vlada podnijela zahtjev / I Turska ulazi u rat protiv ISIS-a?

Image
Foto: Twitter.com/Battar1_IS

Turska islamsko-konzervativna vlada objavila je u utorak navečer da je parlamentu podnijela prijedlog odluke o kojemu će se raspravljati u četvrtak i koji će turskoj vojsci omogućiti da intervenira protiv džihadista Islamske države u Iraku i u Siriji.

1.10.2014.
7:45
Twitter.com/Battar1_IS
VOYO logo

Nakon Velike Britanije, u rat protiv ISIS-ove organizacije na području Iraka i Sirije mogla bi se uključiti i Turska, nakon što je njena vlada u utorak navečer podnijela prijedlog odluke o kojemu će se raspravljati u četvrtak navečer.

Taj prijedlog koji na godinu dana treba produljiti mandate koje je turska vojska već dobila, predviđa mogućnost izvođenja vojnih operacija na teritoriju tih dviju zemalja koje graniče s Turskom te stacioniranja i prolaska stranih vojnika kroz zemlju, rekao je glasnogovornik vlade Bulent Arinc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst 'obuhvaća sve opcije', dodao je Arinc, izvješćujući novinare o radu vlade.

"Odobrit će sveobuhvatan mandat tako da nam ubuduće neće trebati novi prijedlog. To je dobar prijedlog koji će, nadam se, naići na jednodušno prihvaćanje", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovim vladinim prijedlogom proširuju se dva različita teksta o kojima je parlament dosad glasovao svake godine.

Dokument zapravo omogućuje Ankari da 'čini sve' kako bi 'na južnoj kopnenoj granici otklonila prijetnje nacionalnoj sigurnosti, koje su znatno porasle', a turskoj vojsci da 'sudjeluje, ako je potrebno, u akcijama i intervencijama izvan granica i da u tu svrhu šalje vojnike u druge zemlje', navodi se u prijedlogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pošto je u početku izričito odbijala sudjelovanje u vojnoj intervenciji koalicije koju predvode SAD protiv IS-a, Turska je sad ipak promijenila mišljenje.

Zbog džihadističke ofenzive u Siriji, koja je počela sredinom rujna, više od 160.000 izbjeglica sklonilo se u Tursku koja sa Sirijom ima granicu dugu 1250 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo