Upleteni u sukob / Zašto hrvatska javnost nije obaviještena o ulozi u ratu s džihadistima?

Unatoč zračnim udarima na Islamsku državu, njihovi borci stigli su nadomak Bagdada. Džihadisti članicama koalicije u kojoj je i Hrvatska, poručuju da će najveću cijenu - u krvi, platiti njihovi građani. A na pitanje zašto hrvatska javnost nije na vrijeme obavještena o ulozi u ratu, američki veleposlanik odgovra - pitajte svoju Vladu.

29.9.2014.
18:53
VOYO logo

Nakon ofenzive na sirijski pogranični grad Kobani, džihadisti Islamske države pokrenuli su novu u Iraku te stigli nadomak Bagdada.

Žestoki saveznički zračni udari očito ne daju željen rezultat. Dijelom i stoga što su stigli prekasno. Da su podcijenili neprijatelja, priznao je i američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Naš šef obavještajne službe, Jim Clapper, složio se sa mnom da smo podcjenili događaje u Siriji'', izjavio je Barack Obama.

Zračni udari samo će mobilizirati još više stranih boraca, tvrdi bivši džihadist, koji je preko turske granice u Siriju uveo njih stotine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dolaze u Siriju s namjerom da budu mučenici. Čim prijeđu granicu, raskidaju s životom koji su imali prije. Većina odmah podere putovnicu'', tvrdi Abu Ahmed, bivši borac Islamske države.

Da prijetnja bude još veća, pobrinula se teroristička organizacija Al Nusra - krak Al Quaide u Siriji, koji su se odlučili pridružiti Islamskoj državi u borbi protiv Koalicije. Svima koji su u njoj poslali su zastrašujću poruku:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Borba će se preseliti u vaše domove zato što muslimani neće samo stajati i gledati kako im ubijaju braću dok ste vi doma na sigurnome. Cijenu ovog rata neće platiti samo vaši vođe. Vi ste ti koji će platiti najveći danak'', zaprijetio je Abu Mohammed al-Golani, vođa fronte Al Nusra.

Prijetnja je to koja se neizravno odnosi i na Hrvatsku. Koliko smo SAD-u važni kao saveznik, pokazuje i odabir brodogradilišta Viktor Lenac za remont zapovijednog broda američke 6. flote. Ugovor je vrijedan 21 milijun dolara, a američki veleposlanik komentirao je i ulogu Hrvatske u Koaliciji za koju su građani saznali tek nakon početka napada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Već dulje vrijeme surađujemo s Hrvatskom vladom oko tog pitanja. Premijer je to dobro objasnio u govoru u Saboru. Pitanje o formalnoj odluci vaše Vlade da bude dio koalicije trebalo bi biti postavljeno  - vašoj vladi'', rekao je Kenneth H. Merten, američki veleposlanik u Hrvatskoj.

A od Hrvatske će se, ako zračni udari ne postignu učinak, možda tražiti i dodatno sudjelovanje - o čemu će valjda i javnost doznati na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo