nema opasnosti za građane / Iz bivše tvornice iscurio amonijak, Kalinić: 'To će se događati i ubuduće'

Image
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Uz vatrogasce koji širenje plina kontroliraju raspršenom vodom, na terenu su i dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a pozvan je i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.

2.10.2014.
14:51
Davor Puklavec/PIXSELL
VOYO logo

ZAGREB - U krugu bivše tvornice Zagrepčanka u Heinzelovoj ulici prijepodne je došlo do istjecanja amonijaka, a mjesto curenja raspršenom vodom, tzv. maglom, polijevaju vatrogasci kako se plin ne bi širio, izvjestio je zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama.

Amonijak je iscurio iz instalacija hladnjače u postrojenju "Zagrepčanka", bivše tvornice za preradu mesa, koja se prije četiri godine čistila od amonijaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački Ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je poslijepodne da je koncentracija amonijaka izmjerena u krugu bivše tvornice Zagrepčanka u Heinzelovoj ulici ispod maksimalno dozvoljene te stoga ne predstavlja opasnost za građanstvo. Promet na Heinzlovoj je kratko vrijeme bio zatvoren.

Vatrogasci će ostati na terenu i polijevati mjesto curenja plina vodenom maglicom kako se plin ne bi širio. Policija i čuvarska služba Holdinga će osiguravati objekt, a angažirana je i tvrtka koja će napraviti dodatni pregled instalacija, navode u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U starom postrojenju stare Zagrepčanke došlo je vjerojatno do raspadanja jer se to raspada već godinama. Radi se o bivšem pogonu klaonice gdje je došlo do istjecanja određene količine amonijaka, koji se ne nalazi u nikakvim rezervoarima. Te rezervoare je Petrokemija već ispraznila prije sedam, osam godina i nakon toga su demontirani. Ne postoje praktički ovdje, nego postoje instalacije u kojima je ostao vjerojatno dio tog amonijaka. U najgoroj varijanti što je izmjereno izvan zgrade, sve je bilo daleko unutar dozvoljenih granica. Prema tome, organizirali smo službe koje su došle i sve je pod kontrolom. Stanovništvo nije ugroženo ovim što se događa", rekao je za RTL Pavle Kalinić, šef Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Kalinić je naglasio kako ovo nije izoliran slučaj te bi se takve stvari mogle ponoviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nažalost, to će se događati i ubuduće zato što su ne samo Zagreb, nego cijela Hrvatska, ima niz groblja bivših tvornica i bivših klaonica koje su funkcionirale na određeni način. One su u međuvremenu propale, sanacija nikada nije napravljena do kraja, zato što se tu uvijek željelo nešto 'ušićariti'. Takve stvari događat će se i ubuduće. Na svu sreću, ovdje nema nikakve ugroze za stanovništvo.", rekao je Kalinić.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba je u 11,46 sati dobila dojavu o curenju amonijaka u Heinzelovoj 66, a na intervenciju su izašla tri vatrogasna vozila i to zapovjedno, navalno i kemijsko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz vatrogasce koji širenje plina kontroliraju raspršenom vodom, na terenu su i dežurni djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, a pozvan je i Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping.

Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo