operacije neprekidno traju / Novi američki udari na IS u Siriji, koalicija se širi

Image
Foto: AP

Od početka zračnih udara u Siriji u utorak poginuo je 141 džihadist, među kojima 129 stranaca, među njima pak 84 pripadnika IS-a.

27.9.2014.
9:26
AP
VOYO logo

Sjedinjene Države su u noći na subotu izvele nove zračne udare na položaje Islamske države (IS) u Siriji a koaliciji protiv džihadista priključile su se tri europske države.

"U Siriji traju američke zračne operacije", rekao je noćas u Washingtonu američki obrambeni čelnik, ne otkrivajući pojedinosti o broju udara, o ciljevima i o mogućem sudjelovanju drugih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj čelnik koji je htio ostati anoniman, istaknuo je da su operacije u Siriji sada 'gotovo neprekidne'.

Velika Britanija, Danska i Belgija će ubuduće sudjelovati u zračnim udarima u Iraku, ali ne i u Siriji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Londonu je velika većina zastupnika glasovala za prijedlog premijera Davida Camerona koji je pozvao na 'uništenje (...) mreže smrti', posluživši se riječima koje je za govornicom UN-a izrekao američki predsjednik Barack Obama.

U tekstu prijedloga se odobravaju 'zračni udari' u Iraku i napominje da London 'neće slati britanske vojnike na borbena područja'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon ovog glasovanja, šest britanskih lovaca-bombardera Tornado stacioniranih na Cipru moglo bi ubrzo poletjeti.

I belgijski parlament je odobrio intervenciju u Iraku, također samo ondje, pa je šest borbenih zrakoplova F-16 poletjelo prema Jordanu. Belgijski zrakoplovi mogli bi početi djelovati 'već sutra', u subotu, rekao je ministar obrane Pieter De Crem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najposlije, i Danska je u petak objavila da šalje u Irak sedam F-16 radi sudjelovanja u ofenzivi.

Dosad je samo Francuska sudjelovala u zračnim udarima u Iraku, uz Sjedinjene Države koje predvode međunarodnu koaliciju protiv IS-a a u Siriji im pomaže pet savezničkih arapskih zemalja: Jordan, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Bahrein.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od početka zračnih udara u Siriji u utorak poginuo je 141 džihadist, među kojima 129 stranaca, među njima pak 84 pripadnika IS-a, navodi Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

Američki državni tajnik John Kerry opetovao je da rat SAD-a protiv IS-a nipošto ne pridonosi ostanku na vlasti sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SAD je izrijekom isključio mogućnost bilo kakva sudjelovanja Damaska u koaliciji i podupire pobunjeničke skupine koje se smatraju umjerenima a bore se istodobno s džihadistima i s vlasti predsjednika Asada.

Rusija je kritizirala takvo stajalište. Govoreći novinarima u UN-u, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da su američki zračni udari u Siriji nezakoniti ako nisu dogovoreni s Damaskom koji je inače saveznik Moskve.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo