UOČI SJEDNICE NADZORNOG ODBORA / Totalni rat u INA-i: Hrvatski članovi Uprave zatražili zaštitu

Počeo je totalni rat hrvatske Vlade i mađarskog MOL-a za INA-u. Nakon informacija da će MOL smijeniti hrvatske članove Uprave jer odbijaju gašenje rafinerije u Sisku, oni uzvraćaju udrarac. U pismu od Nadzornog odbora tvrde da Mađari INA-u vode protuzakonito te traže smjenu izvršnih direktora koji zapravo upravljaju kompanijom.

30.9.2014.
18:31
VOYO logo

Hrvatski članovi Uprave INA-e, Dalić, Krešić i Mayer tvrde da INA ne posluje po zakonima. Žale se da su ovlasti Uprave prebačene na izvršne direktore i traže ukidanje njihovih funkcija. Pismo su poslali Nadzornom odboru.

"Stoga vam se obraćamo ovim putem kao organu Društva koje nadzire vođenje poslova Društva s molbom i traženjem da pomognete da Društvo bez odlaganja uskladi svoj ustroj i vođenje poslova sa Zakonom o trgovačkim društvima i Statutom Društva. Vjerujemo da će Nadzorni odbor djelovati u najboljem interesu Društva", napisali su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mađarsko vodstvo pak odgovara da se sve radi strogo po zakonu.

Kako nešto nije u redu u radu INA-ine Uprave upozorio je još kao svjedok na suđenju Ivi Sanaderu hrvatski član Uprave Ivan Krešić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"INA se razvija u smjeru podružnice MOL-a, čak se u nekim razgovorima koristi termin tvrtka kćer", upozorio je Ivan Krešić.

No, nikakve istrage u INA-i do sada nije bilo, a glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan upozorava: "Mi nismo ljudi koji trebaju ići ulicom i prikupljat te podatke. Tu je ZKP jasan, a on kaže da kada je počinjeno djelo koje se goni po službenoj dužnosti moraju podnjeti kazneno prijavu. Ako to ne učine, biti će podvrgnuti službenom progonu".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dok su sve glasnije spekulacije da će Nadzorni odbor smijeniti Upravu zbog odbijanja izjašnjavanja o gašenju rafinerije u Sisku, jasno je da hrvatski članovi Uprave neće vječno moći blokirati tu odluku.

Ustati od stola i otići bilo je jednostavno, no menadžeri u korporacijama zapravo tako ne mogu funkcionirati. Iako ih je Vlada u INA-u imenovala da ju predstavljaju, oni u prvi plan ipak moraju stavljati interese tvrtke tako da će sa svoim mađarskim kolegama opet morati sjesti za stol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sjednica NO INE očekuje se presutra, 2. listopada, dok je nova sjednica Uprave predviđena za 7. listopada. Odluka će tada morati pasti.

"Napuštati sjednicu - to si može priuštiti opozicija u Saboru ili u parlemantarnom nekom dijelogu, ali polsovni dijalog takve geste ne dopušta", naglasio je stručnjak za  korporativnom poslovanju Esad Čolaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako niti Nadzorni odbor ne može samostalno donijeti odluku o gašenju rafinerije u Sisiku, njegova sjednica u četvrtak bit će itekako zanimljiva.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo