Vlada bez hrabrosti / Odustali od još jedne reforme zbog mira u koaliciji!

Nije tajna da predsjednik Ivo Josipović želi novi Ustav, odnosno da na njemu gradi svoju predizbornu kampanju. No nakon današnjeg dana, i objašnjavanja što i zašto želi, u većini svojih nakana teško da može računati na podršku Vlade Zorana Milanovića. Jer SDP je, čini se, zbog koalicijskih partnera spreman pobjeći i od najmanjih reformi javne uprave, bez obzira na to što je obećao, i koliko je procedura blizu kraja.

27.9.2014.
18:31
VOYO logo

Tradicionalna subotnja kava s građanima nije jedino čime se bavi IvoJosipović. Godine provedene na Pantovčaku omogućile su mu da shvati koliko Hrvatskoj treba - novi Ustav.

"S jedne strane, to je dio mojih redovitih predsjedničkih aktivnosti, ali s druge strane to je i moj program za idući mandat", kaže Josipović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A u njemu je na prvom mjestu teritorijalni preustroj Hrvatske, odnosno, ukidanje brojnih malih lokalnih jedinica kako bi država ostala na 5 do 7 regija: većih, bogatijih i odgovornijih od županija.

Poboljšao bi unutarstranačku demokraciju, a građanima - pored preferencijalnih glasova - omogućio jednostavniji referendum uz ograničenja o čemu se na njemu može odlučivati. Uz 10 tisuća potpisa građani bi mogli natjerati Sabor da raspravljaju o bilo kojoj temi o kojoj žele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Josipovićev Ustav

"Cijeli tekst Ustava potpuno dorađen ću nakon izbora poslati onako kako to nalaže sadašnji Ustav u Sabor. Ako tamo ne prođe, spreman sam zatražiti i podršku građana na referendumu", poručuje predsjednik.

No ništa od ovoga nije impresioniralo najozbiljniju konkurenticu u utrci za mjesto na Pantovčaku - KolindaGrabarKitarović ponavlja da je Josipović sve to ranije trebao pokrenuti pa je predsjednika radije kritizirala za odnos prema vojsci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo vrhovnog zapovjednika koji tu i tamo možda posjeti pokoju jedinicu, ali sve što radi, je zapravo da dijeli odlikovanja i promaknuća", kritizirala je HDZ-ova kandidatkinja.

No dok predsjednik želi reformu javne uprave, Vlada od nje - bježi. Iako je prijedlog već prošao jedno saborsko čitanje, plan da se 20 ureda državne uprave svede na 5 IDS više - ne podržava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi kada smo radili zajednički s glavnim koalicijskim partnerom SDP-om smo definirali da Istra mora imati status samostalne regije. Mi se toga držimo i očekujemo da se toga drže i naši glavni koalicijski parteneri. IDS će podržati samo onaj zakon koji točno i eksplicite kaže da je Istra samostalna regija", kaže glavni tajnik IDS-a GiovanniSponza.

Image
Foto: RTL
Image
Foto: RTL

Sve to iz IDS-a govore kao da ministar uprave već nije branio ovaj prijedlog u Saboru te pritom upravo od zastupnika IDS-a podršku dobio i za - uštede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Konkretna ušteda od ove reorganizacije bit će na voditeljskim mjestima, umjesto 20 predstojnika bit će ih 5, umjesto 84 službe koliko ih je sad će biti 30-35. Prema tome, u tom dijelu će doći do određenih ušteda", govorio je Arsen Bauk.

Ali ipak neće, jer je SDP popustio pritisku manjeg koalicijskog partnera. Jedina stranka iz koalicije pred kojom Milanović još nije ustuknuo tako ostaje Stranka umirovljenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo