odluka na sjednici vlade / Pusić iz New Yorka: Hrvatska još nije formalno dio koalicije protiv ISIL-a

Ministrica vanjskih i europskih poslova i prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske Vesna Pusić javila se uživo u program RTL-a iz New Yorka. Pred sjedištem UN-a je za gledatelje RTL-a Danas komentirala ulogu Hrvatske u borbi protiv Islamske države.

23.9.2014.
18:30
VOYO logo

Prva potpredsjednica Vlade Republike Hrvatske VesnaPusić iz New Yorka pred sjedištem UN-a RTL-u Danas kazala je detaljnije o ulozi Hrvatske u borbi protiv Islamske države.

Hrvatsku javnost jučer je prilično iznenadila vijest da smo dio koalicije protiv Islamske države.Zašto je to objavio State Department, a ne Vlada?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato što hrvatska Vlada mora formalno donijeti tu odluku. State Department je to objavio u nekoj vrsti anticipacije. Normalno da će Hrvatska biti i jeste članica te koalicije, s obzirom da je cijela EU u toj koaliciji, kao i cijeli NATO. Ali formalno je to odluka koju hrvatska Vlada mora donijeti.

Hoćete reći da takva odluka još nije donesena? Kad će to biti?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Formalno nije donesena, pretpostavljam da će biti na sljedećoj sjednici Vlade ili onoj iza toga. Formalno to je odluka koju treba donijeti hrvatska Vlada i ono što je izašlo iz američkih izvora, ne direktno iz State Departmenta, je jedna vrsta očekivanja, više nego formalne činjenice.

Kad kažete da se radi o formalnosti, je li ta odluka nešto što će Hrvatska učiniti samostalno, to pridruživanje koaliciji, ili je ona priključena automatski kao članica NATO-a i članica EU?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na neki način je u okviru odluka Europske unije i NATO-a odluka već donesena, ali svaka zemlja uvijek ima pravo i sama dodatno odlučiti o takvim stvarima. Budući da Hrvatska smatra da je bitno obraniti se od ove vrste terorizma, i za samu Hrvatsku i za našu regiju, ali i da je to globalno velika opasnost, sudjelovat ćemo u toj obrani. Ja bih rekla ne samo Hrvatska, nego čovječanstvo općenito od takve globalne opasnosti.

Tu su neki potencijalni rizici. Smatrate li da ipak imamo problem zbog potencijalnih rizika što vijest o priključenju koaliciji nije iskomunicirana na pravi način?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram da je možda američka strana ubrzala što se tiče očekivanih odluka i mislim da imaju pravo očekivati takvu odluku jer smo mi iskazali spremnost da donesemo takvu odluku. No, svakako trebali su pričekati da Hrvatska vlada donese i objavi takvu odluku. Međutim, u ovom trenutku to su tehnički detalji. Ono što je bitno jest konačna odluka međunarodne zajednice da se suprotstavi ovakvoj vrsti terora. Hrvatska apsolutno stoji na poziciji da želi i mora se suprotstaviti ovoj vrsti terora.

Ima li hrvatska javnost pravo znati o takvim odlukama i čuti ih od svoje Vlade?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ima pravo kada donesemo tu odluku, a u ovom trenutku to nije ključna stvar. U ovom trenutku ključna stvar je obrana Hrvatske, našeg susjedstva, Europe, ali i cijelog svijeta globalno od ovakve jedne opasnosti. Zato ovakvi sastanci kakav je ovaj u UN-u služe za dodatne konzultacije cijelog svijeta o ovoj temi. Ovdje nema ni jedna država nikakvu dilemu. Naročito je nemaju islamske države. One su posebno aktivne u borbi protiv ISIL-a, ne samo zato što su neposredno ugrožene, nego jer se nastoje suprostaviti ideji da se na islam vežu termini poput terorizma, ubojstva, masovna brutalnost.

Kakva bi mogla biti uloga Hrvatske u borbi s Islamskom državom?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

O ulozi Hrvatske u koaliciji odlučuje Hrvatska. U ovom trenutku. niti jedna od zemalja koalicije neće sudjelovati s vojskom na zemlji, ali s pomoći domaćim snagama u borbi protiv ISIL-a sudjelovat ćemo u različitim formama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo