BRANITELJI OPET U AKCIJI / Nove napetosti u Vukovaru: Skinute sve dvojezične ploče u gradu!

Nakon odavanja počasti poginulim braniteljima u povodu 23. obljetnice osnutka 204. Vukovarske brigade na Memorijalnom groblju, dok je trajala misa, dio braniteljske populacije poskidao je sve dvojezične ploče po gradu.

23.9.2014.
11:52
VOYO logo

Iz vukovarske policije puštena je i posljednja od šest osoba s kojima je policija danas obavila obavijesni razgovor nakon što je skupina branitelja i stradalnika s pročelja državnih institucija skinula 14 ploča s dvojezičnim natpisima i predala ih Gradskom poglavarstvu.

Oštećena ploča na zgradi policije popodne je zamijenjena novom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po riječima glasnogovornika vukovarsko-srijemske Policijske uprave Domagoja Džigumovića, riječ o osobma s područja grada Vukovara, a "sva prikupljena saznanja" policija je proslijedila mjerodavnome državnom odvjetništvu.

Neslužbeno je potvrđeno da su među šest osoba s kojima je policija obavila obavijesni razgovor bile i dvije žene čiji su članovi obitelji poginuli u obrani Vukovara 1991. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Stožera za obranu hrvatskog Vukovara zadužen za pravna pitanja VladoIljkić rekao je novinarima da taj stožer ne stoji iza uklanjanja dvojezičnih ploča, ali se nada da ministarstvo, u skladu s odlukom Ustavnog suda, umjesto skinutih ploča neće postavljati nove ploče.

Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Dvojezične ploče nasilno su skinute nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u povodu obilježavanja 23. obljetnice ustroja 204. vukovarske brigade. Pošto je dio sudionika otišao na misu zadušnicu u crkvu sv. Filipa i Jakova, dio branitelja i ratnih stradalnika otišao je do grada i s pročelja državnih institucija skinuo dvojezične ploče te oštetio ploču na zgradi policije, koja je ubrzo zamijenjena novom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukovarski gradonačelnik IvanPenava, komentirajući nasilno skidanje dvojezičnih ploča u Vukovaru, izjavio je novinarima kako je očito da je "potez koji je Vlada povukla postavljajući u Vukovaru dvojezične ploče loš za Republiku Hrvatsku, a i za grad Vukovar". Također je rekao kako ne zna što će se s pločama predanima Gradskom poglavarstvu.

"Mislim da ću ih čuvati kao suvenir. Ne znam što ću s njima, nit' su moja, nit' su gradska imovina. Ne znam. Vidjet ću", rekao je gradonačelnik Penava, koji je s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem poslijepodne bio u policiji zbog obavijesnih razgovora sa šest osoba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Image
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL

Nasilno skidanje ploča komentirao je i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je bio na obilježavanju 23. obljetnice 204. vukovarske brigade te je poručio kako se svi moramo boriti da u hrvatskom društvu vrijede demokratski standardi te da se ostvari dijalog.

Po mišljenju posljednjeg zapovjednika obrane Vukovara i 204. brigade BrankaBorkovića, bez razgovora i tolerancije neće biti moguće riješti probleme u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na zajedničkom sastanku Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i Koordinacijskog operativnog tima (KOT), koji su se u Vukovaru danas sastali kako bi razmatrali stanje u hrvatskom društvu, od svih institucija zatražen je "trenutačni prestanak protuzakonite i protuustavne primjene ćirilične agresije na Vukovar" u skladu s odlukom Ustavnog suda.

U Vukovaru je večeras mirno, a na ulicama se može vidjeti više policajaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo