim povijesnim trenucima, od proglašenja nezavisnosti početkom 90-ih i prilikom oslobađanja okupiranih dijelova zemlje 1995., te naposljetku 2009. i 2013. kada je Hrvatska ušla u NATO i Europsku uniju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas smo saveznici i dijelimo odgovornost za stabilnost i sigurnost u cijelom svijetu, naglasio je Kotromanović.

General Dempsey zahvalio se na odlikovanju u ime tisuća američkih vojnika koji su zajedno služili s hrvatskim vojnicima u brojnim misijama, od Afganistana do Kosova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je snažan, pouzdan i vjerodostojan partner i stabilna platforma na kojoj počiva ostatak regije" kazao je Dempsey i izrazio želju da se taj partnerski odnos, ne samo nastavi, nego i osnaži.

Čestitao je na velikom napretku koji je naša zemlja ostvarila od osamostaljenja do danas. "Ušli ste u NATO i Europsku uniju i to je zaista upečatljivo i mi Amerikanci ponosni smo što smo dio toga", kazao je američki general.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Martin E. Dempsey osamnaesti je po redu načelnik združenog stožera oružanih snaga SAD-a i u tom je svojstvu glavni savjetnik predsjednika države, ministra obrane i vijeća za nacionalnu sigurnost.

Tijekom svoje karijere sudjelovao je u brojnim misijama i operacijama, uključujući i Pustinjsku oluju 1991., a tri godine je proveo i u Iraku. Četvrtu generalsku zvjezdicu dobio je prije šest godina, a na dužnosti načelnika združenog stožera posljednje je tri godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom popodneva u zagrebačkoj vojarni Croatia Dempsey će prisustvovati primopredaji nekoliko vozila tipa M-ATV i MRAP, koje je američka vlada donirala Republici Hrvatskoj, a u međuvremenu ga je primio premijer ZoranMilanović.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo