IZ ZATVORA NA SUD / Branimir Glavaš sutra u Osijek: Nada se susretu sa sinom i prijateljima

Branimir Glavaš sutra će u podne biti na ročištu na osječkom Općinskom sudu.

1.10.2014.
11:51
VOYO logo

Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu za zločin nad srpskim civilima u ratnom Osijeku 1991. sutra u podne bit će na ročištu na osječkom Općinskom sudu pred kojim je za klevetu tužio gradonačelnika Ivicu Vrkića, potvrdio je sudac Ivica Sajter.

Sudac je rekao da je jučer dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim se Glavašu odobrava privremeni dolazak na raspravu 2. listopada, ali da se ne spominje Glavašev dolazak dan ranije, odnosno danas kako to objavljuju brojni mediji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi se o privremenom izručenju, dakle, sutra radi prisustvovanja ročištu i povratku u mostarski zatvor odmah nakon toga.

"Ukoliko bi danas Glavaš došao u Osijek, a što ja za sada ne znam, morao bi biti doveden u osječki zatvor", rekao je sudac Sajter Hini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da o tome mogu odlučiti dva ministarstva, hrvatsko Ministarstvo pravosuđa i Ministarstvo pravde BIH te da to podrazumijeva 'nešto drukčiji postupak'.

Sajter je istaknuo da za suđenje vlada veliko zanimanje javnosti te da ima oko 120 zahtjeva za nazočnost u sudnici, no broj mjesta je ograničen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i da je raspravu zakazao za 12 sati kako bi bilo dovoljno vremena da se Glavaša iz mostarskog zatvora dovede do osječkog suda.

Htio prespavati u Orašju

Glavašev odvjetnik kaže kako je potpisao bezuvjetnu suglasnost za dolazak u Hrvatsku te kako će mu za prijevoz i osiguranje iz mostarskoga zatvora do granice s Hrvatskom biti naplaćeni troškovi (pretpostavlja nekoliko tisuća kuna).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glavašev je uvjet bio da ako stiže dan ranije da prespava u Orašju u pritvorskoj jedinci, a ne u Hrvatskoj u koju dolazi nakon pet godina.

Kada je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu prilikom izricanja zatvorske kazne od 10 godina za ratne zloičine u postupcima 'Selotejp' i 'Garaža', Vrhovni je sud smanjio kaznu na osam godina, u to se uračunao Glavašev boravak u pritvoru i u zatvorskoj ambulanti zbog štrajka glađu. U rujnu 2010. godine Glavaš je podnio tri ustavne tužbe protiv  presude Županijskoga suda u Zagrebu i Vrhovnoga suda, no Ustavni sud se još nije očitovao pa je u svibnju ove godine podnio tužbu u Stausbourgu zbog sporosti. Inače, u listopadu 2015. godine odslužit će 2/3 kazne i tada može podnijeti zahtjev za uvjetnim otpustom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrkić o Glavaševoj tužbi: Neka nadležna tijela odrade svoj posao

Osječki gradonačelnik Ivica Vrkić danas nije potvrdio ni opovrgnuo mogućnost svog sutrašnjeg dolaska na osječki Općinski sud, gdje će se održati ročište povodom tužbe za klevetu koju je protiv njega podnio utemeljitelj HDSSB-a Branimir Glavaš, koji u mostarskom zatvoru izdržava kaznu za ratni zločin.

"Ja sam kao građanin povukao potez, a sve ostalo je na nadležnim tijelima da odrade svoj posao", rekao je Vrkić novinarima tijekom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, upitan hoće li doći na sutrašnje sudsko ročište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, koji je nazočio istom događaju, u izjavi novinarima zaželio je Glavašu dobrodošlicu u Osijek nakon pet godina izbivanja te izrazio nadu da će mu biti dopušteno da se barem na trenutak sastane sa sinom i prijateljima.

Glavaš je tužio Vrkića za klevetu zbog njegovih izjava u veljači ove godine u kojima ga je nazvao ratnim profiterom i optužio da telefonom iz Mostara dirigira HDSSB-ovcima kako da izazivaju kaos u Osijeku. Vrkić je tada nadležne institucije pozvao da istraže i provjere odakle Glavašu kuće, stanovi i poslovni prostori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osječki sudac Ivica Sajter potvrdio je da će se sutra u podne na Općinskom sudu održati ročište, rekavši kako je jučer dobio rješenje Ministarstva pravde BiH kojim se Glavašu odobrava privremeni dolazak na osječki sud.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo