obračun u sabornici / 'Karamarko govori kao šef statističkog zavoda u SSSR-u'

Predsjednik Vlade Zoran Milanović obračunao se s oporbenim HDZ-om u svom završnom obraćanju pred saborskim zastupnicima.

24.9.2014.
14:22
VOYO logo

Nakon što je premijer Zoran Milanović saborskim zastupnicima predstavio godišnje izvješće Vlade RH te ih informirao što je Vlada učinila u proteklih godinu dana, a predstavnici saborskih klubova reagirali na izvješće o stanju nacije, predsjednik Vlade ponovno se obratio Saboru.

"Šef opozicije, odnosno HDZ-a govorio je kao šef statističkog zavoda u Sovjetskom savezu, neke brojke koje je iznio su točne, a neke su, brate, potpuno izmišljene. Oni kojima nije po volji, a ranije im je bilo po volji da nema ničega, neka pogledaju što piše u Ustavu SAD-a i kako se odgovara narodu u Kongresu. Tamo govori predsjednik, samo predsjednik i nitko osim njega. U Saboru svi klubovi zastupnika, pa i oni koji imaju po tri zastupnika i nastali su nakon izbora, svi mogu govoriti", branio je premijer svoju novu praksu podnošenja izvješća Vlade o stanju nacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iskreno bih se zalagao za to da neki ljudi govore i dulje od 20 minuta jer kad ih slušam, politički profitiram", dodao je.

Istaknuo je kako ova praksa prije nije postojala jer 'nekima nije bilo u interesu da se govori'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako želite rasprave od 15 sati, nema problema. Pogledajte samo kako to izgleda u starijim demokracija. Nije njima bitno što sam ja rekao, oni su se obraćali svojoj publici, a ne naciji. Iza svake brojke stojim. Naravno, da vi sve ove brojke znate, imali ste ih prilike uostalom iznijeti sve ovdje", rekao je premijer.

'Državni sektor mora biti efikasniji, ali to se ne postiže mačem i ognjem'

'Građani nisu spremni na ovu vašu poeziju jer im život nije pjesma'

Milanović je kazao kako se osjeti tko je frustriran i govori iz bijesa i želudca, a tko iz glave i srca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da o svojoj Vladi i sebi neću govoriti u najcrnjim tonovima", dodao je.

"Kad je u pitanju Sisak, ja sam protiv zatvaranja, ja bi da ima tri rafinerije. Kada je INA isporučena, sjetimo se tko je tada vodio policiju i tajne službe. Malo mi je žao da naivno neki nasjedaju na ono što pročitaju", naglasio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Vlade se osvrnuo i na globalnu borbu protiv ISIS-a. Rekao je kako podržava SAD i da je i Hrvatskoj mjesto u koaliciji uz zemlje poput Austrije, Njemačke, Finske i Švedske.

"U toj koaliciji je i Finska kako poznata 'borbena' zemlja. Hrvatska još nije donijela formalnu odluku", još jednom je ponovio.

"O izbornom zakonu nismo donosili nikakva obećanja. Treba na umu imati stabilnost vlasti. Prihvatit ću sve što je rezultat našeg šupljeg ustava za kojeg se ne smatram odgovornim. Ako ljudima odgovara preferencijalno glasovanje, neka. Imali smo dva puta preferencijalno glasanje, na koje je izašlo 22 posto građana.Ja nemam ništa protiv toga, a o drugom neću pričati. A za to su postavne ustavne promjene koje su odavno kuvertirane. Mi, naravno, već sutra možemo drukčije, ali to zahtjeva hrabrost koju neki ovdje nisu imali. Jer se radilo o njihovim biračima, i njihovoj djeci. Političkoj", suptilno je nastojao provocirati Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također je dodao kako njegova Vlada nikada nije govorila o ukidanju županija.

"Nisam nikad čuo i vidio nekoga tko bi se zalagao za ukidanje općine u kojoj živi. Ima li ovdje u ovom Saboru netko čiju općinu treba ukinuti? Nema. Ta ruka još nije zaparala zrak. Problem lokalne samouprave za mene je problem samo u pitanju kompetencija, što možemo provesti i financirati. Da će raditi u skladu sa svojim fiskalnim kapacitetom, prema tome ide svaka vlast, ali neću ukinuti neku općinu koja je osnovana '93.", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj svog obraćanja, premijer se ponovno vratio na promjenu izbornog sustava.

"I to je na kraju krajeva demokracija. Ja bih ovdje poručio 'glave skup,' pogotovo kolegama iz HDZ-a. To su vaša dječica. Problem bi mogla imati Hrvatska, tako što ne bi imala sljedeću Vladu. Poslovica kaže 'ako nije slomljeno, ne popravljaj.' Taj izborni sustav je rezultat kompromisa dvaju svjetonazora i dvaju politika iz 1999. Ako to treba promijeniti, neka se mijenja. Ako je to najvažnija stvar hrvatske politike, onda je to najvažnija stvar", zaključio je i napustio sabornicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gordan Jandroković iz HDZ-a javio se za povredu poslovnika nakon završnog izlaganja premijera Milanovića.

"Htio sam se javiti zato što je govornik govorio o temi koja nije dio dnevnoga reda. Druga stvar je to što se gospodin ponaša suprotno uobičajenim pravilima u Saboru i vrijeđa zastupnike, a ovo je sada najbolji dokaz toga. Meni je žao da je tako, a cijela ova rasprava zapravo pokazuje koliko je ustvari nedemokratski princip koji ste uveli, da predsjednik Vlade može govoriti bez mogućnosti replike, bez mogućnosti da mi reagiramo na čitav niz neistina, pa i uvreda, koje je on sada izgovorio. Dakle, ovo je zaista neprimjeren slučaj, da predsjednik Vlade protestno napušta sabornicu nakon reakcije jednog saborskog kluba i ovo će zaista ući u anale neprimjerenog ponašanja predstavnika izvršne vlasti u Hrvatskom saboru", rekao je Jandroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo