HRW želi istragu / Amerikanci gađali selo bez džihadista, poginulo petero djece!

Image
Foto: AP Images

Nakon informacija o civilnim gubicima u zračnim udarima međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Siriji na položaje džihadista Islamske države, glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je u četvrtak da američka vojska "ne raspolaže vjerodostojnim informacijama iz operativnih izvora" o pogibiji civila.

28.9.2014.
17:13
AP Images
VOYO logo

U najnovijoj seriji zračnih udara pogođene su četiri rafinerije i zapovjedno mjesto IS-a sjeverno od Rake, objavilo je zapovjedništvo američkih snaga za Bliski istok i središnju Aziju (Centcom).

Raka je glavno uporište IS-a, na koje su od 23. rujna usmjereni udari SAD-a i arapskih saveznika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koalicija je posljednjih dana već gađala najmanje 12 rafinerija u provinciji Deir Ezor na istoku zemlje, koji je većim dijelom pod kontrolom ekstremista IS-a.

Prije početka operacije na inicijativu SAD-a, džihadisti su prodajom nafte dnevno zarađivali oko tri milijuna dolara pa se zračnim udarima želi uništiti najveći izvor prihoda te terorističke organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Džihadisti IS-a na istoku Sirije montirali su niz malih, improviziranih rafinerija kojima sirovu naftu pretvaraju u gorivo.

"Te takozvane rafinerije nisu pravi ciljevi i ne slabe Islamsku državu, jer ona od njih nema nikakve financijske koristi", rekao je Rami Abdelrahman iz SOHR-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petero djece poginulo u zračnim udarima

U američkim zračnim udarima na sjeverozapadu Sirije poginulo je najmanje sedam civila, objavila je organizacija Human Rights Watch (HRW), izrazivši žaljenje i pozvavši na pokretanje istrage o mogućem kršenju ratnog prava.

Nakon informacija o civilnim gubicima u zračnim udarima međunarodne koalicije pod vodstvom Sjedinjenih Američkih Država u Siriji na položaje džihadista Islamske države (IS), glasnogovornik Pentagona, kontraadmiral John Kirby, rekao je u četvrtak da američka vojska "ne raspolaže vjerodostojnim informacijama iz operativnih izvora" o pogibiji civila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No HRW, nevladina organizacija za ljudska prava sa sjedištem u New Yorku, prenijela je iskaz koji je Skypom dalo troje stanovnika sirijskog sela Kafr Deriana u pokrajini Idlibu da su barem dvojica muškaraca, dvije žene i petero djece poginuli u raketiranju u utorak ujutro.

HRW ipak napominje, pozivajući se na "nepotvrđene informacije", da su dvojica muškaraca možda bili borci Fronte al Nusre, proistekle iz al Kaide u Siriji. HRW dodaje da ne može provjeriti te informacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No ta udruga smatra da videosnimke zračnih udara potvrđuju da su civili poginuli od američkih krstarećih raketa Tomahawk.

"SAD i njegovi saveznici u Siriji moraju poduzeti sve moguće mjere opreza kako bi spriječili stradavanje civila", upozorio je u pisanoj izjavi zamjenik direktora HRW-a za Bliski istok Nadim Houry.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Američka vlada mora provesti istragu o mogućim nezakonitim udarima u kojima su navodno ubijeni civili, iznijeti zaključke u javnost i obvezati se da će reagirati u slučaju da se utvrde propusti", dodaje HRW.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike