KORISTE PLIN KAO ORUŽJE / 'Rusi imaju skriveni adut - žele nas zamrznuti!'

Image
Foto: PHOTOS.COM

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je u četvrtak Rusiju da pokušava zamrznuti Ukrajinu naredne zime rabeći prirodni plin kao oružje kako bi pokorila tu bivšu svojetsku republiku.

26.9.2014.
7:17
PHOTOS.COM
VOYO logo

Ukrajinski premijer ArsenijJacenjuk optužio je u četvrtak Rusiju da pokušava zamrznuti Ukrajinu naredne zime rabeći prirodni plin kao oružje kako bi pokorila tu bivšu sovjetsku republiku.

"Žele da se smrznemo. To je cilj i još jedan adut u ruskim rukama. Tako osim vojnog napada, osim vojne operacije protiv Ukrajine imaju još jedan adut, energiju", rekao je Jacenjuk u intervjuu na rubu Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Krajni cilj Rusije je organizirati, orkestrirati još jedan zamrznuti sukob u Ukrajini", rekao je.

Ruska državna enrgetska tvrtka Gazprom prekinula je opskrbu Ukrajine plinom u lipnju zbog spora oko kijevskog neplaćenog računa izazivajući zabrinutost da ta zemlja neće moći zadovoljiti svoje vršne potrebe tijekom zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija namjerava predložiti prijelazno rješenje za plinski spor između Rusije i Ukrajine na pregovorima u petak u Berlinu u kojima posreduje.

Jacenjuk je rekao kako o tome nema službenih pregovora mada bi, kako je rekao, plan da se pomogne Ukrajini da osigura dodatne količine plina "bio od pomoći".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ratu između proruskih separatista i ukrajinskih snaga poginulo je više od 3000 ljudi. Ukrajina i zapadne vlade kažu da je izravna ruska intervencija prevagnula na bojnom polju u korist pobunjenika u istočnoj Ukrajini i prinudilo predsjednika PetraPorošenka da proglasi prekid vatre 5. rujna nakon velikih gubitaka vladinih snaga.

Jacenjuk je branio odluku kijevske vlade da odobri privremenu autonomiju pobunjeničkim regijama rekavši da je to bio posljednji neugodni izbor koji su imali kao i izraz "dobre volje" koji pokazuje njihovu predanost miroljubivom rješenju krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Shvaćamo da smo imali samo dva izbora: loš i gori", rekao je. "Tako su predsjednik i vlada odlučili prihvatiti samo lošu mogućnost".

Izrazio je malo povjerenja u ruskog predsjednika VladimiraPutina kao partnera u mirovnim pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemam povjerenja u predsjednika Putina", rekao je dodajući da je to razlog zašto je bitno da Sjedinjene Države i Europska unija budu s Ukrajinom na pregovorima s Rusijom.

Jacenjuk je rekao kako sankcije EU-a i SAD-a Rusiji trebaju ostati sve dok cijela Ukrajina ne bude pod kontrolom Kijeva, uključujući Krim, crnomorski poluotok koji je Rusija anektirala nakon referenduma za neovisnost u ožujku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Rusija mora platiti", rekao je. "Oni se žele vratiti normalnim odnosima, ali mi želimo obnoviti red i zakon, obnoviti teritorijalnu cjelovitost i neovisnot u našoj zemlji".

"To je cilj sankcija, potaknuti Rusiju da povuče svoje snage", rekao je. "Da povuče svoje topništvo i prestane opskrbljivati oružjem teroriste koje predvodi Rusija i da naprosto ode iz Ukrajine".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo