GASI SE SISAČKA RAFINERIJA? / RTL doznaje: INA za otpremnine radnika izdvaja 400 milijuna kuna!

Radnici sa statusom branitelja će dobiti 375.000 kuna bruto, dok će ostalima pripasti 260.000 kuna bruto.

1.10.2014.
16:30
VOYO logo

U Sisku se, uoči sutrašnje sjednice Nadzornog odbora INE, sprema veliki prosvjed radnika rafinerije kojom još jednom žele spriječiti njezino gašenje i upozoriti nestajanjem rafinerije nestao i sam Sisak kao industrijski grad.

Prosvjed će se održati na tržnici u Sisku gdje će im se pridružiti i 70-ak kolega iz riječke Rafinerije koji su jutros krenuli autobusima iz Rijeke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako ekskluzivno doznaje RTL, INA će za otpremnine zaposlenih u sisačkoj rafineriji izdvojiti 400 milijuna kuna. Radnicima sa statusom branitelja Uprava će ponuditi 375.000 kuna bruto, dok će ostalima biti ponuđeno 260.000 kuna bruto.

"MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret"

Sisačko-moslavačka Županijska skupština zatražila je danas od Vlade da poduzme sve potrebne mjere kako bi se spriječilo zatvaranje sisačke Rafinerije i očuvala radna mjesta, dok je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček ustvrdila da je sudbina njihova grada vezana uz sudbinu Rafinerije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prosvjed radnika Ine

Županijska Skupština pritom je podržala radnike Rafinerije u njihovim nastojanjima da se očuvaju radna mjesta i da se nastavi s proizvodnjom. Skupština je također ustvrdila da se odluka o statusu Rafinerije ne smije nužno temeljiti na trenutnim ekonomskim parametrima, već je potrebno uvažiti njezin strateški značaj.

Skupština je Vladi predložila da poduzme sve aktivnosti u cilju otklanjanja štetno zaključenih ugovora vezanih uz poslovanje Rafinerije i pozvala je da se sa svojim predstavnicima uključi u raspravu na predstojećoj tematskoj sjednici Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije na temu aktualnog stanja gospodarstva u županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gradonačelnica Kristina Ikić izjavila je pak da se sudbina Rafinerije ne odražava samo na sudbinu 1200 pojedinaca već je njezina sudbina vezana uz sudbinu Grada. "Ako izgubimo bitku za Rafineriju izgubili smo bitku za Sisak, a to nećemo i ne možemo dozvoliti", poručila je gradonačelnica.

Ustvrdila je da je MOL onog trenutka kad je dobio pola Ine dobio i pola odgovornosti za to što će se događati s Rafinerijom, ali da je na tom ispitu pao jer je namjerno i aktivno radio na tome da ne obnovi Rafineriju i da ju jednoga dana može proglasiti zastarjelom i suvišnom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sada je evidentno da Rafinerija nije modernizirana zbog MOL-a jer im to nikada nije niti bio cilj, pristali su na taj uvjet s figom u džepu kako bi se domogli Inine distribucije i Ininog tržišta", kazala je.

Ustvrdila je da MOL treba Rafineriju pokloniti državi ako mu je na teret.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mi ćemo znati kako ju učiniti profitabilnom. Kad bi samo prerađivali naftu iz hrvatskih naftnih polja bilo bi nam dovoljno da Rafinerija opstane", poručila je gradonačelnica.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Prosvjed radnika Ine

Dodala je da grad Sisak podržava bitku Vlade za nacionalne strateške interese. Niti jedno rješenje koje se predlaže ne smije ići na račun Siščana i Siska, smatra gradonačelnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josipović: Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku

"Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku, poručio je danas hrvatski predsjednik IvoJosipović tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

"Ina je naša strateška kompanija", izjavio je Josipović novinarima u Požegi te dodao kako se odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju donositi promatrajući cjelokupnu budućnost Ine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo