regija u duginim bojama / Povorka ponosa u Podgorici najavljena za 26. listopada

Image
Foto: RTL

Pogdorička Povorka ponosa najavljena je za 26. listopada. Crnogorska policija, kojoj još nije službeno prijavljeno održavanje skupa, ističe da su spremni organizirati sigurnost održavanja Podgorice Pridea.

2.10.2014.
16:23
RTL
VOYO logo

Druga po redu Parada ponosa u Podgorici kao najveći događaj vidljivosti LGBT zajednice zakazana je za 26. listopada, kazali su u četvrtak novinarima predstavnici nevladine organizacije Queer Montenegro dodajući da će detalje dogovoriti u suradnji s crnogorskom policijom.

Član organizacijskog odbora Montenegro Pridea Danijel Kalezić kazao je da odbor ove godine očekuje snažniju potporu predstavnika političkih stranaka, vlade i državnih institucija kroz izravno sudjelovanje visokih dužnosnika u povorci, uključujući ministre u vladi, čelnike državnih institucija i gradonačelnika Podgorice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Montenegro Pride je miran skup LGBT zajednice koji, osim LGBT osoba, okuplja i sve one čija su prava ugrožena ili se dovode u pitanje. To je skup za prijatelje, obitelj, građane i građanke. To je skup na kojemu svojom prisutnošću državni dužnosnici, civilni sektor i diplomatski zbor iskazuju svoju potporu i poštovanje ljudskih prava", kazala je članica Organizacijskog odbora Vanja Gagović.

Iz odbora poručuju da poruka ovogodišnjeg Montenegro Pridea podrazumijeva i da pobornici nasilja, diskriminacije i uznemiravanja LGBT osoba moraju biti primjereno i pravodobno sankcionirani te da odgovorne institucije moraju 'savjesno obaviti posao'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Parada će biti poseban test za tužiteljstvo koje prošle godine nije pokrenulo nijednu kaznenu prijavu protiv huligana koji su pravili nerede na ulicama našeg grada", rekla je Vanja Gagović dodajući da je tužiteljstvo time pokazalo 'nedostatak kapaciteta za adekvatno procesuiranje kaznenih djela počinjenih iz mržnje'.

Crnogorska policija, kojoj još nije službeno prijavljeno održavanje skupa, ističe da su spremni organizirati sigurnost održavanja Parade ponosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Parada ponosa u Podgorici prošle godine održana je 20. listopada, uz sudjelovanje ministara za nacionalne manjine i za socijalna pitanja, ali i uz manje incidente.

Prije toga je u Budvi u ljeto prošle godine održano okupljanje LGBT osoba, uz jake mjere osiguranja, kada je desetak osoba ozlijeđeno i kada su LGBT osobe morale biti evakuirane brodovima iz središta grada zbog nasilnih prijetnji prosvjednika protiv toga skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crnogorska vlada pokazuje razumijevanje za zahtjeve pripadnika LGBT populacije za zaštitom njihovih prava što su pokazali prilikom dosadašnjih okupljanja kada je policija dobro osiguravala odvijanje skupova. Premijer Đukanović u više je prigoda izjavljivao kako je svim manjinama, uključujući i ovu, u Crnoj Gori zajamčena sloboda okupljanja i izražavanja.

Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo