prva zaraza ebolom u Europi / Medicinska sestra je stabilno, u bolnici počela istraga

Image
Foto: AP Images

Sestra je u stabilnom stanju, a i ostali članovi medicinskog tima koji je liječio svećenike su pod nazdorom. Španjolski dužnosnici tek moraju otkriti kako je sestra došla u kontakt s virusom.

7.10.2014.
9:28
AP Images
VOYO logo

Španjolske vlasti počele su istragu u bolnici u Madridu nakon što se medicinska sestra zarazila ebolom, javlja BBC u utorak.

To je prvi slučaj zaraze u Europi i općenito izvan zapadne Afrike. Oboljela je četrdesetogodišnja medicinska sestra koja je bila dio medicinskog tima koji je liječio španjolske misionare ManuelaGarcijuVieja i MiguelaPajaresa. Njih su obojica vraćeni u domovinu i prevezeni madridsku bolnicu Carlosa III. pošto su se zarazili ebolom u zapadnoj Africi. Obojica su podlegla bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sestra je u stabilnom stanju, a i ostali članovi medicinskog tima koji je liječio svećenike su pod nazdorom. Španjolski dužnosnici tek moraju otkriti kako je sestra, koja nije imenovana, ali je u braku i ima dvoje djece, došla u kontakt s virusom.

Bolnica Carlosa III. inače provodi iznimne mjere sigurnosti na zaraznom odjelu, uključujući dva para zaštitnih odjela, rukavica i naočala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Istražujemo kako se profesionalna zdravstvena djelatnica zarazila", rekao je AntonioAlemany, šef madridske primarne zdravstvene službe.

Garcia Viejo je bio u izolaciji tijekom liječenja i svi su slijedili strog protokol zaštite. Oboljela sestra bila je u njegovoj sobi samo dvaput, jednom nakon što je umro, rekao je Alemany.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pacijenti su najzarazniji kad su u terminalnoj fazi, kada je unutarnje i vanjsko krvarenje najjače i kada dolazi do obilnog povraćanja i dijareje. Bolest, međutim, može imati i dug period inkubacije, do 21 dan, što znači da ljudi tjednima ne moraju biti svjesni da su zaraženi i ne pokazivati simptome.

Virolog BenjaminNeuman s britanskog fakulteta u Readingu rekao je da su medicinari uvijek suočeni s rizikom kada brinu o pacijentima zaraženim ebolom bez obzira na mjere zaštite. "Bolesnik zaražen ebolom proizvodi mnogo visoko infektivnog 'otpada', dok gubi tekućinu proljevom i povraćanjem", rekao je. "Te tjelesne tekućine mogu imati milijune virusa Ebole, a za infekciju je dovoljan jedan", naglašava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U međuvremenu je američki predsjednik BarackObama najavio da će njegova administracija razraditi proširenu proceduru za utvrđivanje moguće zaraze kod putnika u zračnom prometu iz zapadnoafričkih zemalja i u samom SAD-u.

Važno je striktno poštivati postojeće procedure "ali ćemo također raditi na procedurama dodatne provjere putnika u zemljama pogođenima epidemijom i ovdje u Sjedinjenim Državama", pojasnio je u ponedjeljak američki predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od putnika koji napuštaju zapadnoafričke zemlje pogođene epidemijom ebole, poput Liberije, Sierra Leonea i Gvineje, traži se da popune upitnik i odgovore na pitanja imaju li simptome poput vrućice i jesu li bili u kontaktu s nekim s dijagnosticiranom ebolom. U Liberiji provjeravaju i imaju li vrućicu.

Obama je i upozorio da neke druge zemlje ne ulažu dovoljno napora u suzbijanje bolesti na njezinom izvoru, u zapadnoj Africi. "Bit ću iskren: iako smo vidjeli interes na strani međunarodne zajednice, druge zemlje nisu pojačale napore", kazao je američki predsjednik. "Neke male zemlje zaista se trude, uvelike iznad svojih mogućnosti, dok neke velike zemlje ne čine dovoljno", ustvrdio je Obama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlasti i javnost u SAD-u pozorno prate vijesti o epidemiji nakon što je prije nešto više od tjedan dana ebola prvi puta dijagnosticirana na američkom tlu kod putnika koji je u SAD stigao iz Liberije. Pacijent Thomas Eric Duncan i dalje je u kritičnom stanju i hospitaliziran je u bolnici u Dallasu.

Nekoliko humanitarnih radnika koji su se zarazili ebolom u zapadnoj Africi prevezeni su u svoje domovine na liječenje. Posljednji je Norvežanin, koji se zarazio u Sierra Leoneu i danas bi trebao stići na liječenje u sveučilišnu bolnicu u Oslu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najmanje jedan medicinski radnik trenutačno se liječiu Njemačkoj, kao i jedan u Francuskoj. U SAD je prevezeno troje zaraženih humanitaraca i jedan novinar. Troje ih se dosad oporavilo.

Od izbijanja epidemije u ožujku ove godine od ebole je dosada u zapadnoj Africi umrlo 3.439 ljudi, po prošlotjednim podacima Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bolest se širi kontaktom s tjelesnim tekućinama oboljelog poput krvi ili sline.

Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo