To nitko iz ove Vlade ne vidi / 'Sudbina radnika u Hrvatskoj je pučka kuhinja i plastične boce'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon premijerovog izvještaja o stanju nacije, te žestokog odgovora iz redova HDZ-a, i ostalih klubovi zastupnika dobili su priliku da komentiraju Milanovićev govor.

24.9.2014.
12:49
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

Nakon HDZ-a i Tomislava Karamarka, ostali klubovi zastupnika u Hrvatskom saboru osvrnuli su se na govor premijera Zorana Milanovića o stanju nacije.

Nezavisni zastupnik Ivan Grubišić upozorio je kako ni Milanović ni Karamarko nisu htjeli govoriti o aktualnim zbivanjima u zemlji, nego su ih 'gurnuli pod tepih'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte cijeli Milanovićev govor o stanju nacije

"Ovdje vladaju dvije suprostavljene opcije i nikako da se ujedinimo u rješavanju zajedničkih problema. Uglavnom se slažem s izvješćem Milanovića, ali nije govorio o aktualnim problemima. U Hrvatskoj se skupljaju potpisi za preferencijalne glasove, a crkva je za to dala svoje prostore. O toj akciji premijer  i Karamarko nisu rekli niti reći. Hrvatskoj su potrebne korjenite i strukturalne promjene bez kojih izlaska iz krize neće biti. Predložio sam da se vjeronauk vrati u crkvene prostore i da crkvene poreze plaćaju samo oni koji to žele, ali svi moji prijedlozi su ostali bez odjeka, a danas vidimo da obje strane izbjegavaju govor o tim stvarima. Važno je naglasiti da ni premijer ni Karamarko ne spominju etičku dimenziju problema koji drmaju Hrvatsku. Ne govorim ovdje kao svećenik, ali potrebna su bitna etička i moralna načela: Ne kradi, ne laži, ne uzimaj što nije tvoje i tako dalje..... I jedna i druga strana spremne su uzeti ono što nije njihovo, a to jest novac poreznih obveznika", pojasnio je Grubišić.

Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

"Treba ići za opće dobro, a ne uzimati novac hrvatskih građana. Iz autokracije treba prijeći u demokraciju", zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kajin poziva na obračun s korupcijom

Damir Kajin pohvalio ovu premijerovu praksu. Međutim, upozorio je na tešku svakodnevicu hrvatskih građana.

"Za vrijeme krize u državnom sektoru zaposleno je 22.000 ljudi, a broj zaposlenih u realnom sektoru pao je za 10 posto odnosno 120.000 ljudi. Bez reforma državnog aparata nećemo se izvući, a ako se ne obračunamo s korupcijom nećemo se izvući. Čini se da se i DORH preselio na neki drugi planet. Siguran sam da korpucije nema na najvišoj razini vlasti, ali je zato ima još više na ostalim razinama", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukšić: Prije ćemo dočekati Godota, nego investicije

Svoje izlaganje iznio je i nezavisni Branko Vukšić, koji se također požalio kako zastupnici moraju improvizirati jer nisu ranije vidjeli izvješće, nego su ga sada čuli prvi put.

"Izgleda da živimo u dvije Hrvatske. Jedna je ova koju nam je predstavio premijer Milanović, a drugu nam je predstavilo dvoje zastupnika. Zamislite sad samo koliko bi optimizma bilo da nam je izvješće o stanju nacije podnosio Branko Grčić, koji i kad padne sve što ne bi smjelo padati, kaže da smo na dobrom putu", rekao je Vukšić.

Vukšić je prigovorio Milanoviću što je u inauguracijskom govoru rekako kako se nećete vaditi na greške prethodnika, a da upravo to čini.

"Mi tri godine slušamo istu priču, da niste mogli vući poteze jer su oni prije vas ostavili spaljenu zemlju", rekao je Vukšić.

"U čemu je razlika u odnosu na ono otprije godinu dana? Samo u broju siromašnih građana, blokiranih, onih koji se na ulici služe švedskim stolom. Za režije i hranu izdvajamo sve više. Prije ćemo dočekati Godota nego investicije", rekao je Vukšić te prozvao Vladu da nema hrabrosti za reformu državne uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže i da je Milanović govorio o poplavama, a nije govorio o tome ako ih spriječiti.

"Govorili ste o poplavama, o solidarnosti, da nas nevolja združuje, no niste rekli nijednu rečenicu o navodnjavanju. Čak je i Albanija u navodnjavanju ispred Hrvatske svjetlosnim godinama. Kako spriječiti poplave, jer sve svoditi na prirodne nepogode je licemjerno; kada bi se tako vodila Nizozemska, danas pola Nizozemske ne bi bilo, bila bi pod vodom. Hrvatska mora biti pripremna na nepogode koje slijede u budućnosti, a na koje upozoravaju klimatolozi. Naravno da to nije greška samo vaše vlade, najmanje je vaše vlade, nego svih onih vlada prije vas koje su potrošile milijarde ni na što", kaže Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell
Image
Foto: Patrik Macek/Pixsell

Osvrnuo je i na stanje u zdravstvu i obrazovanju i upitao Milanovića zašto je štitio bivše ministre.

"U bolnicama je kaos, ma što vi govorili. Kada smo vas upozoravali na zdravstvo i obrazovanje branili ste Ostojića i Jovanovića. Kada smo tražili njihovu smjenu, niste to dali, kasnije ste ih smijenili, zašto? Zbog pritiska javnosti?", kaže Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vukšić je također rekao kako su se velike stranke udružile protiv preferencijalnog glasnovanja.

"Udruga U ime obitelji radi ono što ne radi politika. Zašto ne date da građani po imenu i prezimenu biraju zastupnike, nego želite i dalje samo da predsjednici stranaka vode glavnu riječ?", rekao je Vukšić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatski radnik jednu plaću je udaljen od ulice'

Dragutin Lesar kazao je kako Milanovićevo izlaganje nije bilo izvješće Vlade, nego govor premijera. On je istaknuo kako će pobrojati obećanja iz Plana 21 i zatim ih osporiti kao zgažena.

"Puno je podataka iznio. Dakle, bavit ću se brojkama. Htio sam uočiti koje je probleme premijer uočio i koje probleme vidi. Cilj vlade je povećati stopu rasta, rekao je Milanović u govoru prošle godine. Rekao je i da će se povećati stopa zaposlenosti. Bilo je nabrojano 14 elektrana. Osuvremenit će s rafinerije u Sisku i Rijeci. Govorilo se o podzemnim skladištima plina. Ali taj je dokument očito pregazilo vrijeme i ne isplati ga se čitati", započeo je Lesar bacajući papire kada pročita što sve Kukuriku koalicija nije izvršila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prestanimo lagati ljude da je neisplata plaće kazneno djelo. Ono je kazneno djelo samo ako poslodavac nije u blokadi i nema blokirani račun. Uvijek se uspoređujemo s Europom kad su u pitanju porezi, dizanje cijena režija i benzina, ali ne i kada je riječ o plaćama. HNB smo učinili eksteritorijalnom, ona ne radi za građane, već za banke", rekao je.

"Hrvatski radnik jednu plaću je udaljen od ulice. Ako jedna plaća zakasni, obitelj očekuju dugovi, pa blokada, pa ovrha, pa deložacija, nekretnine ljudi se prodaju za jednu trećinu duga, i to nije problem. Zbog toga je u Hrvatskoj njihova sudbina pučka kuhinja i plastične boce, a to nitko iz ove Vlade ne vidi", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Hrvatska ne može biti hrvatskija i liberalnija nego što jest'

"Hrvatska ne može biti hrvatskija nego što jest. I ukoliko netko to želi postići, to je najbolji put da se ta Hrvatska uništi. I to je moja poruka onima koji to žele postići. Istovremeno, Hrvatska ne može biti liberalnija nego što jest, i ukoliko se ne nađe mjera u tom pogledu, onda neće biti ništa ni od hrvatskije ni od europskije Hrvatske, nego ćemo dobiti samo lizing Hrvatsku", upozorio je.

"Koji je smisao antićirilične i antisrpske propagande? Da se uništi ono što je dosad postignuto? Ili je smisao da se sutra dođe na vlast preko ćirilice, pa da imamo ćiriličnu vladu koja će se onda opet posipat pepelom i pokazivat kako je zapravo u nevjerojatnoj ljubavi s manjinama. Zašto je to potrebno", pitao se Pupovac.

Predsjednica DC-a Vesna Škare-Ožbolt upozorila je na veliki stres pod kojim su građani zbog mogućeg gubitka posla, poreznih opterećenja i slično.

"Građani svaki dan, ali baš svaki dan proživljavaju isti scenarij - strah od otkaza, od krize, poreznih opterećenja, svaki dan je isti. U ovoj zemlji najveći profit ima farmaceutska industrija s rastom broja aspirina i normabela", slikovito je opisala Škare-Ožbolt.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Podržavam objavu registra državnih službenika i namještenika u svrhu transparentnijeg nadzora proračuna. Ako postoji lista branitelja, ako postoji lista neplatiša, ako postoji lista ovog i onog, ne vidim zašto ne bi postojala i ova lista...", zapitala se predsjednica Demokratskog centra.

Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo