HDZ KRITIZIRA JOSIPOVIĆA / 'Smijenio je Jovića jer bi mu njegovo zadržavanje ugrozilo kampanju'

HDZ je danas ocijenio kako je odluka predsjednika Republike da razriješi svog glavnog analitičara Dejana Jovića motivirana procjenom da bi njegovo zadržavanje ugrozilo kampanju Ive Josipovića za predstojeće predsjedničke izbore.

2.10.2014.
14:28
VOYO logo

ZAGREB - HDZ je danas ocijenio kako je odluka predsjednika Republike da razriješi svog glavnog analitičara DejanaJovića motivirana procjenom da bi njegovo zadržavanje ugrozilo kampanju IveJosipovića za predstojeće predsjedničke izbore.

Glavna oporbena stranka sazvala je danas izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su međunarodni tajnik stranke MiroKovač i saborski zastupnik VladimirŠeks oštro napali Jovićeve stavove iznesene u časopisu "Politička misao" u kojima je ustvrdio da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom održavanja konferencije došla je potvrda o Jovićevom razrješenju. Šeks i Kovač, upitani za komentar, ocijenili su kako je Josipović pravilno postupio, ali i ustvrdili da je glavni razlog Jovićeve smjene predstojeća predsjednička kampanja.

"Ako je do toga došlo, onda se postupilo onako kako se očekuje od predsjednika jedne suverene, demokratske samostalne države", rekao je Kovač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks je pak ocijenio kako je ključni motiv smjene Josipovićeva analitičara procjena da bi mu daljnje zadržavanje Jovića ugrozilo predsjedničku kampanju.

"Mislim da je to zapravo ključni motiv predsjednika Josipovića, da je procijenio da bi mu daljnje zadržavanje Jovića ugrožavalo predsjedničku kampanju jer bi se izričito povezivalo s njegovom osobnošću", ustvrdio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks pritom dodaje kako se postavlja pitanje dalnjeg zadržavanja i drugih savjetnika predsjednika Republike, kao što je savjetnik za sigurnosna pitanja SašaPerković.

"Koja je poruka toga, kada su njihova izražena stajališta o bitnim političkim vrednotama takve naravi da oni ne zaslužuju biti savjetnici predsjednika Republike", kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naglašava pritom da je pogrešno Josipovićevo pozicioniranje na način - 'ja nužno ne dijelim stavove svojih savjetnika, oni su autonomni'.

"Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika. U političkom žargonu predsjednički savjetnici dijele s njima iste vrijednosne i političke stavove. Ne može biti takva diskrepanca kod krupnih političkih pitanja jer će onda javnost izvoditi zaključke - 'pa, ako vam je taj politički savjetnik, tko je kome savjetnik, odnosno tko je kome šef'", kazao je Šeks.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je i da je na Jovićeve višekratno izražene stavove o raspadu Jugoslavije i ocjeni da je Jugoslavija bila 'dobar okvir' bilo kritika "iz različitog dijela političkog života" u Hrvatskoj, kao i pitanja zašto ga Josipović i dalje drži kao glavnog analitičara.

Jer, objašnjava, Šeks, njegovo zadržavanje u Uredu predsjednika s takvim stajalištima ne može se, na svojevrstan način, ne shvatiti "kao djelomično dijeljenje stajališta s predsjednikom Republike".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato mislim da je Josipović, kad je ovaj prekrdašio svaku moguću mjeru, jednostavno kao izraz kranje nužde povukao tu kočnicu, ako je to točno, i razriješio ga dužnosti", ustvrdio je Šeks.

U kritici Jovićevih stavova, Kovač je kazao da se radi se o stajalištu koje negira legitimitet referenduma iz 1991. godine, a time i samostalnosti i temelja moderne hrvatske države.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šeks, se pak osvrće na Jovićevu ocjenu da su se građani na referendumu 1991. izjašnjavali bez slobodne volje, u ozračju straha i nasilja kazavši kako su one "činjenično neistinite, revizionističke i vrlo opake".

Referendum 1991. bio je narodni plebiscit, naglašava Šeks, navodeći da je od 3,6 milijuna, na referendum izašlo čak 3 milijuna birača, a 83 posto se opredijelilo za hrvatsku nezavisnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod onih koji se nisu opredijelili, njih 17 posto, riječ o onima koje su srpske vođe pobune spiječavali i prijetili im zbog izlaska na referendum, dodao je.

Sama referendumska odluka, ističe Šeks, bila je jasna poruka kojim putem Hrvatska želi ići te temelj za saborske odluke o samostalnosti i neovisnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Osporavanje tog temelja hrvatske državnosti, referenduma, znači osporavanje legitimiteta nastajanja hrvatske države', poručio je.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo